İran İçişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Ali Emiri, İran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimleri aday adaylarından bazılarının Anayasayı Koruyucular Konseyi (AKK) tarafından reddedilmesiyle ilgili olarak, "Bu gücün gücün değil, kanunun uygulandığının bir göstergesidir" dedi.
İran'ın resmi ajansı İRNA binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Emiri, 26 Şubat'taki 10'uncu dönem İran Meclisi ve 5'inci dönem Uzmanlar Meclisi seçimleriyle ilgili soruları yanıtladı.
Emiri, AKK tarafından şu an görev yapmakta olan 9'uncu dönem milletvekillerinden bazılarının seçimlerde aday adaylıklarının reddedilmesinin gerekçesine yönelik, "İcra kurulları halktan oluşmaktadır. Bu kurulların meclis milletvekillerinden birisinin adaylığını uygun bulmamaları demokratik bir örnekliktir. Bu, gücün değil, kanunun uygulandığının bir göstergesidir" diye konuştu.
AKK, cumhurbaşkanlığı, İran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimleri aday adaylarını, İran rejimi değerlerine bağlılıkları yönünden değerlendiriyor. AKK üyelerine göre, İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in temsil ettiği Velayet-i Fakih makamına ve İslami değerlere bağlılıklarında kusur bulunan veya 2009 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde reformist lider Mir Hüseyin Museviye destek veren kişilerin adaylıkları reddedilebilir.
Muhafazakarlara yakınlıklarıyla bilinen 12 kişilik AKK üyelerinin 6'sı dini lider Ali Hamaney tarafından atanırken, diğer üyeler İran Meclisi tarafından 6 yılda bir seçiliyor. AKK'nin seçimlerde muhafazakarlara oranla çok sayıda reformist adayı elemesi, ülkede tartışmalara neden oluyor.
Son Dakika › Güncel › İran'daki Seçimler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?