Avrupa Birliği'nin (AB) 28 üyesi arasında yolsuzluğun en çok görüldüğü ülke olan İtalya'da, sert önlemler içeren yasa tasarısı hazırlandı. Başbakan Renzi, hem çalıp hem de cezaevinden kurtulmanın mümkün olmayacağını söyleyerek, "Artık yolsuzluktan ceza alanlar, elde ettikleri kazancı son kuruşuna kadar devlete iade etmek zorunda kalacak" dedi.
Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün (TI) raporunda, dünya yolsuzluk endeksinde 69'uncu, AB'de ise Bulgaristan ve Romanya'nın önünde ilk sırada yer alan İtalya'da, yolsuzluğa karşı yasaların değiştirilmesi için önemli adım atıldı. Son olarak Roma Belediyesi'ne yönelik yapılan 'Mafya Başkenti' operasyonunda aralarında siyasiler, işadamları, mafya üyeleri ve bürokratların bulunduğu 40'a yakın kişinin tutuklanmasıyla ortaya çıkarılan büyük yolsuzluk ağı hükümeti harekete geçirdi. Ülke tarihinin en genç Başbakanı olan Matteo Renzi (39), Türkiye dönüşü cuma akşamı topladığı Bakanlar Kurulu'nda, yolsuzluğun önünü kesebilecek 4 yeni norm üzerinde çalıştı. Daha sonra düzenlenen basın toplantısında, parlamentoya sunulacak olan yasa tasarısı 4 maddede sıralandı. Tasarıya göre; yolsuzluk suçuna ceza kanununda öngörülen en düşük hapis cezası 4 yıldan 6 yıla, en yüksek ceza ise 8 yıldan 10 yıla çıkarılacak. Buna göre, sanıkların artık yargıyla uzlaşıp, cezaevinden kurtulmasının yolu kapatılacak. Tasarı, yolsuzluk yaptığı kesinleşenlerin varlıklarının haczini daha da kolaylaştırmasının yanı sıra, hüküm giyenlerin, yolsuzluktan elde ettiği miktarın tamamını devlete geri iade etmesini de zorunlu kılıyor. Mal varlıklarına el koyma sadece hükümlüleri değil, onların mirasçılarını da kapsayacak. Son olarak ise, yolsuzluk için öngörülen zamanaşımı süresi daha da uzatılacak.
BAŞBAKAN: "ÇALDIYSAN SON KURUŞUNA KADAR GERİ İADE EDİP, HAPSE DE GİRECEKSİN"
Kendi hükümeti döneminde, yolsuzluk yapan kimseye göz açtırmayacaklarını söyleyen Başbakan Renzi'nin bu konuda sert açıklamalarda bulundu. Ülkesi için en büyük mücadelenin yolsuzluğa karşı olduğunu ifade eden Renzi, "Bu konuda kimse bizden ateşkes ilan etmemizi istemesin" dedi.
Ülkedeki 54 bine yakın tutuklunun sadece 257'sinin yolsuzluktan dolayı cezaevinde olduğunu hatırlatan Renzi, "Ülkemizdeki yolsuzluk boyutlarının yanında bu kadar az tutuklu rakamı kabul edilemez. Sen yolsuzluk yaptıysan, tamam yargıyla uzlaşmanı da yap, ama kusura bakma cezaevine girmekten de kurtulamayacaksın. Yani artık uzlaşma, cezaevi koğuşundan kurtulmak anlamına gelmeyecek" açıklamasını yaptı
HÜKÜMET, YARGININ İŞİNE BURNUNU SOKMAMALI
Son ana kadar yolsuzluk yapanların peşini bırakmayacaklarını ve onlardan bunun bedelini son kuruşuna kadar tahsil edeceklerinin altını çizen Renzi şunları söyledi: "Bir hükümet, burnunu yargının işine sokmaz, sokamaz, sokmamalı da. Ancak ben vatandaşlarım karşısında yolsuzlukla mücadele için her şeyi yapmakla sorumluyum. Nihayet İtalya'da kim çaldıysa bunun bedelini son kuruşuna kadar ödeyecek. 10 milyon çaldım, ama bunun sadece 1'ini geri verip kurtulayım olmayacak. Son kuruşuna kadar bunu geri iade ettireceğiz." Renzi, tasarının bir an evvel yasalaşmasını umduğunu da ekledi.
Avrupa'yı saran finansal krizden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan İtalya'da halk, sık sık ortaya çıkan yolsuzluk ve ihale usulsüzlüğü skandallarından bunalmış durumda. Nitekim, son büyük operasyonlardan biri Venedik Belediyesi'ne yönelik yapılmış, çok sayıda işadamı ve siyasi gözaltına alınmıştı. Tarihi kenti su baskınlarına karşı koruması için inşa edilen ve yolsuzluk soruşturmasına konu olan 5 milyar Euro'luk 'Musa Bariyerleri' projenin ihalesi için 500 bin Euro'yu aşkın rüşvet almakla suçlanan şüphelilerden Belediye Başkanı Giorgio Orsoni de istifa etmişti.
Öte yandan, Milano'da gelecek yıl yapılacak olan Expo 2015 Fuarı'nın hazırlıkları sürecinde yapılan yolsuzluklar nedeniyle de şimdiye kadar onlarca kişi hakkında soruşturma açıldı. - Roma
Son Dakika › Güncel › İtalya'da Yolsuzluğa Karşı Sert Tedbirler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?