Hrant Dink İçin "Sessiz" Yürüyüş - Son Dakika
Güncel

Hrant Dink İçin "Sessiz" Yürüyüş

Hrant Dink İçin "Sessiz" Yürüyüş

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün 5.yıldönümünde düzenlenen sessiz yürüyüşle anılıyor.

19.01.2012 13:36  Güncelleme: 16:41

Uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün 5. yıldönümünde Taksim'den Agos Gazetesi'ne düzenlenen yürüyüşle anılıyor.

Hrant Dink, 19 Ocak günü Agos Gazetesi önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti. Olayın ardından açılan dava ise önceki gün sonuçlanmıştı. Mahkeme kararı sonucu sanıklardan Yasin Hayal ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılırken, Erhan Tuncel ise beraat etmişti. Çocuk mahkemesinde yargılanan Ogün Samat ise 22 yıl 10 ay hapisle cezalandırılmıştı.

5 yıl önce hayatını kaybeden Hrant Dink için bugün anma yürüyüşü düzenleniyor. Mahkemenin kararını gözyaşları içinde karşılayan Rakel Dink ve ailesi ile binlerce kişinin katıldığı yürüyüş, Taksim Meydanı'ndan başladı. Mahkeme kararına tepki niteliğindeki sessiz yürüyüş, Agos Gazetesi önünde son bulacak.

NELER OLMUŞTU?

1954 Malatya doğumlu ve Ermeni kökenli gazeteci Hırant Dink 19 Ocak 2007 tarihinde saat 15:00 sıralarında, genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesinin Şişli Halaskârgazi Caddesi üzerindeki binası önünde uğradığı silahlı saldırı neticesinde hayatını kaybetmişti.

2004 yılında gazetesinde yazdığı bir makalesinde makalenin tamamından soyutlanarak sadece "'Türk'ten boşalacak o zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermeni'nin Ermenistan'la kuracağı asil damarında mevcuttur" sözlerinin ele alınması yüzünden Anayasa'nın 301'inci maddesi ile yargılanmış 6 ay hapis cezası almış ancak cezası ertelenmişti.

"EVET SOYKIRIMDI..."

Ayrıca Reuters Haber Ajansı'na verdiği bir röportajında "Evet 1915'te olan bir soykırımdı çünkü dört bin yıldır bu topraklarda yaşayan bir halk ve onun uygarlığı artık yok" biçiminde bir demeç vermişti. Hrant'ı Ermeni Diasporası'ndan ayıran tek görüşü Türk toplumu ve Ermenilerin arasının açılmasının sorumlusunu Osmanlı olarak değil Avrupa ülkeleri olarak görmesiydi.

19 OCAK 2007

Bu ve buna benzer görüşlerini farklı mecralarda dile getiren Hrant Dink, 19 Ocak 2007 yılında bir suikaste uğradı. Şişli'de Halaskârgazi caddesi üzerindeki Agos Gazetesi'nin çıkışında, 14:54'de yakın mesafeden yapılan üç el silah atışıyla öldürüldü. Katil zanlısı olarak, yakalanan Ogün Samast, güvenlik kameralarından elde edilen görüntülerin yayınlanmasından sonra, zanlının babası tarafından polise ihbar edildi ve Samsun otogarında sivil giyimli jandarma ve polis ekipleri tarafından yakalandı.

Ogün Samast, polise verdiği ifadesinde cinayet anını şu sözlerle anlattı: "Koştum, ateş ettim. Yakalanacağımı zaten biliyordum."

"YASİN'LE SİMİT SATARKEN TANIŞTIK"

Samast, sorgusunda azmettirici olduğu gerekçesiyle yargılanan Yasin Hayal ile simit satarken tanıştığını ifade etmişti.

"ŞİMDİ OLSA SORARDIM"

Cinayeti neden Yasin Hayal'in işlemediği sorusu da Samast'ı şaşırtmıştı. Samast, "Ona hiç sormadım, şimdi olsa sorardım" diye konuşmuştu.

"BİR GÜN ÖNCE TALİM YAPTIM"

Ogün Samast, cinayeti neden işlediğine yönelik soruyu ise yanıtlamadı. Samast, tabancayı Hayal'den aldığını, cinayetten bir gün önce talim yaptığını öne sürmüştü.

"5 DAKİKA DAHA GELMESEYDİ..."

İstanbul'a geldiğinde Agos gazetesine gittiğini ancak Hrant Dink'i bulamadığını anlatan Samast, tam vazgeçmek üzereyken Dink ile karşılaştığını söylemişti.

Samast, "Pat diye karşıma çıktı. 5 dakika gelmeseydi, kesin gidecektim" diye konuşmuştu.

"TUNCEL'İ TANIMIYORUM"

Bu arada, Ogün Samast'ın sorgu sırasında cinayeti organize ettiği öne sürülen polis muhbiri Erhan Tuncel'den bahsetmemesi dikkat çekmişti. Samast, Tuncel ile ilgili soruyu "Tanımıyorum" diye yanıtlamıştı.

"MAHKEME KARARINA BÜYÜK TEPKİ"

Olayın üzerinden geçen 5 yılın ardından geçtiğimiz günlerde mahkeme sonuçlanmış ancak, mahkeme kararı bir çok kişi tarafından eleştirilmişti. Mahkemenin delil yetersizliğinden dolayı olayı örgüt suçu olarak kabul etmemesi kamuoyundan büyük tepki aldı.

Mahkeme, Yasin hayal'in agirlastirilmis müebbet hapis cezasına çaptırdı. Coşkun Yolcu 13 yıl 6 ay hapis cezası alırken, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Dink'in öldürülmesine ilişkin davada bütün sanıkların, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan beraatine karar verdi.

Ogün Samast da yargılandığı mahkeme tarafından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hrant Dink İçin 'Sessiz' Yürüyüş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement