Hintli Diplomatın ABD'de Gözaltına Alınması - Son Dakika
Son Dakika Logo

Hintli Diplomatın ABD'de Gözaltına Alınması

Hintli Diplomatın ABD\'de Gözaltına Alınması
10.01.2014 19:10

Hindistan, ABD'den Yeni Delhi'de görevli üst düzey bir diplomatını geri çekmesini istedi.

ABD-Hindistan ilişkilerinin gerilmesine neden olan ve New York'ta görülen davada jüri tarafından suçlu bulunan Hintli diplomat Devyani Khobragade'nin ABD'yi terk etmesinin istenmesinin ardından Hindistan'ın da yeni bir misillemede bulunduğu bildirildi.

AA'ya açıklamada bulunan üst düzey bir Hintli yetkiliye göre, Khobragade'nin dava için diplomatik dokunulmazlığından feragat etmesi taleplerinin geri çevrilmesi üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Hindistan'dan Khobragade'nin ülkeden ayrılması için gerekli düzenlemeleri yapmasını istediğini söyledi. Bunun üzerine Hindistan da ABD'den Yeni Delhi'de görevli üst düzey bir Amerikalı diplomatı geri çekmesini talep etti.

Hintli hizmetçisine ABD'de çalışma vizesi alabilmesi için sahte belge ibraz ettiği suçlamasıyla gözaltına alınan ve daha sonra kefaletle serbest bırakılan Hindistan'ın New York Başkonsolos Yardımcısı Devyani Khobragade'nin, yargılandığı davanın görüldüğü perşembe günü ABD'den ayrıldığı bildirilmişti.

Gözaltı olayından bir hafta sonra ABD Dışişleri Bakanlığı Khobragade'nin sahip olduğu dokunulmazlığın sadece konsolosluk işleriyle sınırlı olduğunu belirtmiş, Hindistan ise bunun üzerine görevi değiştirilerek, 18 Aralık'ta BM'ye akreditasyonu yapılan Khobragade'nin, böylece yargılandığı davanın duruşmasında hazır bulunma zorunluluğunun kalmadığını savunmuştu.

İlişkilerin gerilmesi üzerine Hindistan, ülkedeki Amerikalı diplomatlara bazı ayrıcalıklar sağlayan kimlik kartlarını iptal etmek, ABD Büyükelçiliği bünyesindeki evlerde çalışan Hintli görevlilere ödenen ücretlere beyan zorunluluğu getirmek ve ABD Büyükelçiliği'ndeki kantinin alkol ve gıda maddesi ithal etmesine izin veren lisansları geri çekmek de dahil olmak üzere bir dizi tedbiri uygulamaya koyarak misillemede bulunmuştu.

Hindistan en son Yeni Delhi'deki ABD Büyükelçiliği'nden restoran, bar, tenis kortu ile spor, güzellik ve bowling salonlarındaki ticari faaliyetlerini, bu tür tesislerin Viyana Konvansiyonu'na aykırı olduğu gerekçesiyle 16 Ocak'a dek durdurmasını istemişti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hintli Diplomatın ABD'de Gözaltına Alınması - Son Dakika


Advertisement