Toplumsal hayatta erkeklerle birlikte yürüyerek birbirinin yardımcısı ve destekçisi olan kadınlarımızın maruz kaldığı sorunların çözülmesi yalnız kadınlar için değil, çocuklar, aile ve toplum için çok önemlidir. Bunun içinde kadınların sorunlarının çözümünde önemli adımların atılması gerekmektedir.
Peygamber Efendimiz 1380 yıl önce Veda Hutbesinde "Ey insanlar! Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah'tan korkmanızı tavsiye ederim." diyerek tüm insanlığa bir çağrıda bulunmuş ve kadın haklarının önemine dikkat çekmiştir.
Günümüz Türkiye'sine bakıldığında ise kadın hakları konusunda ortaya çıkan manzara vahim boyutlara ulaşmıştır. Manzarada ne yazık ki şiddet, taciz ve cinayetler yer almaktadır. Bu insanlık dışı olayların sık sık kamuoyu gündeminde yer almasını görmek Türkiye'de kadın hakları ve kadınların korunması konusunda ne kadar gerilerde kalındığının açıkça bir göstergesidir
Referandumla ile birlikte Kadınlara pozitif ayrımcılık Anayasa'da yer almıştır. Bu pozitif ayrımcılıkta tıpkı memurların toplu sözleşmesi gibi metinden öteye gidememiş, hakları ileriye götüren bir kimliğe bürünememiştir.
Kadın haklarının geliştirilmesinde hükümet üzerine düşen görevi yapmalıdır. Bu konuda somut adımlar atılmalıdır. Unutmayalım ki hak ve hukuk metinlerde anlam bulmaz uygulamalarda hayat bulur.
Pozitif ayrımcılığa işlerlik kazandırmak, Şiddet, taciz ve Cinayet gibi insanlık dışı olayların önüne geçmek gibi hükümetin kadınlara karşı çok önemli bir sorumluluğu vardır. Bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bir lokomotif görevi üstelenerek kadınlarımızın sorunlarını çözmelidir. Bu konuda TBMM'de görüşülen Kadına Yönelik Şiddet Yasa Tasarısını ilk adım olarak görüyoruz. kadın haklarını geliştiren düzenlemelerinde hayata geçirilmesini istiyoruz.
Sağlık alanında şifa dağıtan, sosyal hizmetlerin sunumunda devletin şefkat eli olan kadınlarımızın çalışma hayatında da birçok sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Ne yazık ki çalışma hayatında da şiddet ve mobbing bunların başında gelmektedir. Kamuda şiddet ve mobbingin önüne geçilmesi için tüm sosyal taraflarla birlikte kamuda ortak bir çalışma başlatılmasını istiyoruz. Kamuda şiddeti ve mobbingi cezalandıran yasaların çıkarılmasını talep ediyoruz.
Kadınlarımızı kamuda ikinci plana itilmesi uygulamasına son verilmelidir. Bugün yönetim kadrolarına baktığımızda sadece 1 kadın bakan ve 1 kadın valimizi vardır. Kamuda en üst memuriyet olan Müsteşarlık makamında 1 tane bile kadın yoktur. Bu tablonun da değişmesi gerekmektedir.
Ayrıca kadınlarımız kötü çalışma koşullarında hizmet vermeye, alanları dışında çalıştırılmaya mahkum edilmek istenmektedirler. Kreş, lojman gibi bazı sosyal imkanlardan mahrum bırakılmaktadırlar. Sağlık alanında başta ebelerimiz ve hemşirelerimiz olmak üzere kadınlarımız özellikle kırsal kesimde hizmet üretirken karşılaştığı malzeme eksikliği, fiziki mekan yetersizliği gibi sorunlarla uğraşmakta kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacak mekanlar oluşturulmaması nedeniyle birçok tehlikeye maruz kalmaktadırlar. İdareciler artık 8 Martı kutlama mesajı yerine çözüme yönelik somut adımlar atarak hatırlamalıdırlar.
Ayrıca burada sorunun çözümünde eksik kalan önemli bir unsurda kadınlarımızın aktif olmamasıdır. Türk kadını sesini duyurmalı, düşüncelerini açıklamalı ve sorunlarına çözüm için mücadele etmelidir. Sivil toplumda görev alan kadınlar Türk kadının temsilcisi ve ümididir. Kamuda çalışan bayanların seslerini güçlü olarak duyurabilecekleri örgütlerde hiç şüphesiz ki sendikalardır. Bu nedenle Türk Sağlık-Sen olarak kadınlarımızı sendikal mücadelemize ortak olmaya çağırıyor ve güçlü ailemizde sorunlarını çözmek için bir arada bulunmalarını istiyoruz.
Türk Sağlık-Sen olarak tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, kadınlarımızın tüm sorunlarının göstermelik tartışmalardan uzak bir şekilde çözüm odaklı olarak irdelenmesini istiyoruz.
Son Dakika › Güncel › Kadınlarımızın Sorunları Çözülmeli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?