Isparta'nın Çöpü Enerjiye Dönüştürülecek - Son Dakika
Güncel

Isparta'nın Çöpü Enerjiye Dönüştürülecek

Isparta\'nın Çöpü Enerjiye Dönüştürülecek

Isparta'daki çöp depolama alanında çöpten enerji üretilmesine imkan sağlayacak tesisin yapılmasını öngören ihale şartnamesi, imzalandı.

29.01.2013 15:36  Güncelleme: 15:30

Isparta'daki çöp depolama alanında çöpten enerji üretilmesine imkan sağlayacak tesisin yapılmasını öngören ihale şartnamesi, Göller Bölgesi Belediyeler Birliği Encümen üyelerince imzalandı.

Isparta Belediyesi'nde gerçekleşen imza törenine Göller Bölgesi Belediyeler Birliği Encümen Başkanı ve Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Senirkent Belediye Başkanı Hüseyin Baykal, Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral ile Göller Bölgesi Belediyeler Birliği Meclis Başkanı ve aynı zamanda Gönen Belediye Başkanı Mete Elçim katıldı.

Günaydın, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de sayısı sadece 16 olan düzenli çöp depolama alanından birisinin Isparta'da bulunduğunu söyledi. Bu anlamda düzenli depolama alanındaki çöplerin bertaraf edilmesi ve bundan enerji üretilmesi için çalışma yaptıklarını belirten Günaydın, söz konusu alana çöpten enerji üretimini sağlayacak tesisin yapılması öngören ihalenin şartnamesinin Göller Bölgesi Belediyeler Birliği Encümen üyelerince imzalanacağı kaydetti.

Uygulanması düşünülen proje ile çöp alanındaki atıkların çöp reaktörlerinden geçirilerek çöp hacminin yüzde 95 oranında azaltılacağını, geriye kalan yüzde 5'lik dilimin ise kül şekline dönüştürüleceğini anlatan Günaydın, "Yüksek derecede gazlaştırma şeklinde uygulanacak sistemle çöpler 2 bin ile 2 bin 500 derece arasında bir ısıya tabi tutulacak. Bu şekilde çöpün yüzde 95 oranında gazlaştırılması, yüzde 5 oranında da küle dönüştürülmesi hedefleniyor" dedi.

Projenin hayata geçmesiyle hem çöpten enerji üreteceklerini, hem çöp miktarlarının azalacağını, hem de doğaya katkıda bulunmuş olacaklarını dile getiren Günaydın, "Bölgemizin çöp sorununu tamamen çözmüş, ayrıca maddi gelir de elde etmiş oluyoruz. Türkiye'nin önünü açacak bir projedir. Hedefimiz büyük" diye konuştu.

Konuşmanın ardından Göller Bölgesi Belediyeler Birliği Encümen üyelerince kentteki çöp depolama alanında, çöpten enerji üretilmesini imkan sağlayacak tesisin yapılmasını öngören ihale şartnamesi imzalandı.

Tesisin ihaleye açılması daha sonra gerçekleşecek.

Muhabir: Murat Yolcu

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ISPARTA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Isparta'nın Çöpü Enerjiye Dönüştürülecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement