İtalya'nın Yeni Başbakanı AB Zirvesinde Alınan Kararlardan Umutlu - Son Dakika
Güncel

İtalya'nın Yeni Başbakanı AB Zirvesinde Alınan Kararlardan Umutlu

İtalya\'nın Yeni Başbakanı AB Zirvesinde Alınan Kararlardan Umutlu

İtalya'da Silvio Berlusconi'nin yerine göreve getirilen ve katıldığı ilk Avrupa Birliği zirvesinde katılan Başbakanı Mario Monti, Euro'nun kurtarılması ve mali birliğe ilk adımın atılması konusundaki kararlaşdan umutlu olduğunu söyledi.

11.12.2011 12:36

İtalya'da Silvio Berlusconi'nin yerine göreve getirilen ve katıldığı ilk Avrupa Birliği zirvesinde katılan Başbakanı Mario Monti, Euro'nun kurtarılması ve mali birliğe ilk adımın atılması konusundaki kararlaşdan umutlu olduğunu söyledi.

Euronews TV'nin sorularını yayınlayan Başbakan Monti, Avrupa Konseyi'nin cuma günü yaptığı anlaşmanın euro'yu kurtarmak için yeterli olmasını umduğunu, kısa süre içerisinde her şeyin netleşeceğini söyledi. Başbakan Mario Monti, AB Zirvesi'nde imzalanan anlaşmanın çok önemli olduğunu, gelecekte üye ülkelerin kendi bilançolarına göre daha disiplinli bir tavır takınmaları şansını artırtırdığını anlatırken, Ayrıca bu şekilde Euro Bölgesi'ndeki birçok ülkenin yaşadığı büyük dengesizliklerden kaynaklanan krizden de kurtulunabilir. Anlaşmanın bir diğer önemli yanı da, ateş ya da salgın diğer ülkelere sıçramadan, zirvede her üye ülkenin önüne çıkabilecek sorunlara karşı çözümleri uygulamaya koyması. 'Ateşi engelleyen duvar' yani 'firewall' deyimi de bu yüzden üretildi? dedi.

Zirvede İngiltere'nin bazı çekinceleri olduğunu Londra yönetiminin Almanya ve Fransa'dan, disiplinin artırılması gerektiği takdirde Antlaşma'yı değiştirmeye hazır olduğunu ancak bunun için kendi şartlarının da kabul edilmesini önermesinin kabul edilmediğini hatırlatan İtalya Başbakanı şöyle konuştu

'İngiltere Başbakanı David Cameron yeni finansal uygulamalardan ülkesinin ve borsanın zarar görmemesi için bazı garantiler istedi. Birçok lider için bu önerinin kabul edilmesi mümkün değildi. Ben de İngilizlere, onlar için çok önemli olan tek pazar hedefinden uzaklaşmamak kaydı ile Euro Bölgesi ülkelerinden ileriye dönük adımlar atmalarını istemesini önerdim. Örneğin, tek pazarın sunduğu servislerin daha hızlı artması ve dijital bir ajandanın yaratılması gibi. Fakat Cameron, bu adımları yavaşlatacak ve geleceğe dönük olmayan garantilerde diretti. Bu da bir anlaşmaya varılamamasına yol açtı. İngiltere'nin 27 üye arasında olmayacağı kesin. Ama aynı zamanda da başbakanın Avrupa ile aranın daha da açılmaması için çaba gösterdiğini fark ettim.'

İtalya Başbakanı İngiltere'nin olumsuz yaklaşımızının tek pazarı nasıl etkileyeceği sorusuna çok önemli sonuçlar doğurmayacağını belirtirken, İngiltere; İtalya, Fransa ve Almanya ile birlikte Euro Bölgesi'nin içinde bulunmaya ya da bölgenin içinde olmadan da onları desteklemeye devam etseydi, kendini izole etmeseydi, daha önemli ve etkili bir pozisyonda olurdu. Tek pazarın ve rekabetin ülkede zaten bulunması 27 üye için itici bir güç olmasını sağlayabilirdi.? diye devam etti.

Başbakan Monti, Avrupa mali istikrar fonunun artırılarak önümüzdeki yıl 500 milyar euro'luk kapasiteyle uygulanmaya başlamasına ilişkin Miktarın artırılması piyasalardaki tedirginliğin azalmasını sağlayabilir ve böylece fazladan harcamalara gerek kalmazdı. Fakat ortak çıkarlar konusunda birçok Avrupa ülkesi çok sığ bir bakış açısına sahip. Bununla birlikte ne olursa olsun, gece yarısı çıkan karara baktığımızda, sonucun tüm beklentileri tam olarak karşılamasa da yeterli olduğunu görüyoruz? diye konuştu.

Başbakan Mario Monti, son yıllarda kararlılık ve disiplinden bahsettiklerini, son on yıldaki hedefin, ne olursa olsun, enflasyon ya da kamu borcunun artması halinde bile kakınmanın sağlanması olduğunu, istihdamda istikrar sağlayabilmek için öncelikle yeni iş alanları yaratmak gerektiğini bildirirken, İtalya'da siyasi güçler arasındaki çatışmalar artık dayanılmaz bir hal almıştı. Yeni bir koalisyonun kurulması imkansızdı. Bu yüzden de siyasi dünyada yabancı kişilerin bir süreliğine devreye girmesi istendi. Hepimiz bu operasyonun başarı ile sonuçlanacağını umalım? dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İtalya'nın Yeni Başbakanı AB Zirvesinde Alınan Kararlardan Umutlu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement