Uludağ Üniversitesi (UÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mefail Hızlı, I. Murad Hüdavendigar'ın savaştaki başarılarının şehirciliğine de yansıdığını belirterek, "Asırlar önceden Çekirge'de yaptırdığı hamamlarla Bursa'nın batıya doğru büyüyeceğini tahmin etti" dedi.
Osmangazi Belediyesi, Osman Gazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri kapsamında "Sultan I. Murad Han Dönemi" konulu Türkiye'nin en kapsamlı tarih sempozyumlarından birine ev sahipliği yapıyor. Ördekli Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyuma, Türkiye'nin çeşitleri üniversitelerinden konuşmacı olarak 27 akademisyen katılıyor.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, program sayesinde Osmanlı dönemi padişahlarının hayatının anlatıldığını belirterek, organizasyonun Türkiye'nin tarih alanındaki en büyük sempozyumlarından biri olduğuna dikkati çekti. Dündar, geçen yıllardan farklı olarak bu yıl sempozyum kitabının programdan önce basıldığını söyleyerek, "Burada konuşulan bilimsel yaklaşımlar 'Sultan I. Murad Hüdavendigar ve Dönemi' kitabında toplandı. Yani sempozyum ölümsüzleştirilerek geleceğe taşındı" dedi.
Türkiye'nin dört bir yanından gelen konukların yer aldığı sempozyumun birinci gününde Prof. Dr Gönül Tekin başkanlığındaki ilk oturumda, Prof Dr. Heath W. Lowry "Gazi Evrenos Bey" konulu bildirisini paylaştı. Ardından Prof. Dr. Günay Kut "I. Murad Dönemindeki Bilim ve Edebi Gelişmeye Kısa Bir Bakış", Melek Gençboyacı "Birinci Murad Döneminin Yazma Eserleri" konulu bir sunum yaptı.
"I. MURAD ŞEHRİN BATIYA DOĞRU GİDECEĞİNİ ASIRLAR ÖNCE TAHMİN ETTİ"
Prof. Dr. Mefail Hızlı, "Bursa'da I. Murad Dönemi Eğitim Öğretim Kurumları" hakkında açıklamalarda bulundu. Hızlı, I. Murad'ın bakış açısının farklı olduğunu, ileri görüşlü bir lider olarak ön plana çıktığını ifade ederek, "Sadece hayatı 30 yıl boyunca çıktığı 35 savaş ile başarısından bahsetmemeliyiz. I. Murad Hüdavendigar hakkında çok fazla bilgi var. Şehirleşme konusunda ciddi atılımlar yaptığını görebiliriz. Birinci Murad'ın Çekirge tarafına yaptığı hamamlar da şehrin batıya doğru büyüyeceğini
asırlar önceden gösteriyor. Bu, I. Murad'ın ileri görüşlülüğünün bir kanıtıdır" dedi.
"MEDRESELER OSMANLI COĞRAFYASINA MEDENİYETİN YAYILMASINI SAĞLADI"
Murad'ın 30 yıllık döneminde inşa edilen medrese sayısının 8 olduğunu söyleyen Hızlı, "Bu medreselerin 3'ü Rumeli'de kuruldu. 5'i de Anadolu'dadır. Osmanlı medreseleri sadece bilim üreten bir yer değildi. Osmanlı devletinde değişik etnik unsurlar var. Bunların kültürel birliğini sağlamak için medreseler büyük işlev gördü. Bunu bilmeliyiz. Medeniyetin dengeli bir şekilde Osmanlı coğrafyasında da yayılmasında medresenin büyük önemi var. Medreseler eğitimin ötesinde farklı boyutlarda hizmet verdi"
açıklamalarında bulundu.
2 gün sürecek olan sempozyum 5 oturumdan oluşuyor. - BURSA
Son Dakika › Güncel › 'I. Murad İleri Görüşlü Bir Liderdi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?