MERİÇ ÜRER - İzmir'de, veteriner hekim Uğur Dayıoğlu, kendine ait polikliniğin açılışı dolayısıyla hediye edilen biri erkek biri dişi iki ağaç iguanasını, beş yıldır besliyor.
Polikliniğin bir köşesinde oluşturulan özel yaşam alanında bakılan ve yaklaşık 2 metre boyuna ulaşan iguanaların 3 yavrusu dünyaya geldi.
Dayıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iguanaları kendisi gibi veteriner hekim olan ağabeyinin, polikliniğinin açılışı dolayısıyla hediye ettiğini belirterek, yaklaşık 20 santimetre boyundayken aldığı iguanaları yaşatmak için gösterdiği çabanın hobiye dönüştüğünü anlattı.
Doğal yaşam alanları Orta ve Güney Amerika'daki tropik ormanlar olan sürüngenler için uygun bir ortam oluşturduğunu ifade eden Dayıoğlu, bakımları zahmetli bu hayvanlardan Türkiye'de, bazı hayvanat bahçelerinde ve çok az sayıda bulunduğunu söyledi.
Biri erkek biri dişi olan iguanaların şu anda 2 metre uzunluğa ulaştıklarını, boyutları geliştikçe yaşam ortamlarını yeniden düzenlediğini belirten Dayıoğlu, hayvanların sağlıklı yaşaması için sıcaklığın 30 dereceden yüksek, nem oranının da yüzde 75'den fazla olması gerektiğini anlattı.
"Vazgeçilmez hobim oldu"
İguanaların kendilerine özgü canlı olduklarını, bakımları süresince çok şey öğrendiğini dile getiren Dayıoğlu, onlarla ilgilenmenin artık vazgeçilmez hobisi haline geldiğini kaydetti. Dayığolu, "Bir sürüngenle karşılaşan veteriner hekimin işi çok zor. Beslenme şeklini algılayabilmek, onu nasıl tutacağınız size deneyim kazandırıyor. Davranış şekilleri ilginç." dedi.
Dayıoğlu, iguananın ağaç yaprakları ve meyvelerle beslendiğini, kabak, kereviz, ebegümeci, şeftali, dereotu, bezelye, dut yaprağı ve kiraz gibi besinleri tükettiklerini ifade etti.
"Üreme sırasında bakıcılarıyla iletişim kuruyorlar"
Dişi iguananın geçen yıl yaklaşık 40 yumurta bıraktığını, bunlardan 3'ünden sağlıklı yavru dünyaya geldiğini belirten Dayıoğlu, ağaç iguanalarında yeşil ve kırmızı renklilerin yaygın görüldüğünü, yavruların da ikisinin yeşil, birinin kırmızı olduğunu kaydetti.
Dayıoğlu, şunları söyledi:
"Sadece üremelerini bile izlemek çok güzel bir şey. Üreme sırasında kendi bakıcılarıyla iletişim kuruyor. Bakımı çok kolay değil. Üreme sırasında renkleri ve hareketleri değişiyor. Erkek agresif oluyor. Senede bir kere ürüyorlar. Her seferinde 40 yumurta bırakıyor. Günde yaklaşık 1 kilo sebze tüketiyorlar. Yabancı birisi yaklaştığında vahşidir ancak bakıcılarıyla iyi bir iletişimi var. Kendisini kaşıttırır, okşatır, sevdirir. Yaşadıkları sürece büyüyorlar. 14-15 yıl yaşıyorlar. Yurt dışında özel tasmaları ve aksesuarlarıyla çok yaygın."
Son Dakika › Güncel › İguana Beslemek Hobisi Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?