İngiltere'de Peçe Tartışması - Son Dakika
Güncel

İngiltere'de Peçe Tartışması

İngiltere\'de Peçe Tartışması

MÜSİAD İngiltere Temsilcisi Hakan Camuz: "İngiltere'de peçe kullanımının yasaklanacağını düşünmüyorum. Bu konuda gösterilen tepkilerin de geçici olduğunu düşünmek istiyorum" "Liberal ve demokratik bir toplumda yaşıyorsak, Müslümanların giyinme tarzıyla uğraşılmaması gerekir" Hackney Bölgesi Başkomiseri Şebnem Chaudri: "Polis bir kadını peçesini çıkarması için zorlayamaz ama çıkarmasını isteyebilir"

21.09.2013 11:04

İnci Gündağ - İngiltere'de mahkemelerde ve hastanelerde peçe takılmasıyla ilgili tartışmalar devam ederken, toplumun çeşitli kesimleri peçenin yasaklanma olasılığının bireysel hak ve özgürlüklere aykırı olacağı görüşünü paylaşıyor.

MÜSİAD İngiltere Temsilcisi Hakan Camuz, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, İslami kültürde peçe takmanın tamamen bireyin şahsi seçimi olduğunu belirtti.

Camuz, "Eğer peçe kullanan kişi dini bir görevi yerine getirdiğini düşüyorsa, o zaman bu şahsi tercihidir ve buna müsaade edilmelidir. Ama bununla ilgili bir yasak getirilirse, o zaman, o insanların bireysel özgürlüğüne karşı olacağını düşünüyorum. Bu yüzden, böyle bir şeye katiyen destek vermeyiz" diye konuştu.

-"İngiltere bu konuyu yıllardır tartışıyor"-

İnsanların bireysel seçimlerinin yargılandığı bir konunun, ulusal olarak konuşulmaya başlamasının, hakların tartışılmasına yol açacağını ifade eden Camuz, "Eğer liberal ve demokratik bir toplumda yaşıyorsak, insanların istedikleri gibi giyinme özgürlükleri varsa o zaman Müslümanların giyinme tarzıyla uğraşılmaması gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin bu anlamda kıta Avrupasına göre daha anlayışlı bir ülke olduğunu dile getiren Camuz, şunları kaydetti:

"İngiltere'de peçe kullanımının yasaklanacağını düşünmüyorum. Bu konuda gösterilen tepkilerin de geçici olduğunu düşünmek istiyorum. Bunun ulusal manada konuşulacak bir konu olmayacağını düşünüyorum. Bu konu daha önce de birkaç kez politik manada konuşulur hale gelmişti. Eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, milletvekiliği yaptığı dönemde, kendi seçim bölgesindeki insanlar kendisiyle görüşmek için yanına gittiğinde peçelerini çıkartmalarını istemişti. Bu konu o zaman da konuşulur hale gelmişti ama sonra unutuldu gitti. Yine bunun da geçici bir şey olduğunu, çok ciddi bir konu olmadığını düşünüyorum. Çünkü, İngiltere'de bu konu yıllardır tartışılıyor, yeni bir şey değil."

-"Motosiklet kaskı taksa da aynı durum olur"-

İngiltere'nin başkenti Londra'da Türk vatandaşların da yaşadığı Hackney bölgesi başkomiseri Şebnem Chaudhri de peçe kullanımının uzun süredir devam eden bir tartışma olduğunu söyledi.

Polis olarak konuyu değerlendirmesi gerekirse, mahkemenin kiminle konuştuğu bilmek isteyeceğini belirten Chaudhri, "Bunun peçe ile ilgisi yok, motosiklet kaskı taksa da aynı durum olur" dedi.

Sağlık personelinin peçe takmasıyla ilgili tartışmalarla ilgili ise Chaudri, "Bunu dayatacaklarından emin değilim. Mesela bankaya motosikletle gelen bir kişi, kaskını çıkarmadan içeri girecektir ve doğal olarak o kişiden kaskını içeride çıkarmasını isteyeceklerdir. İnsanlar kendilerine 'neden bankalarda böyle bir şey var?' sorusunu sormalıdır. Çünkü orası bir banka, insanlar para çekiyor, para yatırıyor. Bankaya kafasında kaskla gelen bir kişinin bir tür suç işleyeceği düşünülebilir. İşte burada insanlar şunu sorgulayabilir, nerelerde başı kapatan benzer şeyler giyilebilir" diye konuştu.

-"Kimlik doğrulanması şart"-

Chaudri,  AA muhabirinin "Polis memurları şüpheli gördükleri yüzü peçeli bir kadından peçesini çıkarmasını isteyebilirler mi?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Tam tamına şüpheli kişinin tanımına uyuyorsa, polisin o kişiyi durdurup, "seni karakola götürüp, sen misin, değil misin bakacağız, ondan sonra ne olup bittiğine karar vereceğiz" demesi biraz zor. Burada çözüm, işbirliği yapmak olacaktır. İki tarafın da bunu anlaması çok önemli. Polis peçeyi çıkarması için kimseyi zorlayamaz ama çıkarmasını isteyebilir. Böyle durumlarda, suçu ve suçluyu tanımlayabilmek için kimlik doğrulanması şart."

İngiliz Mahkemesi bu hafta, peçeli Müslüman bir kadının ifade verirken peçesini çıkarması gerektiğine hükmetmişti. Kadının ifadesinin geçerliliği çerçevesinde, mahkeme salonunda peçesiyle oturabileceği ancak ifade veremeyeceği bildirilmişti.

İngiltere'de son olarak ise Ulusal Sağlık Hizmetleri'ne (NHS) bağlı çalışan personele peçe yasağı uygulanıp uygulanmaması gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı, doktorların çalışma düzenini belirleyen Genel Tıp Konseyi'ne başvurarak "hastalarla 'uygun tarzda' yüz yüze etkileşimin sağlanması için" sorunu ele almasını istedi. İngiliz basını, bazı hastanelerin, ülke genelinde geçerli bir düzenleme bulunmamasına karşın personelinin peçe takmasını yasakladığını bildirdi.

İngiltere Sağlık Bakanı Jeremy Hunt, "Hastaların, kendilerine bakan doktor ve hemşirelerle gerektiği gibi etkileşimde bulunması çok önemli. Ben hasta olsam, beni tedavi eden doktor ve hemşirenin yüzünü görebilmek isterdim" açıklamasında bulunmuştu. - London, City of

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İngiltere'de Peçe Tartışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement