İntes Başkanı Koloğlu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

İntes Başkanı Koloğlu Açıklaması

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Celal Koloğlu, 2023 yılında kayıt dışı istihdam oranındaki hedefin yüzde 15 olarak belirlendiğini bildirerek, "Bu hedef doğrultusunda, prim tabanı genişletilmeli" dedi.

29.03.2016 21:45

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Celal Koloğlu, 2023 yılında kayıt dışı istihdam oranındaki hedefin yüzde 15 olarak belirlendiğini bildirerek, "Bu hedef doğrultusunda, prim tabanı genişletilmeli" dedi.

Sheraton Otel'de, İNTES ve Türkiye Yol-İş Sendikası işbirliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun katılımıyla, "Çalışma Hayatında Son Gelişmeler" konulu toplantı düzenlendi.

Koloğlu, burada yaptığı konuşmada Türkiye'de İş Kanunu'ndan, sosyal güvenlik reformuna, genel sağlık sigortası düzenlemesinden, istihdam teşviklerine kadar çok önemli adımlar atıldığını söyledi.

Kayıt dışı istihdamla mücadelenin, hükümetin temel politikası olduğunu belirten Koloğlu, 2023 yılında kayıt dışı istihdam oranındaki hedefin yüzde 15 olarak belirlendiğini kaydetti. Bu hedef doğrultusunda prim tabanının genişletilmesi gerektiğine işaret eden Koloğlu, "İstihdam ve sigorta prim yüklerinin azaltılmasına devam edilmelidir. Ülkemizde vergi ve sigorta prim yükleri yüzde 36,8 düzeylerindedir" diye konuştu.

Türkiye'nin küresel olumsuzluklara rağmen 20,5 milyar dolar değerinde 179 proje üstlendiğine dikkati çeken Koloğlu, Liberya, Maldivler ve Hong Kong'un da yeni iş üslenilen ülkeler arasında yer aldığına bildirdi.

"Yurtdışında Türk işçi çalıştıramıyoruz"

Koloğlu, firmaların yurtdışında önemli projelere imza attıklarını ancak yurtdışında Türk işçisi çalıştıramadıklarını dile getirdi. Firmalarla işçiler arasında yargıya intikal eden uyuşmazlıklar yaşandığının altını çizen Koloğlu, "Yurt içinde 2 bin liraya çalışan bir ustaya, yurt dışında 2 bin dolar ücret verilmektedir. Yapılan iş sözleşmelerinde de çalışılan ülke mevzuatının uygulanacağı belirtilmektedir. Bu kapsamda çalışanlar, işverenlerinden tüm yasal haklarını ve alacaklarını almaktadırlar. Ancak yine de Türkiye'ye döndüklerinde işverenlerine dava açmaktadırlar. Hem de son çıktığı işi dikkate alarak 10 yıllık, 20 yıllık, 30 yıllık geriye giderek dava açabilmektedir" ifadesini kullandı.

Kıdem ve ihbar tazminatları için "zaman aşımı" düzenlemesi talebi

Yasal uyuşmazlıklar nedeniyle milyonlarca lira ödeme yaptıklarını belirten Koloğlu, "Yurt dışı müteahhitlik hizmetleri istihdamın lokomotifidir. Ancak yurt dışında çalışan işçi sayımız azalmaktadır. Tercihimiz elbette Türk işçisi ile çalışmaktır. Ancak firmalar bu nedenlerle Türk işçisi çalıştırmamaktadırlar. Kıdem ve ihbar tazminatları için Borçlar Kanunu'ndaki genel zamanaşımı süresi uygulanmaktadır. Yani 10 yıllık zamanaşımı süresi uygulanmaktadır. Dava açmak için uygun bir zamanaşımı süresinin tayin edilmesinin doğru olacağını düşünüyoruz. Kıdem tazminatı konusunda düzenli işleyen bir sistem olmalıdır. Yani yeni bir yasal düzenleme yapılması yararlı olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Koloğlu, iş kazalarının en yoğun olduğu sektörün inşaat olduğuna değinerek, her 3 ölümlü iş kazasından 1'inin sektörlerinde ve sektörümüzdeki her 20 kazadan 1'inin de ölümle sonuçlandığına dikkati çekti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İntes Başkanı Koloğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement