SEZGİN PANCAR - Mersin'de, ürettiklerini kendileri için tahsis edilen Kadın Üretici Pazarı'nda satan kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de özenle süsledikleri tezgahlarının başına geçti.
Mersin'in yüksek rakımdaki bölgelerinde yaşayan üretici kadınlar, kendilerine Mezitli ilçesinde tahsis edilen ve haftada 4 gün açılan Kadın Üretici Pazarı'na doğru sabahın ilk ışıklarıyla yolculuğa çıkıyor.
İkinci evleri gibi gördükleri pazarı el birliğiyle temizleyen kadınlar, sonrasında kahvaltı sofrasına oturarak birbirleriyle sohbet ediyor. Kadınlar, vakit geldiğinde ise tezgahlarına geçerek sütten peynire, domatesten bal kabağına, reçelden salçaya kadar özenle hazırladıkları ürünlerini sergiliyor.
Bazı kadınların yaptıkları börek, pasta ve gözlemeleri satarak bazılarının ise ördüğü kıyafetlere alıcı bekleyerek vakit geçirdiği pazar, kadınların yanı sıra, doğal ortamda yetiştirilmiş ürünlere ilgi duyan erkeklerin de ilgisini çekiyor.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de evlerine ekmek götürebilmek için pazarda yerini alan üreticilerden 54 yaşındaki 3 çocuk annesi Sariye Miral, geçimini sağlamak için börek ve sıkma satıyor.
Miral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, topladığı damla sakızlarını ek gelir sağlamak için sattığını belirterek "Evimize, eşimize bir katkımız olsun diye ürünlerimi satıyorum. Bugün Kadınlar Günü, bizim için özel bir gün. Kendimizi mutlu hissediyoruz. Erkekler de bugünün özel olduğunu bilirse daha mutlu oluruz. Böyle bir günde işbaşı yaptık, inşallah daha güzel satış yaparız" dedi.
Üreticilerden 46 yaşındaki Ayşe Aslan da 2 çocuğunun geçimi için yumurta, peynir ve baharat sattığını ifade ederek "Burada aileme katkı sağlıyorum, çocuklarım okuyor. 8 Mart'ın herhangi bir günden bir farkı yok bizim için. Tabii ki Kadınlar Günü, kendi günüm. Başka şekilde olmasını dilerdim ama eve katkı için bugün de çalışıyoruz" diye konuştu.
"Bugün biraz daha çok çalışmamız lazım"
Bahçesinde yetiştirdiği marul, soğan ve domates gibi sebzeleri satan 50 yaşındaki 4 çocuk annesi Bedia Soylu ise elde ettiği kazançla evinin mutfak giderlerine katkıda bulunduğunu dile getirerek şöyle devam etti:
"Bugünden mutluluk duyuyoruz ama inşallah bu mutluluğumuzun devamı gelir. Aslında benim için bir şey ifade etmiyor, kadınlar her zaman kadın. 8 Mart ile kıyaslanacak bir şey yok, anne her zaman annedir. Çalıştığım, sağlıklı olduğum için mutluyum. Bugün biraz daha çok çalışmamız lazım, her zaman böyle olalım."
"Eşim 3 sene öncesine göre çok farklı bakıyor"
Hüsne Bayram ise 50 yaşında olmasına rağmen 8 çocuğunun geçimini sağlamak için süt, yumurta, mevsimlik yaprak ve kekik sattığını, bazen de topladığı çiçekleri sergilediğini anlatarak köyde yetiştirdiği ürünleri pazara taşıdığını söyledi.
Evin eksikliklerini karşılamaya çalıştığına işaret eden Bayram, şunları kaydetti:
"Bu imkan, kadınlar için çok güzel bir şey. Önceleri bilmiyorduk, çok ezildik. Ben çocukları büyütürken çok sıkıntı çektiğim günler oldu ama burası çok iyi oldu. Kadınlara önem vermek güzel bir şey. Zamanında kadınlar çok ezildi ama şimdi değer veriliyor, eskisi gibi değil. Eşlerimiz, eskisi gibi davranmıyor. Eşim, 3 sene öncesine göre çok farklı bakıyor, önemsiyor. Eskiden beni göndermiyordu böyle yerlere, şimdi gönderiyor. Ben de kazanınca evimizde daha çok mutluluk oluyor."
Son Dakika › Güncel › Mersin'deki Kadın Üretici Pazarında 8 Mart Mesaisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?