İşitme engelli kadınlara Kur'an-ı Kerim öğretebilmek için işaret dili öğrenen Sevim Çancı, 60 işitme engelli kadına Kuran öğretti.
Sessiz dünyalarında işaretler, belki de onlar için hiç bu kadar anlamlı olmamıştı. Kur'an-ı Kerim'i okuyabilmek için büyük azim gösteren işitme engelli kadınlar Çok Amaçlı Sosyal Tesisler de Kuran kursu öğreticisi Sevim Çancı gözetiminde Kur'an-ı Kerim öğreniyorlar. İşitme engelli kadınlara Kur'an-ı Kerim ve din dersi veren Sevim Çancı, 2013 yılında bu yola girdiğini söyledi. Çancı, "İlk defa 2013 yılında Müftülüğümüzün duyurusuyla işitme engellilere eğitim vermek isteyen hoca hanımlar başvuruda bulunsun diye bir mesajla geldi bu eğitimin başlangıç noktası. Daha sonra başvuruda bulundum ve Halk Eğitim Merkezinde işaret dili öğrendim. Ardından Diyanetimizin açmış olduğu işitme engellilere yönelik dini eğitim seminerlerine katıldım. Tekrar Halk Eğitim Merkezinde eğitimlere katılarak 2. derece tercümanlık eğitimi aldım" diye konuştu.
Yardımcı olabilme duygunun çok ağır bastığını söyleyen Çancı, normal insanlara herkesin eğitim verebileceğini ancak engellilere ulaşmanın daha zor olduğunu ifade etti. Çancı, "Onlarla iletişim zor ama olması gereken şey gibi geldi, onlara ulaşmam gerektiğini ve yardım elini uzatmam gerektiğini hissettim. O yüzden böyle bir eğitime ihtiyaç duydum. İlk eğitime başladığımda hiç zorlanmadın aksine çok zevk aldım. Ama öğrenci bulma noktasında zorlandım. Kapı kapı gezdim, dolaştım ve işitme engelli öğrencileri ikna etmeye çalıştım. Dahası aileleri de ikna etmeye çalıştım, ailelerin ön yargıları vardı çok koruyucu davranıyorlardı. Daha sonra birkaç kişiyle irtibata geçtikten sonra öğrenciler gelmeye başladı" ifadelerini kullandı.
Kendisini çok huzurlu ve özel hissettiğini aktaran Çancı, işitme engelli kadınlara yardımcı oldukça manevi olarak çok mutlu olduğunu söyledi. Çancı, "Kendimi onlardan biri gibi hissediyorum. Bazen dışarı çıktığımda işaret diliyle konuşacakmışım gibi geliyor. Burada 6-7 saat birlikte zaman geçiriyoruz. Eğitimlere 6 kişiyle başladık ama şu an resmi kayıtlara göre 25 öğrencimiz var. Ama misafir öğrenci olarak gelenlerde oluyor. Toplam da 55-60 işitme engelliye ulaşabildik. Malatya'da bu eğitimi veren sadece benim. Türkiye'de ise aynı eğitimden geçen arkadaşlarımız var, ortalama 40 civarında işitme engellilere yönelik Kuran kursumuz var Türkiye genelinde" sözlerini kaydetti.
"TÜM KADINLAR BUNU BAŞARABİLİR"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yayımladığı Hayata Tutunmuş Kadınlar Listesinde adının yer almasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Çancı, bu listede yer almasından dolayı Cumhurbaşkanlığı külliyesine davet edildiğini aktardı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadınlara da seslenen Çancı, "Türkiye gibi gelişen ülkelerde zaten kadınların bir eğitim engeli var. Buna bir de zihinsel engel, işitme ve görme engelli de eklenince engeller 2 katına çıkıyor. Ama ben buradaki öğrencilerimizi gördükten sonra kadınlara şunu söylemek istiyorum: Kesinlikle evde oturup hayatlarını geçirmesinler. Bir yerlere gitsinler, kendilerini geliştirsinler ve kendilerine kalite katsınlar. İşitme engelli öğrenciler ve kadınlarımız bunu başarıyorsa hiçbir engelli olmayan kadınlar da bunu başarabilir. Özellikle Kuran eğitimi, kadınların manevi yönden güçlenmesini ve hayata daha sıkı tutunmasını sağlıyor. Biz burada sadece Kuran eğitimi vermiyoruz. Onlarla sohbet ediyoruz, onların sorunlarını dinliyoruz ve paylaşıyoruz, birbirimize destek oluyoruz" şeklinde konuştu.
"YETER Kİ GÖNÜLLERDE BİR ENGEL OLMASIN"
Malatya İl Müftüsü Ümit Çimen ise Diyanet İşleri Başkanlığının Türkiye'de toplumu din konusunda aydınlatma görevi gördüğünü, bu kapsamda Kuran ve din hizmetleri verildiğini belirtti. Çimen, "Diyanet İşleri Başkanlığı son dönemlerde din ve Kuran eğitiminde büyük bir atılım yaptı. Bu anlamda toplumun her kesimine Kuran ve din hizmetini götürme gayreti içerisinde. Bunların içerisinde engelliler de çok önemli bir yer tutuyor. İşitme engellilerimiz başta olmak üzere görme engellilerimize yani toplumun her kesimine Kuran öğretme gayreti içerisindeyiz. Hoca hanımızın gayretleri ise takdire şayan. Kuran gördüğünüz gibi engel tanımıyor. Yeter ki gönüllerde bir engel olmasın. Toplumumuzda bu tür hizmetler önümüzdeki dönemlerde de devam edecek. Görme engelliler için bir Kuran kursu açma gayreti içerisinde olacağız" diye konuştu. - MALATYA
Son Dakika › Güncel › İşitme Engelli Kadınlara Kuran Öğretebilmek İçin İşaret Dili Öğrendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?