MUSA ÖZYÜREK - Türkiye'nin de üretim ortağı olduğu "geleceğin nakliye uçağı" olarak nitelendirilen ilk A400M, İstanbul'dan Amerika kıtasına malzeme taşıyarak 12 saatlik uçuşla transatlantik görevini tamamladı.
Türkiye, İngiltere, Fransa, Belçika ve Lüksemburg'un uluslararası konsorsiyumuyla üretilen ve Türk mühendislerinin tasarım ve imalatına katıldığı A400M, mevcut kargo uçaklarından 3 kat daha fazla yükü daha hızlı taşıyabilmesiyle dikkat çekiyor. Bu özelliğiyle 3 kargo uçağının taşıdığı yükü tek başına daha çabuk ve daha uzak mesafelere götürebilen A400M, zaman ve personel tasarrufuna da imkan tanıyor.
Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde ilki Kayseri'deki 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı'nda konuşlandırılan A400M uçağı, 221. Filo Komutanlığı'nda görev yapıyor.
Filo Komutanı Hava Pilot Kurmay Binbaşı Engin Yetgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, A400M'in şu anda dünyanın en büyük nakliye uçağı olma özelliğine sahip olduğunu söyledi.
Uçağın dünyada sadece belli ülkelerde olmasının Türk Hava Kuvvetleri'ni birçok ülkeye göre daha avantajlı konuma getirdiğini belirten Yetgin, şunları kaydetti:
"12 Mayıs 2014'te Türk Hava Kuvvetleri envanterine giren ilk A400M uçağı, yurt dışı görevleri kapsamında İngiltere, İtalya, İspanya, Afganistan ve Ekvator Ginesi ile ABD görevini icra etmiştir. Bu görevler kapsamında yaklaşık 300 saatlik uçuş gerçekleştirdik. Özellikle ABD görevi sırasında İstanbul'dan kalkarak 12 saatlik uçuş yaptık. Gidiş ve geliş toplam 45 tonluk malzemeyle Atlantik üzerinden uçarak bir ilke imza attık. Modern uçuş sistemleriyle donatılmış A400M uçağı, mevcut nakliye uçaklarından 3 kat daha fazla yükü, yaklaşık 800 kilometre hızla çok daha uzak mesafeye taşıyabiliyor. Bu da görevlerin çok daha hızlı, daha az personelle, daha kısa sürede tamamlanmasını sağlıyor. A400M ile taşıdığımız yükü normalde 3 orta sınıf nakliye uçağıyla taşıyabiliyoruz."
Normal nakliye uçaklarının en fazla 550 kilometre hıza ulaşabildiğine dikkati çeken Yetgin, "Bu görevleri A400M ile yapmamış olsaydık ya peş peşe 3 uçak gönderecektik ya da bir uçağımız sürekli gidip gelecekti ki bu da çok fazla zaman alacaktı. Bu da A400M'nin ne kadar isabetli bir yatırım olduğunu gösteriyor" dedi.
Yetgin, 45 metre uzunluğundaki nakliye uçağının, 43 metre kanat açıklığına ve 15 metre yüksekliğe sahip olduğunu belirterek, uçağın 50 ton yakıt alabildiğini, havada yakıt ikmali yapılmasıyla sınırsız menzile uçabildiğini, taşıma kapasitesiyle bu özelliğin çok büyük avantaj sağladığını vurguladı.
Filoda görev yapacak A400M sayısının 2018'e kadar 10'a çıkması planlanıyor. - Kayseri
Son Dakika › Güncel › İlk A400m 'Transatlantik' Görevini Tamamladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?