Filistin'deki sınır kapılarının sorumluları, İsrail'le yapılan ateşkesin ardından açılması beklenen sınır kapılarındaki ticari hareketlilikte bir değişiklik olmadığını bildirdi.
Filistin ve İsrail arasındaki Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı Müdürü Munir el-Galban, "Bu güne kadar Sınır Kapısındaki ticari hareketlilikte bir değişiklik olmadı. Şu anda da savaş sürecindekiyle aynı kapasitede çalışıyor. Besin maddesi ve insani yardım taşıyan kamyonların girilmesine izin veriliyor" dedi.
Galban, Filistin ve İsrail taraflarından, Kerm Ebu Salim'den ticari malzeme geçişinin iyileştirileceğine dair teyit edilmiş bir bilgi olmadığını belirtti.
Sınır kapılarındaki hareketlilik eskisinden farklı değil
Filistin Sınır Kapıları Dairesi Müdürü Nazmi el-Muhenna, Gazze Şeridi'nde sınır kapılarındaki hareketliliğin eskisinden farklı olmadığını söyledi.
"Gelecek günler içinde başta inşaat malzemelerinin girişi olmak üzere, sınır kapılarındaki ticari hareketlilikte iyileşme olmasını umut ediyorum" diyen Muhenna, Filistin yönetiminden kendilerine inşaat malzemesi girişi veya sınır kapılarının çalışma sistemiyle ilgili yeni talimat gelmediğini kaydetti.
Sınır kapısı kısmi çalışıyor
Gazze Şeridi Sınır Kapıları İdaresi Müdürü Mahir Ebu Sabha, Mısır ve Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın hala, 51 gün süren İsrail saldırılarının devam ettiği dönemdeki gibi kısmi kapasiteyle çalıştığını ifade etti.
Refah Sınır Kapısı'nın çalışma mekanizmasının anlaşılması için, uzlaşı hükümeti ve Mısır arasında bir iletişim olmadığına dikkati çeken Sabha, Refah'ın yaralılar, hastalar ve yardım malzemesi taşıyan tırlar için açık olduğunu belirtti.
İsrail ve Filistin arasında Mısır'ın arabuluculuğuyla 26 Ağustos'ta yapılan ateşkes anlaşması, tarafların karşılıklı saldırıları durdurmasını, "yardım ve inşaat malzemelerinin hızla girmesi için" ateşkesle eş zamanlı olarak ticari amaçla kullanılan sınır kapılarını açmasını öngörüyordu.
Ateşkes anlaşmasında, İsrail'le bir ilgisi bulunmaması nedeniyle Refah Sınır Kapısı'ndan geçişlere ilişkin bir madde yer almamıştı.
İsrail, 2006 yılında yapılan demokratik seçimleri Hamas'ın kazanmasının ardından başta inşaat malzemesi olmak üzere birçok ürünün Gazze Şeridi'ne girmesini engelliyor.
Gazze'de son saldırıların ardından meydana gelen yıkımın boyutunu aktaran Filistin Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Ekonomik Konseyi (PECDAR) Başkanı Muhammed Eştiye, İsrail saldırılarında yıkılan Gazze'nin imarı ve kalkınması için 7,8 milyar dolara ihtiyaç olduğunu açıklamıştı. - Gazze
Son Dakika › Güncel › İsrail ile Filistinli Gruplar Arasındaki Ateşkes - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?