İstiklal Marşı'nın Kabulünün 93. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

İstiklal Marşı'nın Kabulünün 93. Yıl Dönümü

Akademisyen ve yazar Prof. Dr. Kılıç: "Ben İstiklal Marşı'nı, Mehmet Akif tarafından bundan 93 sene evvel kaleme alınıp o dönemde kabul edilmiş ve eskimiş, o döneme ait bir metin olarak görülmesinden ziyade, her daim tazelenen, her daim tazelenmesi gerekli olan bir ruhsal metin olarak görüyorum" "İstiklaller,

12.03.2014 16:08

Akademisyen ve yazar Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, "Ben İstiklal Marşı'nı, Mehmet Akif tarafından bundan 93 sene evvel kaleme alınıp o dönemde kabul edilmiş ve eskimiş, o döneme ait bir metin olarak görülmesinden ziyade, her daim tazelenen, her daim tazelenmesi gerekli olan bir ruhsal metin olarak görüyorum" dedi.

İstiklal Marşı'nın kabulünün 93. yıl dönümü dolayısıyla AA muhabirine açıklama yapan Kılıç, İstiklal Marşı'nda, bir milletin topyekün işgalci kuvvetlere karşı gösterdiği mücadelenin duygusal ve edebi bir metne yansımasının görüldüğünü söyledi.

Kılıç, İstiklal Marşı'nın her ne kadar bir edebi metin olsa da içinde o dönemin ruhunu yansıtan ifadeler, mecazlar ve semboller barındırdığı anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu metni, bu şiiri kaleme alan şairin bir temenni, bir niyaz kabilinden söylediği 'Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın' sözü, çok duygusal, çok temenni dolu bir duadır. Lakin ben bunu biraz farklı yorumlamak istiyorum; o da bir milletin ayakta durabilmesi için kıyamete kadar istiklal marşları her daim gereklidir. Dolayısıyla ben İstiklal Marşı'nı, Mehmet Akif tarafından bundan 93 sene evvel kaleme alınıp o dönemde kabul edilmiş ve eskimiş, o döneme ait bir metin olarak görülmesinden ziyade, her daim tazelenen, her daim tazelenmesi gerekli olan bir ruhsal metin olarak görüyorum. Yani adeta bir tür iman tazelemesi gibi. Dindarlardan istenen bir şeydir bu, yani sürekli 'imanınızı tazeleyin' denilir. Bir milletin iman tazelemesi metni gibi bakacak olursak İstiklal Marşı'na, her ne kadar onu yazan şair bir temenni olarak, bir mecaz olarak böyle bir ifade kullandıysa da daha gerçekçi bir siyasi yorumla, ben bugün için bunun dinamik bir metin olduğu ve her zaman yorumlanması, okunması, tekrarlanması kanaatindeyim."

Fiziki işgalin her zaman olmayabileceğini ifade eden Kılıç, "Ancak dünyada her zaman hakla batıl mücadelesi, mademki ontolojik olarak varlıkta olan bir şeydir, mademki kıyamete kadar olacaktır bu hakla batıl mücadelesi, o zaman bu metinler daha yazılacak demektir. Buna maalesef mi diyelim? Ama gerçekçi olmak gerekirse bu her zaman yazılacak demektir" diye konuştu.

Kılıç, geçmişle bugün arasında her ne kadar fiziki şartlarda ve tarihsel uzantılarda farklılıklar olsa da ruh anlamında çok değişen bir şey olmadığını dile getirerek, "İstiklaller, istiklal marşları yazılarak kazanılır. İstiklal marşının ruhu tecdid edilir. Tecdid-i iman gibi tecdid-i İstiklal Marşı etmeyi sürdürmeliyiz, istiklalimizin devamlı ve baki olmasını istiyorsak" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstiklal Marşı'nın Kabulünün 93. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement