İranlı Ajan Soruşturmasının İddianamesi Hazırlandı (1) - Son Dakika
Güncel

İranlı Ajan Soruşturmasının İddianamesi Hazırlandı (1)

İranlı Ajan Soruşturmasının İddianamesi Hazırlandı (1)

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Iğdır'daki "casusluk" soruşturması kapsamında 10'u tutuklu 11 sanık hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı Orhan Bozkurt - Cem Bakıcı bildiriyor - Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından...

16.10.2012 17:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Iğdır'daki "casusluk" soruşturması kapsamında 10'u tutuklu 11 sanık hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı Orhan Bozkurt - Cem Bakıcı bildiriyor - Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Iğdır'daki "casusluk" soruşturması kapsamında 10'u tutuklu 11 sanık hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı. İddianamede, sanıkların "Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı, sınırdaki askeri karakollar ve bazı kamu binalarının yerleri ile birçok kurumun yöneticisi hakkında topladıkları belge ve bilgileri menfaat karşılığında İran gizli servisi elemanlarına verdikleri" ileri sürüldü.

Iğdır'da yürütülen "casusluk" soruşturması kapsamında hazırlanan ve Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan 115 sayfalık iddianamede, tutuklu 2 İranlı ajanın da arasında olduğu 10 tutuklu sanık ile tutuksuz 1 sanık hakkında 5237 Sayılı TCK'nın 328/1 maddesi uyarınca 20 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede şüphelilere, "Devletin Gizli Kalması Gereken Bilgilerini Siyasal veya Askeri Casusluk Amacıyla Temin Etme" suçu yöneltildi. İddianamede, şüphelilerinin birbirleri ile yaptıkları görüşmelerde, İran İslam Cumhuriyeti Devleti görevlilerinin, İran'a gerek ticari amaçlı giden, gerekse gezi amaçlı giden Türk vatandaşlarının gümrük kapısında yaşamış oldukları zorluklardan yararlandıkları belirtildi. İddianamede, İran'daki asayiş olayları neticesinde karşı karşıya kaldıkları zor durumlarda yardım edecekleri vaadiyle ya da ticari ilişki bahanesiyle Türk vatandaşları ile irtibata geçtikleri, yapmış oldukları yardım neticesi ve sonrasında Türkiye Cumhuriyeti'ne ait askeri ve siyasi bilgileri casusluk amacıyla bu kişilerden bilgi istedikleri, bilgi karşılığında zaman zaman Türk vatandaşlarına para verdikleri iddia edildi.

-ASKERİ CASUSLUKTAN 20 YIL HAPİS İSTEMİ-

İran'daki şahısların Türkiye'de irtibat içerisine girdikleri şahıslar için ayrı ayrı telefon numarası kullandıkları, sadece aynı şahısları aradıkları bilgisine yer verilen iddianamede, şu tespitler yer aldı:

"Türkiye'deki şahısları ararken diğer şahıslar için kullandıkları telefonlardan aramadıkları, şüpheli şahısların araç, ev ve üst aramaları neticesinde elde edilen telefonlarında ve sim kartlarında İran'lı şahıslar adına kayıtlı olan telefon numaralarının akrabalık ve komşuluk ilişkisi içerisinde olan şahıslar haricinde farklı farklı telefon numaraları olduğu anlaşılmıştır. Türkiye'deki şahısların birbirleriyle akrabalık ve komşuluk ilişkisi olanlar haricinde her hangi bir suç ve suç unsuru bakımından bağının olmadığı, bir birleriyle soruşturma kapsamındaki suç bakımından irtibatlı olmadıkları ancak İranlı şahıslara bağımsız olarak bilgi sızdırdıkları, şüphelilerin ülkemizin güvenliği, iç ve dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibari ile gizli kalması gereken bilgileri, siyasal ve askeri casusluk maksadı ile temin ettikleri, devlet sırları ve devlete ait stratejik yerlere ait bilgileri İran'a bildirdikleri ve bu amaçla faaliyet içerisinde oldukları, şüphelilerden Shahram Zargham Khoı ve Mohammed Reza Esmaeılpour Ali Melek isimli kişilerin İran İslam Cumhuriyeti adına ülkemizde casusluk faaliyet içerisinde olan görevliler oldukları anlaşıldığından, TCK'nın 328/1 maddesi uyarınca cezalandırılmalarına."

-BİLGİLER İRAN GİZLİ SERVİSİNE-

İddianamede, sanıkların "Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı, sınırdaki askeri karakollar ve bazı kamu binalarının yerleri ile bir çok kurumun yöneticisi hakkında topladıkları belge ve bilgileri menfaat karşılığında İran gizli servisi elemanlarına verdikleri" savunuldu. Soruşturmada, ele geçirilen fotoğraf, kamera görüntüleri ve çok sayıda belgenin yer aldığı iddianamede, bu kişilerin İranlı ajanlarla yaptıkları görüşmelerin içeriğine de yer verildi. İddianamede, söz konusu görüntülerde yer alan şahısların çeşitli askeri noktaların görüntülerini çektikleri, yasa dışı yollardan elde ettikleri çeşitli belgeler ve fotoğrafları İranlı ajanlara verdikleri, TSK'nın genel yapılanmasıyla ilgili bilgi aktardıklarının tespit edildiği vurgulandı. 19 Ağustos 2011 günü saat 10.00 sıralarında 04 D .... plaka sayılı beyaz renkli Ford transit aracın içerisinde bulunan şahısların kamu kurum ve kuruluşlara ait binalara ait görüntüleri kamera ve fotoğraf makinası ile çektikleri bilgisine ulaşıldığı ve bahse konu aracın Iğdır'da takibe alındığı belirtilen iddianamede, Cumhuriyet Savcısının talimatları doğrultusunda araç ve şahıslarda yapılan aramada fotoğraf makinası, GPS yön belirleme cihazı ve el kamerası tespit edildiği, şahıslarında rızası alınarak yapılan incelemede kamerada MİT, Askerlik Şube Başkanlığı, Tuzluca İlçe Emniyet Amirliği lojmanları, Tuzluca Kaymakamlık binası, Tuzluca Devlet Hastanesi, Yol üzerinde bulunan baz istasyonları ile çekilmiş toplam 143 fotoğraf saptandığı, GPS cihazında yapılan incelemede 403 adet koordinatın bulunduğu bildirildi. (ANKA/DEVAM)

(OB/CB/ORH) - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel İranlı Ajan Soruşturmasının İddianamesi Hazırlandı (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement