İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa Birliği'nin (AB) mevcut durumundan memnun olmadığını belirterek "Avrupa'nın değişime ihtiyacı var. Büyük ve hayati önem taşıyan değişiklikleri başardığımda, İngiltere'nin reform yapılmış bir AB'de kalması için aktif bir şekilde kampanya yürüttüğümü göreceksiniz" dedi.
Cameron, Britanya Endüstri Konfederasyonu'nun (CBI) yıllık konferansında yaptığı konuşmada, ülkesinin AB'deki geleceğine ilişkin, yarın AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'a göndereceği, İngiltere'nin AB'den taleplerinin sıralandığı mektuba dikkati çekerek mektubun içeriğini yarın yapacağı konuşmada detaylandıracağını söyledi.
Bu mektubu Avrupa'ya göndermesinin, ülkesinin geleceği için hayati önem taşıdığını vurgulayan Cameron, şöyle konuştu:
"AB'nin mevcut durumundan memnun değilim. Avrupa'nın değişime ihtiyacı var. Büyük ve hayati önem taşıyan değişiklikleri başardığımda, İngiltere'nin reform yapmış bir AB'de kalması için aktif bir şekilde kampanya yürüttüğümü göreceksiniz. Değişiklikleri başaramazsam, o zaman hiçbir şeyin üzerini çizmeyeceğim. Referandum kampanyasının silahını ateşlemiyorum. Bu müzakerelerde İngiliz işletmelerin bana destek çıkacağını umuyorum.
Bu konuda Avrupalı mevkidaşlarıma bundan daha açık sözlü olamazdım. Nelerin değişmesi gerektiğini sabırla gösterdim. Sorunlar çözülemezse İngiltere doğal olarak 'Biz bu örgüte ait miyiz?' diye kendine soracak."
Cameron'ın sözünü kestiler
Konuşmasında, bütçe açığının düşürülmesine de değinen Cameron, üretim fazlasını elde tutmanın önemine vurgu yaparak "Bana göre, bir hükümetin uzun dönemli ekonomik güvenlik ve istikrar sağlayabilmesi en önemli şey" ifadesini kullandı.
Cameron'ın sözü, konferanstaki iki dinleyici tarafından kesildi. Cameron ise konuşması bittiğinde dinleyicilerin kendisine soru sorabileceğini söyledi ve konuşmasına yaklaşık bir dakikalık ara verdi. Bu sırada sözünü kesen kişiler konferans salonundan çıkarıldı.
İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin 1973 yılından bu yana yürüttüğü AB üyeliğini, önce Avrupalı ortaklarıyla yeniden müzakere etmek, ardından 2017 sonuna kadar referanduma sunmak istiyor. AB ülkelerindeki ulusal parlamentoların yetkilerinin artırılması ve özellikle AB göçmenlerinin sayılarına sınırlama getirilmesini isteyen Cameron, göçmenlere sağlanan sosyal yardımların kesilmesi gerektiğini de ifade ediyor.
Son Dakika › Güncel › İngiltere'nin AB Üyeliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?