İtalya'nın Birleşmiş Milletler (BM) üye oluşunun 60. yıl dönümü dolayısıyla İtalya'ya gelen BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM'ye verdiği destek ve dünyanın son dönem karşı karşıya kaldığı göçmen krizindeki fedakarlıklarından ötürü İtalya'ya teşekkür etti.
İtalya'nın BM üyesi olmasının 60. yılı münasebetiyle İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun katılımıyla Temsilciler Meclisi'nde özel bir oturum düzenlendi.
Özel oturumda ilk konuşmayı yapan parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini, daha önce uzun yıllar kendisinin de etkin olarak görev aldığı BM'nin genel sekreterini ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti belirtti.
Boldrini, iklim değişikliği, göçmen krizi gibi büyük krizlere karşı mücadele veren dünyanın geçmişte hiç olmadığı kadar Birleşmiş Milletler'e ihtiyacı olduğunu söyledi.
Parlamentonun üst kanadı Senato Başkanı Pietro Grasso da İtalya'da BM Genel Sekreteri'ni ağırlamaktan dolayı gururlu olduklarını ifade etti.
Törende ev sahibi ülke adına konuşan Başbakan Matteo Renzi ise Temmuz 1995'te yaşanan Srebrenitsa Soykırımı'na dikkat çekerek, "Birleşmiş Milletler, bugüne kadar önemli ve büyük işler yaptı ama kayıpla çıktığı zamanlar da oldu. Bu anlardan birinin Srebrenitsa olduğunu belirtmek istiyorum. Biz bu konularla daha fazla ilgilenmek zorundayız ki, bunlar bir daha hiç yaşanmasın" dedi.
BM Genel Sekreteri Ban
İtalya'nın BM'ye verdiği desteğin önemine vurgu yapan Ban Ki-mun da, Roma'da BM'ye bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile bu kurumun kardeş kuruluşlarının, Trieste'den Brindisi'ye kadar İtalya'nın pek çok yerinde BM misyonlarına ev sahipliği yaptığını belirtti.
İtalya'nın dünyayı etkileyen krizlerde başta göçmen krizi de olmak üzere oynadığı role de değinen BM Genel Sekreteri Ban, " Lampedusa'da 2 yıl önce gerçekleşen göçmen trajedisinin ardından İtalya, 150 bin insanın hayatını kurtardı. İtalya, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ortaya çıkan bu büyük göçmen kriziyle nasıl yürekli şekilde mücadele etmesi gerektiğini bildi. İtalya'nın bütün kadın ve erkeklerine göçmenleri kurtardıkları, fedakarlıkları için teşekkür ederim" dedi.
Ban, Akdeniz'de binlerce insanın hayatının kurtarılmasına karşın pek çok insanın da hayatını kaybettiğini hatırlatarak, Akdeniz'i "hüzün denizi" olarak tanımladı.
BM Genel Sekreteri, göçmenler hususunda sorumlulukların bütün ülkeler arasında coğrafi konumlarına bakılmaksızın eşit şekilde bölünmesi gerektiğini de dile getirdi.
Suriye'deki iç savaş dolayısıyla pek çok kişinin yerinden olduğunu hatırlatan Ban Ki-mun, "Onlar, kapılarını komşuları Türkiye, Lübnan ve Ürdün, Irak açtı. Bu ülkeler, sorumlulukların ötesinde hareket ediyorlar. Bundan dolayı onlara yakınlığımı belirtiyorum" diye konuştu.
İtalya'nın BM Barış Gücü'ne dünyanın farklı noktalarda verdiği desteğe de değinen BM Genel Sekreteri "BM'nin mavi kaskı altında hizmet veren İtalyanlara teşekkür ederim. Bugün, İtalya, BM'nin Lübnan'daki bu çok değerli barış gücüne destek veren ilk batı ülkesi olmuştur ki, burası son dönemde Suriye'deki savaş dolayısıyla baskı altındadır. BM, burada İtalya'nın desteğiyle yardım etmek için elinden geleni yapıyor" ifadelerini kullandı.
Libya konusuna da değinen Ban, "Libya'da çözüm için çalışmaktayız. 2011 devriminin emellerine varılabilmesi için Libyalı liderleri, bizim çabamızı desteklemeye çağırıyorum" dedi.
BM Genel Sekreteri, iklim değişikliğinde mücadele hususunda da, "İtalya'nın kararlılığını takdir ediyorum ancak düşük karbon emisyonuna yönelik bir ekonomiyi hayata geçirmek için daha iddialı olmanızı talep ediyorum" dedi.
Ban Ki-mun, İtalya'yı BM'nin yoksulluğa son vermek maksadıyla oluşturduğu 2030 Ajandası için uluslararası toplumundan daha güçlü destek istedi.
Ban'dan jest
Ban Ki-mun'un konuşması sırasında İtalya'nın BM üyesi olmasını sağlayan İkinci Dünya Savaşı sonrası geçici devlet başkanlığı da olmak üzere uzun süre ülkede başbakanlık yapan Alcide de Gasperi'yi anması genel kurul salonundaki milletvekilleri tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.
Konuşmasına İtalyanca olarak başlayan Ban Ki-mun, bitişini de yine yine İtalyanca olarak "Viva Italia (Yaşasın İtalya)" diyerek tamamladı.
Öte yandan muhalefet sıralarının boş olduğu meclis sıralarında Hindistan'da 3,5 yıl önce 2 Hintli balıkçıyı vurdukları gerekçesiyle hala yargılanan 2 İtalyan deniz piyadesinin bir an önce serbest bırakılmaları için BM genel sekreterinden destek isteyen dövizler bırakıldığı görüldü.
Yapılan konuşmaların ardından BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, mecliste açılan İtalya'nın BM'deki 60 yılını anlatan sergiyi birlikte gezdi.
Son Dakika › Güncel › İtalya'nın BM'ye Üye Oluşunun 60. Yıl Dönümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?