Karadeniz hamsisi tezgahlardaki yerini aldı TRABZON - Son Dakika
Son Dakika Logo

Karadeniz hamsisi tezgahlardaki yerini aldı TRABZON

24.09.2013 11:21

Karadeniz hamsisi tezgahlardaki yerini aldı TRABZON

HAKAN BURAK ALTUNÖZ - Karadeniz'de genellikle ekim ayı sonuna doğru avlanmaya başlayan hamsi, bu sezon erken av verince hem balıkçı hem de dar gelirlilerin yüzünü güldürdü.

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık birkaç gündür Karadeniz'in yerli hamsisinin tezgahlarda satışa sunulduğunu belirterek, "Bu balıkçılar için beklenmedik bir durum. Ekim ayında olması gereken Karadeniz hamsisinin bugün avlanması mevsimlerde neredeyse bir aylık değişme olduğunu gösteriyor" dedi.

Hamsinin Sinop ve çevresinde bolca avlandığını anlatan Mutlu, "Yaptığımız görüşmelerde mevsiminden önce gelen hamsinin Sinop ve çevresinde olduğunu biliyoruz. Bu bölgedeki balıkçı tekneleri günlük 200-300 kasa hamsi avlıyor. Nadir de dahi olsa bin kasa hamsi yakalayan arkadaşlarımız da var. Yeni av sezonunda palamuttan istediğini bulamayan balıkçılarımızın yüzü hamsiyle birlikte güldü. İnşallah ekim ayı ve sonrasında da bu bereket devam eder ve bu sene hem balıkçılarımız hem de dar gelirlilerin yüzü güler" diye konuştu.

-"Son 5 yıldır bu ayda hamsi avlanmadı"-

Mutlu, balıkçıların her sene 21-25 Ekim tarihleri arasında hamsi avına çıktıklarını anımsatarak, "Yomra ilçesinde bulunan Su Ürünleri Araştırma Enstitüsünün hamsiyle ilgili uzun zamandır sürdürdüğü bir inceleme çalışması var. Kendileriyle yaptığımız görüşmelerde hamsinin seyrinden umutlu olduklarını ve popülasyonunda artış gözlendiğini söylediler. Gelecek açısından onların umutlu olması bizleri de mutlu ediyor. Bu sene hamsinin erken avlanmasında geçen yıl ince hamsilerin avlanmamasının da etkili olduğunu düşünüyoruz. Yaz hamsisi her sene olur ama son 5 yıldır bu ayda bu bollukta hamsi avlanmamıştı" ifadelerini kullandı.

-Kilogramı 5 liradan satılıyor-

Sinop çevresinde avlanan hamsilerin başta Trabzon olmak üzere çevre şehirler üzerinden dağıtımının yapılarak satışa sunulduğunu vurgulayan Mutlu, kasası 70 ile 100 lira arasında değişen hamsinin tezgahlarda kilogramı 5 ile 8 lira arasında satıldığını belirtti.

Hamsi avının bu yoğunlukta ve sürekli devam etmesi halinde fiyatların daha da düşeceğine işaret eden Mutlu, "Balık bol olunca fiyatlar da düşüyor. Hamsi şu an kilogramı 5 ile 8 lira arasında değişen fiyatlardan satışa sunuluyor. Dar gelirli aileler için şu aşamada uygun bir fiyat olduğunu söylemek yanlış olmaz. İlerleyen günlerde aynı miktarda av verirse tabiki fiyatlar da buna paralel olarak düşecek" dedi.

Trabzon Balık Pazarı'nda balıkçılık yapan Adem Kaygusuz ise kilogramını 6 liradan satışa sunduğu hamsiye vatandaşların ilgi gösterdiğini, son günlerde en çok hamsi sattıklarını söyledi.

-Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu ile röportaj

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Karadeniz hamsisi tezgahlardaki yerini aldı TRABZON - Son Dakika


Advertisement