İran'ın Hürmüz için 7 günlük teklifine Trump'tan net yanıt - Son Dakika
Son Dakika Logo

İran'ın Hürmüz için 7 günlük teklifine Trump'tan net yanıt

Google algoritmasına bırakmayın, okuyacağınız haberi siz seçin! Tıkla ve ekle
İran\'ın Hürmüz için 7 günlük teklifine Trump\'tan net yanıt

Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılması için İran'ın Katar aracılığıyla ABD'ye sunduğu 7 günlük plana Trump'tan yanıt geldi. ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamada, "İran Hürmüz Boğazı'nı gemi geçişlerine açmak istiyor ancak 7 günlük ateşkes teklifini reddediyorum" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Hürmüz Boğazı'nın gemi trafiğine açılması için arabulucular aracılığıyla ABD'ye 7 günlük "kesin" bir plan sunduklarını belirterek, kararın Washington'a ait olduğunu söyledi. Uluslararası petrol piyasalarının merakla beklediği yanıt ise geldi.

TRUMP, İRAN'IN HÜRMÜZ TEKLİFİNİ REDDETTİ

ABD Başkanı Donald Trump, Tennessee eyaletine gitmeden önce Beyaz Saray bahçesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bir gazetecinin "Ara seçimlerden sonra İran'ı vuracak mısınız?" şeklindeki sorusuna Trump, "Onların önerdiği teklifi reddediyorum. Hürmüz'ü bir an önce açmak için anlaşma yapmak istiyorlar, çünkü çok fena yeniliyorlar." ifadesini kullandı.

Trump, İran'ın da kendilerinin de anlaşma yapmak istediğine işaret ederek, "Ancak İran'ın yaptığı teklif kabul edilemez." değerlendirmesinde bulundu.

İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatarak tüm dünyayı zora sokmayı planladığını savunan Trump, "Kendi kendilerini alt ettiler. Ben devreye girdim ve askeri tarihin en büyük ablukasını uyguladık. Ne oldu biliyor musunuz? Artık paraları kalmadı; çünkü Boğazı kapatmak istediler, biz de onlara bunu yaptık." diye konuştu.

İRAN'IN TEKLİFİNİN DETAYLARI

Öte yandan Erakçi teklifin detaylarını şu şekilde açıkladı: “İran, Katar aracılığıyla ABD’ye 7 günlük kesin bir plan sundu. Gerekli koşullar sağlanırsa Boğaz yeniden açılabilir, normal deniz seyrüseferi 7 gün içinde başlayabilir. Şimdi karar ABD’nin önünde. İran, tehdit ve zorlamayı kabul etmeyecektir.” diye konuştu.

Erakçi, ABD'nin söz konusu kararı alması ve yaklaşık 4-5 gün sürebilecek koşulları yerine getirmesi halinde Hürmüz Boğazı'nın 6. gün açılabileceğini, 7. gün ise görüşmelerin başlayabileceğini belirterek, Washington'a sunulan plandaki koşulların yeni olmadığını ve tamamının taraflar arasında imzalanan mutabakat zaptında yer aldığını kaydetti. İran Dışişleri Bakanı, ABD’nin "gerekli ciddiyeti göstermesi" durumunda Boğaz'ın açılabileceğini vurguladı.

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • Mehmet Akın Mehmet Akın:
    yarın kabul eder 12 3 Yanıtla
  • Mehmet Gelmez Mehmet Gelmez:
    İsrail kabul etmediğini usa kabul edemez İsrail'in kolesidir 13 0 Yanıtla
  • vakkas0101 vakkas0101:
    ister kabul ister etme sarı kimseninde umrunda değil sonunda sen yenileceksin kul plan yaparken ALLAH gülermiş en güzel planı RABBİM yapar öğreneceksiniz 9 1 Yanıtla
  • ERKUT ERÖZALP ERKUT ERÖZALP:
    Pazartesi günü mazot fiyatlarında yine şenlik var 7 1 Yanıtla
  • Mehmet Yılmaz Mehmet Yılmaz:
    senin dünya için iyi bi şey yapacani hiç düşunmüyorum zaten 4 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.