Hindistan Cumhurbaşkanı Mukherjee'ye "fahri doktora" - Son Dakika
Güncel

Hindistan Cumhurbaşkanı Mukherjee'ye "fahri doktora"

Hindistan Cumhurbaşkanı Mukherjee\'ye "fahri doktora"

Hindistan Cumhurbaşkanı Mukherjee'ye "fahri doktora" İSTANBUL

05.10.2013 23:17

Hindistan Cumhurbaşkanı Mukherjee'ye "fahri doktora" - İSTANBUL

Hindistan Cumhurbaşkanı Mukherjee'ye "fahri doktora"

- Pranab Mukherjee'ye, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından törenle "fahri doktora" unvanı verildi

İSTANBUL (AA) - Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee'ye, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlüğü tarafından törenle "fahri doktora" unvanı verildi.

İÜ Kongre Kültür Merkezi'ndeki törende konuşan Mukherjee, Türkiye ve Hindistan'ın dost ülkeler olduğunu belirterek, "Siyasal bilgiler alanında bana 'fahri doktora' unvanı veren İÜ'ye teşekkürlerimi iletiyorum. Medeniyetleri, kıtaları birbirine bağlayan bir ülkede bulunmaktan ve böyle bir ülkede bana bu unvanın verilmesinden büyük memnuniyet duymaktayım. Türkiye ile güçlü bağlantılarımız bulunmaktadır. İkili anlaşmalarımız mevcut. Bu ilişkilerimiz gelecekte de bu şekilde devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Hindistan'ın gelişen bir ekonomiye sahip olduğunu kaydeden Mukherjee, Hindistan demokrasisinin gelişiminden bahsederek, şunları söyledi:

"Hükümetimizde halkımızı temsil eden parlamenterler, güçlerini halkımızdan almaktadır. Parlamenterlerimiz seçimle gelmektedir. Seçilen parlamenterler, Hindistan'ın gücünü temsil etmektedir. Dolayısıyla yapılan her harcama parlamenter sistemde sorgulanmaktadır. Anayasamız da geniş bir anayasa olmakla birlikte yasama, yürütme ve yargı sürecini içermektedir. Bütün yasama, yürütme ve yargı işlemleri anayasamıza dayanmaktadır."

Türkiye ile Hindistan arasında yakın bir ilişki olduğunu ve ortak noktalar bulunduğunu vurgulayan Mukherjee, "Hindistan'da demokrasi, 1947'de büyük sorumlulukların üstesinden gelinerek başlamıştır. Türkiye ve Hindistan arasında ortak özellikler bulunmaktadır. Her iki ülke de büyük zorlukları atlatarak bu günlere gelmiştir. Ülkelerimiz belirli bir refah seviyesine varmış ülkelerdir. Toplumlarımız güvenlik, sosyal ve ekonomik açıdan belli bir noktaya gelmiştir. İki hükümet de değerlerini ön planda tutan hükümetlerdir. İstiklal, uzun bir süreci içermektedir ve bu süreç zor elde edilmektedir" şeklinde konuştu.

İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet de Mukherjee'yi üniversitede görmekten büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Söylet, şöyle devam etti:

"Her ülkenin ismi söylendiğinde insanlarda oluşan bir duygu vardır. Ben Hintli dostlarımızın Türkiye'de geçirdiği vakit süresince kendilerine yönelmiş olan ve tarihi çok eskiye dayanan sempatiyi kolayca sezdiklerini düşünüyorum. Gelişimin anahtarı olarak eğitime işaret eden, bunu eşitlik, adalet, özgürlük ve kardeşlik hedefleriyle bir araya getiren, demokratik hedefleriyle demokrasinin önemini vurgulayan birini ağırlamaktan gurur duyuyorum."

Rektör Söylet, konuşmasının ardından Hindistan Cumhurbaşkanı Mukherjee'ye "fahri doktora" diplomasını vererek, cübbesini giydirdi.

Törene, İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Ak, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Emrah Cengiz ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hindistan Cumhurbaşkanı Mukherjee'ye 'fahri doktora' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement