İGDAŞ'dan Örnek Ev - Son Dakika
Güncel

İGDAŞ'dan Örnek Ev

İGDAŞ\'dan Örnek Ev

İGDAŞ, vatandaşları doğal gaz kullanımıyla ilgili bilinçlendirmek için yaptırdığı örnek prefabrik evde, tesisatın doğru ve hatalı kullanımlarını örnekleriyle gösterdi İGDAŞ'ta İç Tesisat U...

11.11.2013 12:44

LALE BİLDİRİCİ - İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İGDAŞ, doğal gaz kullanımıyla ilgili vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla yaptırdığı örnek prefabrik evde, tesisatın doğru ve hatalı kullanımlarını örneklerle gösterdi.

AA muhabirine prefabrik örnek evi gösteren, İGDAŞ'ta İç Tesisat Uzmanı Makine Mühendisi Nusret Alkan, vatandaşların doğal gaz zehirlenmelerine karşı yapmaları gerekenler konusunda uyarılarda bulundu. Bacalı kombi ve tesisatların doğru ve hatalı kullanım örneklerinin bulunduğu evde, İGDAŞ Şebeke Şefliğine bağlı personel de doğalgaz kaçaklarına karşı nasıl bir uygulama yapıldığını açıkladı.

İGDAŞ abonelerini, kışın yaklaştığı bu günlerde baca gazı zehirlenmelerine karşı uyaran Alkan, herhangi bir gaz kaçağı durumunda mutlaka vananın kapatılması, pencerenin açılması gerektiğini söyledi. Alkan ayrıca, doğal gazın dışarıya tahliye edilmesini sağlayan menfezlerin asla iptal edilmemesi, mutlaka açık olması gerektiğini vurguladı.

- Baca bağlama sistemine dikkat

Bacalı kombilere ve şofbenlere dikkati çeken Alkan, baca sisteminde güvenli bir tesisat kurulmasının önemli olduğunu anlattı.

Vatandaşları, cihazlarına baca bağlama sistemlerinin güvenli bir şekilde yapılması konusunda uyaran Alkan, evde kurulan kombi, şofben ve sobalarda, doğru ve yanlış kurulan baca sistemlerini gösterdi.

Alkan şunları ifade etti:

"Kombilerde hermetik kombi bacaları vardır. Bunların tesis edilme kuralları farklıdır. Bu anlamda abonelerin 'komşunun cihazı şu şekilde bağlı, ben de bu şekilde bağlayabilirim' düşüncesiyle hareket etmemesi gerekir. Çünkü farklı tipte imal edilmiş cihazlarla ilgili teknik emniyet kriterleri de değişkenlik arz eder. Bacanın mutlaka binanın bacasına irtibatlanması gerekirken, direkt camdan dışarı bırakılması yanlıştır. Zehirlenme olayları ekseriyetle böyle bağlantılar yapılması sonucu meydana geliyor."

İGDAŞ'ın dışında, evdeki cihazlarda yanlış bir baca bağlantısı olduğu taktirde yapılması gerekenleri aktaran Alkan, böyle durumlarda İGDAŞ'a mutlaka haber verilmesi gerektiğini, (444 36 36) numaralı telefon aranarak, kontrol talep edilmesi gerektiğini vurguladı.

Uzman Alkan, doğru bir baca bağlantısı olan hermetik cihazları da gösterdi. "Havalandırma menfezleri mutlaka açık olması gereken ekipmanlardır" diyen Alkan, abonelerin bazılarının toz veya soğuk nedeniyle havalandırma menfezlerini kapattıklarını belirterek, bunun önemli bir hata olduğu uyarısında bulundu.

Doğalgaz kullanıcı değişikliği

Doğalgaz kullanıcı değişikliğinin önemli olduğunu da hatırlatan Alkan, şöyle konuştu:

"Kullanıcı değişikliği olan yerlerde, yenu kullanıcı sözleşmeyi mutlaka kendi adına yapmalı. Bu durumda İGDAŞ, bu tesisatı otomotikman kontrole gidecektir. Riskli bir durum varsa, abone talep etmeden zaten o kontrol neticesinde ortaya çıkacak ve olay baştan çözülecektir. Bu tür kullanıcı değişikliği olmuş fakat sözleşmeyi kendi üzerine almamış aboneleriniz varsa mutlaka İGDAŞ'a, sözleşmeyi kendi üzerlerine almak için başvursunlar. Bu abonenin aynı zamanda kanuni zorunluluğu ve sorumluludur. Tesisatın kontrol edilmesi açısından ve doğal gaz kullanımının doğru kullanılması için bu son derece önemlidir."

Vatandaşlara bilinçli ve güzenli doğal gaz kullamını göstermek için İGDAŞ'ın çalışmalarını anlatan Uzman Nusret Alkan, "Bir evde kullanılabilecek tüm cihazları İGDAŞ'ın bu örnek evinde sergilemeye çalıştık. Hatalı veya doğru uygulama şeklinde cihazları nitelendirip göstermeyi istedik" dedi.

Doğru ve yanlış bacalı kombi ve tesisatların bulunduğu örnek evde, İGDAŞ'ın Şebeke Şefliği'ne bağlı personel de doğalgaz kaçaklarına karşı nasıl bir uygulama yapıldığını gösterdi. Ekip, doğalgaz kaçağını cihazla tespit ettikten sonra, gazın vanasını önce kapatıp, hemen pencereyi açarak, vatandaşlara uyarıda bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İGDAŞ'dan Örnek Ev - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement