Kalp Operasyonlarında "Töe" Yöntemi - Son Dakika
Güncel

Kalp Operasyonlarında "Töe" Yöntemi

Kalp Operasyonlarında "Töe" Yöntemi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr.Okan Gülel, "transözefageal ekokardiyografi(TÖE)" hakkında bilgi verdi.Doç.Dr.Okan Gülel, "Ekokardiyografi kalbin ses dalgaları yolu ile iç"...

21.05.2013 11:31

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Gülel, "transözefageal ekokardiyografi(TÖE)" hakkında bilgi verdi.

Doç. Dr. Okan Gülel, "Ekokardiyografi kalbin ses dalgaları yolu ile iç yapısının ve işlevlerinin incelenmesidir. Yaygın olarak kullanılan yüzeysel (transtorasik) ekokardiyografi yönteminin yetersiz kaldığı bazı durumlarda yemek borusu yolu ile ekokardiyografi transözefageal ekokardiyografi (TÖE) yapılması gerekebilir. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir: Kalpte pıhtı veya enfeksiyon varlığının araştırılması, yapay kapak işlevlerinin değerlendirilmesi, ana atardamar-aort yırtılmalarının aranması, kalp deliklerinin incelenmesi, kalp kapak yetersizliklerinin ciddiyetinin belirlenmesi, kalp kapak tamiri veya kalp deliklerinin kapatılması ameliyatları sırasında ve sonrasında işlem başarısının değerlendirilmesi. Bazen de akciğer hastalığı, şekil bozukluğu gibi nedenlerle hastanın göğüs yapısı yeterli kalitede transtorasik görüntü alınmasına izin vermediği durumlarda TÖE yöntemine başvurulur" dedi.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Okan Gülel, şu bilgileri verdi: "TÖE yarı girişimsel bir incelemedir. İşlemden önce, gerekli durumlarda damardan ilaç uygulanmasını sağlamak amacıyla damar yolu açılır. Öğürme refleksini bastırıp hastanın işleme uyumunu sağlamak amacıyla ağız ve yumuşak damak bölgesi yerel olarak anestezik bir sprey yardımıyla uyuşturulur. İşlem ve hasta rahatlığı için damardan düşük doz sakinleştirici ilaç yapılabilir. Tetkik sırasında hasta uyumunun sağlanamadığı durumlarda anestezi doktorunun kontrolünde kalp-akciğer canlandırma koşullarında sakinleştirme yapılır. İşlemi yapacak olan kardiyolog tüpün nasıl yutulacağını anlatır. Ağza, hastanın tüpü ısırmaması için bir ağızlık yerleştirilir. Jel ile kayganlaştırılmış TÖE probu yavaşça yemek borusundan ilerletilir. Gerekli görülen kalp görüntüleri videoya kaydedilir ve resimleri alınır. TÖE sırasında damardan boyalı ilaç uygulanması gereken durumlarda farklı boyalı ilaçlar kullanılmaktadır. En çok tercih edilen yöntem, serum fizyolojik mayinin çalkalanmak suretiyle hava ile karıştırılarak damar yolundan uygulanması ile yapılmaktadır. Bu uygulamanın herhangi bir yan etkisi yoktur. İşlem bitiminde bulgular hakkında hasta bilgilendirilir. İnceleme süresi ortalama 10 dakikadır. Ancak hazırlık zamanı ile bu süre 20-30 dakikayı bulmaktadır. Tetkikten iki saat sonraya kadar bir şey yenilip içilmemelidir. Tetkik sırasında sakinleştirmek için kullanılan ilaçlar bir süre uyku hali ve sersemlik yapabileceği için bu durum tamamen düzelinceye kadar araç ve makine kullanılmamalıdır. Ayrıca 1 ya da 2 gün süreyle boğazda acıma ve his kaybı olabilir. Bu geçici bir durumdur ve tedavi gerektirmez." - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kalp Operasyonlarında 'Töe' Yöntemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement