İsrail Filistin Barış Müzakereleri - Son Dakika
Güncel

İsrail Filistin Barış Müzakereleri

İsrail Filistin Barış Müzakereleri

ABD Dışişleri Bakanı Kerry: (2) "Tutarlı bir iki devletli çözüm, bu ihtilafın sona ermesinin tek yolu. Bunu başarmak için çok zaman yok, başka bir alternatif de yok" "Müzakerelerin içeriği gizli tutulacak ve müzakereler konusundaki açıklama yapma yetkisi sadece bana ait" Filistin temsilcisi : İsrail Başmüzakerecisi Livni: "Niyetimiz geçmişi tartışmak değil, çözüm yaratmak ve gelecek için kararlar almak" Filistin Başmüzakerecisi Erekat: "Filistinlilerin, kendi bağımsız devletlerine sahip olma zamanı"

30.07.2013 20:24

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail- Filistin barış müzakereleriyle ilgili olarak, "Tutarlı bir iki devletli çözüm, bu ihtilafın sona ermesinin tek yolu. Bunu başarmak için çok zaman yok, başka bir alternatif de yok" dedi.

Kerry, Washington'da başlayan İsrail-Filistin barış müzakerelerinin sonunda, İsrail'i temsil eden Adalet Bakanı ve Başmüzakereci Tzipi Livni ve Filistin'i temsil eden Başmüzakereci Saib Erekat ile basın toplantısı düzenledi.

İki tarafın müzakelerin içeriğini gizli tutma kararı aldığını bildiren Kerry, müzakereler konusundaki açıklamaların sadece kendisinden geleceğini belirterek, diğer hiç kimsenin açıklamalarının güvenilir olmayacağına işaret etti.

ABD olarak müzakerelerin her aşamasında "kolaylaştırıcı" olarak taraflarla ortak çalışacaklarını dile getiren Kerry, müzakerelerdeki amacın, yan yana barış ve güvenlik içinde yaşayan iki devlete ulaşmak olduğunu kaydetti. Kerry, "İki devlet, çünkü iki gururlu halk da kendilerinin olarak telafuz edebilecekleri kendi ülkelerini hak ediyor. İki devlet, çünkü iki halkın çocukları da güvenlik ve özgürlük noktasında meşru isteklerini gerçekleştirme fırsatını hak ediyor. İki devlet, çünkü artık kalıcı bir barışın zamanı" dedi.

-"Başka bir alternatif yok"

Müzakerelerde başarıya ulaşmak için bölgedeki "uzlaşma" kavramının anlamını değiştirmek gerektiğini belirten Kerry, mantıklı bir uzlaşının sadece "vermek" değil, herkesin bir şeyler kazanması, iki tarafın da barıştan pay alması anlamına geldiğini söyledi.

Kerry, iki tarafın da güvenlik konusunda meşru kaygılarının bulunduğunu, bu noktada ABD olarak İsrail'in güvenliğine yönelik taahhütlerinin sarsılmaz olduğunu, ama aynı zamanda Filistin tarafının da güvenlik kapasitesini artırması için onlarla yakından çalıştıklarını bildirdi.

Barışın olması "gerektiğine" vurgu yapan Kerry, "Tutarlı bir iki devletli çözüm, bu ihtilafın sona ermesinin tek yolu. Bunu başarmak için çok zaman yok. Başka bir alternatif de yok" dedi.

-Taraflar memnun

Filistin tarafının başmüzakerecisi Saeb Erekat, tüm nihai statü konularının müzakalere dahil olmasından ve istisnalar olmaksızın sorunların çözülecek olmasından memnuniyetini dile getirerek, "Filistinliler yeteri kadar acı çekti. Filistinliler için bu girişimin başarısından daha yararlı bir şey olamaz. Filistinlilerin, kendi bağımsız devletlerine sahip olma zamanı. Filistinliler için kendi özgür egemen devletlerinde barış, özgürlük ve onur içinde yaşama zamanı" dedi.

İsrail Adalet Bakanı Livni de Kerry'e, "Bana başarısızlığın seçenek olmadığını söylemiştiniz, bugün bunu kanıtladınız" dedi. Sürecin kolay olmayacağını belirten Livni, "Zorlu olacak, iniş çıkışlar olacak ama bu müzakerelerde niyetimiz geçmişi tartışmak değil, çözüm yaratmak ve gelecek için kararlar almak" diye konuştu.

Müzakerelerin bugün duyurulmasıyla hem kendileri hem Filistin tarafı için bir fırsat ortaya çıktığını ifade eden Livni, "Bunu boşa çıkartamayız" ifadesini kullandı.

- Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsrail Filistin Barış Müzakereleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement