İsmail Gaspıralı, Dualarla Anıldı - Son Dakika
Güncel

İsmail Gaspıralı, Dualarla Anıldı

İsmail Gaspıralı, Dualarla Anıldı

Türk dünyasının önemli mütefekkirlerinden eğitimci ve gazeteci İsmail Gaspıralı, vefatının 100'üncü yılında Kur'an ı Kerim tilaveti ve dualarla anıldı.

11.09.2014 22:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk dünyasının önemli mütefekkirlerinden eğitimci ve gazeteci İsmail Gaspıralı, vefatının 100'üncü yılında Kur'an-ı Kerim tilaveti ve dualarla anıldı.

Dersaadet Kültür Platformu tarafından Şehzadebaşı Camisi'nde akşam namazının ardından düzenlenen anma etkinliğinde Gaspıralı için Kur'an-ı Kerim okundu.

Platform başkanı Mehmet Kamil Berse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsmail Gaspıralı'nın 1851'de Kırım'da doğduğunu ve 11 Eylül 1914'te vefat ettiğini söyledi.

Gaspıralı'nın, Kırım Türklerinin en önemli mütefekkirlerinden biri olduğunu kaydeden Berse, "İsmail Bey, Rus Çarlığı döneminde Rus zulmü altında yaşayan mazlum Türk halkına umut olmuştur. Onların eğitimle kalkınacağını düşünmüş ve Usul-ü Cedid Mektepleri açarak o bölgedeki Türklerin eğitilmesini, okur yazar olmasını sağlamıştır. Sadece o bölgede değil, Kırım'da başlayan bu Usul-ü Cedid hareketi tüm Türk bölgesine yayılmış, hem Orta Asya hem Hindistan hem de Balkanlar'a kadar genişlemiş. Usul-ü Cedid Mektepleri 5 bin adede kadar ulaşmış" diye konuştu.

Berse, Gaspıralı'nın vefatının 100'üncü yılı dolayısıyla sene boyunca çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirterek, etkinliklerin Şehzadebaşı Camisi'nde organize edilen anmayla sonlanacağını ifade etti.

Dersaadet Kültür Platformu üyelerinin yanı sıra bazı vatandaşların da katıldığı etkinlik, Gaspıralı için okunan Kur'an-ı Kerim ve edilen duayla sona erdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsmail Gaspıralı, Dualarla Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement