İlmek İlmek Rekoru Dokuyacak - Son Dakika
Güncel

İlmek İlmek Rekoru Dokuyacak

İlmek İlmek Rekoru Dokuyacak

Hataylı kilim ustası Abdullah Akar, dünyanın en ince ve uzun kilimini 45 günde dokuyarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hazırlanıyor.

20.02.2013 16:46  Güncelleme: 16:41

Hataylı kilim ustası Abdullah Akar, 35 metre uzunluğunda ve 80 santimetre genişliğindeki dünyanın en ince ve uzun kilimini 45 günde dokuyarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hazırlanıyor.

Hatay'da unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yaşatmak ve ilin adını en iyi şekilde tanıtmak amacıyla bir adım daha atıldı. Baba mesleği olan kilim dokumacılığını uzun yıllardır yaşadığı tüm zorluklara rağmen devam ettirmeye çalışan kilim ustası Abdullah Akar, Antakya Kent Konseyi'nin hazırladığı proje kapsamında dünyanın en ince ve uzun kilimini dokumaya başladı. Antakya 2. Noteri Recep Alkan'ın kilimin başlangıç bölgesini mühürlemesinin ardından Antakya'daki atölyesinde ilmek ilmek kilim dokumaya başlayan Akar'ı ailesi ve dostları da yalnız bırakmadı.

Törende konuşan Antakya Gönüllüler Konseyi Başkanı Tahir Dönmezer, kaybolmaya yüz tutmuş kültürel varlıkların ve günümüz teknolojisinin hızla gelişmesine paralel olarak eski el zanaatlarının da bundan nasibini aldığını ve yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi. Kilim dokuma zanaatını her türlü imkansızlıklarla boğuşarak icra etmeye çalışan kilim ustası Abdullah Akar'ın dünyanın en uzun kilimini dokuyarak Hatay'ın adını dünyaya duyuracağını ifade eden Dönmezer, "Ustamız bu heyecanı ve memleket sevgisini ön planda tutarak bizleri de heyecanlandırmıştır" dedi.

Kilim ve el sanatları mesleklerinin bitme noktasına geldiğini dile getiren Abdullah Akar ise, geleneksel el sanatlarını sürdürmeye çalıştığını belirterek, "Ekonomik şartların kötüye gitmesi ve her geçen gün teknolojinin gelişmesi mesleği olumsuz etkiliyor" diye konuştu.

Tüm olumsuzluklara rağmen her ilmeğinde bir alın teri, her desenin bir hikayesi olan el dokuması kilimlere dikkat çekmek amacıyla 45 günde 35 metre kilim dokuyarak dünya rekoru kırmaya hazırlanan Akar, "Mesleğin unutulmaması için de eleman yetiştiriyorum. Kilim dokurken her şeyi unutuyorum. En büyük mutluluğum kilim dokumak. Amacım dünyanın en uzun kilimini dokuyarak unutulmaya yüz tutmuş bu el sanatına tüm dikkatleri çekmek" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Akar, dünyanın en uzun kilimini noter huzurunda dokumaya başladı. 45 günde tamamlanacağı belirtilen dünyanın en uzun kiliminin bittiğinde Guinness Rekorlar Kitabı'na girmesi için başvuruda bulunacak.

Daha önce dünyanın en uzun kilimi 21 metre uzunluğunda ve 40 santimetre genişliğinde 52 metrekareyle Uşak'ta dokunmuştu. - HATAY

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İlmek İlmek Rekoru Dokuyacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement