Karadeniz'de Balık Tükenince Çare Çiftlik Balığı Oldu - Son Dakika
Güncel

Karadeniz'de Balık Tükenince Çare Çiftlik Balığı Oldu

Karadeniz\'de Balık Tükenince Çare Çiftlik Balığı Oldu

Batı Karadenizli balıkçıların çıktıkları avdan eli boş dönmeleri üzerine yaşanan sıkıntı tezgahlara yansıdı.

16.01.2014 15:03

Batı Karadenizli balıkçıların çıktıkları avdan eli boş dönmeleri üzerine yaşanan sıkıntı tezgahlara yansıdı. Balıkçılar, çiftlik ve tatlı su balıklarına yöneldi.

Karadeniz genelinde balıkçılar denizde balık sıkıntısı çekerken, Zonguldaklı balıkçılar da tezgahlarında çiftlik ve tatlı su balığı olan çipura, levrek, somon satarak çözüm bulmaya çalışıyor. Balık azlığı sebebiyle piyasada satışa sunulan deniz balıklarının fiyatlarındaki anormal yükseklik, satışları olumsuz etkiliyor. Şoklu hamsi 7.5 lira, istavrit 7,5 lira, mezgit 12,5 lira, levrek tanesi 7,5 lira, somon 15 liradan satışa sunuluyor.

Kötü bir sezon geçirdiklerini ifade eden Zonguldaklı balıkçı Bülent Kurt, "Karadeniz'de şu an balık çıkmıyor. Balık olmadığı için çipura, levrek, somon daha çok satılmaya başladı. İstavrit balığı yok. Çıkan balıklardan mezgit var. İstavritin kilosu 10 lira, mezgit 12,5-15 lira arasında değişiyor. Bizler de denizde balık bulamadığımız için çiftlik ve tatlı su balıklarına yönelmek zorunda kaldık. Oysa şu zamanda bol hamsi olması gerekiyordu. Bu sene neredeyse hiç hamsi göremedik. Şoklanmış hamsi satmak zorunda kalıyoruz. Denizde balık olmadığı için çoğu balıkçı kayıklarını bağladılar. Böyle giderse iflasa gideceğiz. Adam bütün her şeyini denizlere bağlamış. Şu anda hepsi bunalım ve kara düşünce içerisinde. Deniz resmen kurudu. Balık çıkmıyor" dedi.

BALIK AĞLARINA ÇÖPLER VURUYOR

35 yıldır balıkçılık yapan Necdet Öztürk ise, "Maalesef Karadeniz'de çok az balık var. Bunun nedeni de balık neslinin giderek azalması. Karadeniz'de çok pislik var, dibinde aşırı derecede naylon ve çöp bulunuyor. Buradan halkımıza seslenmek istiyorum, vatandaşlarımız çöplerini kesinlikle denize atmasın. Atıklarını derelere atmasınlar. Onlar olduğu gibi denize geliyor. Kalkan ağları atıyoruz denize. O ağlara çöpler vuruyor. Çöpler yüzünden balık tutamaz olduk. Bugün balığa çıktığımızda 3 kasa mezgitle dönebildik. Mezgit Karadeniz'de hiç sevilmeyen bir balıktı ama denizde balık olmadığı için şu an en çok yenen ve alınan balık haline geldi. Denizde balık yok, bu nedenle de balık fiyatları yüksek" diye konuştu.

Aşırı avlanmadan ve deniz kirliliğinden şikayetçi olan balıkçı Hasan Avcı, "Karadeniz'de balık bulmak çok zor. Balık mevsimi olmasına rağmen denizlerde balık yok. Bunun sebebi ise aşırı avlanma ve deniz kirliliği. Şu anda denizde bolca hamsi, istavrit, mezgit ve barbun olması gerekiyordu. Denizde balık olmadığı için de piyasada şoklu hamsiler satışa sunuluyor. Bu da pek ilgi görmüyor" dedi. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Karadeniz'de Balık Tükenince Çare Çiftlik Balığı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement