Kaya tuzu, ustaların ellerinde sabuna dönüşüyor - Son Dakika
Güncel

Kaya tuzu, ustaların ellerinde sabuna dönüşüyor

Kaya tuzu, ustaların ellerinde sabuna dönüşüyor

FERHAT BARULAY - Tuz Mağarası'ndan çıkarılan kaya tuzu, maharetli ustaların ellerinde doğal sabuna dönüşüyor.

10.11.2013 12:00

FERHAT BARULAY - Tuz Mağarası'ndan çıkarılan kaya tuzu, maharetli ustaların ellerinde doğal sabuna dönüşüyor.

Kentin önemli değerlerinden kaya tuzu, son yıllarda rağbet gören doğal ürünler arasında yerini almaya başladı. Tuz sabunu, kimyasal içermemesi, cildi beslemesi, derideki gözenekleri açması ve deri hastalıklarının tedavisinde kullanılmasıyla tanınıyor.

Uzun ve zahmetli üretim süreci sonucunda ortaya çıkarılan doğal sabun, yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği ürünlerin başında geliyor.

Tuz ustası Mustafa Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık üç yıl önce kurdukları atölyede kaya tuzundan doğal sabun üretmeye başladıklarını söyledi.

Emekli olduktan sonra kaya tuzu işine merak sardığını ifade eden Çağlar, şöyle konuştu:

"Süs eşyalarıyla başladığım işte çeşitli mutfak gereçleri ve kültürel çalışmaların yanında sağlık sektöründe de iddialıyız. 2011'de Japonya'da meydana gelen deprem sonrasında nükleer santraller patladı. Radyasyonun insanlar üzerinde yarattığı sağlık sorununu çözmek için Japon hükümeti halka tuz dağıttı. Japon hükümeti halkının tuzu vücutlarına sürmesini istedi. Ben de bu bilgilerden yola çıkarak kristal kaya tuzundan sabun üretmeye karar verdim."

-"Tuzdan sabun öncelikli olarak deriyi besliyor"

Kristal kaya tuzunun vücuda çeşitli faydaları olduğunu savunan Çağlar, "Bizim ürettiğimiz tuzdan sabun öncelikli olarak deriyi besliyor. Kabuklaşma, yara, kaşıntı, egzama rahatsızlıklarına iyi geliyor. Ayrıca içinde kil olduğundan dolayı kötü enerjiyi dışarı atıyor ve insanı rahatlatıyor" ifadesini kullandı.

Tamamen geleneksel yöntemlerle ürettikleri sabunlarda kimyasal bulunmadığına dikkati çeken Çağlar, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Tuz sabun, suyla kullanılan bir şey değil ama sabun görevi yapıyor. Cildi temizleyen bir şeydir. Tuz sabunu Çankırı'da ilk ben yaygınlaştırdım. İlk zamanlar 'emekli öğretmen tuzdan yaptığı sabunla duşta suyla mı yıkanacak' dediler. Halbuki böyle bir şey değil bu. Tuz sabunu temizlenmiş cilde kuru kuruya sürülmesi gereken bir objedir. Hazırladığımız sabunun insan vücudunu deforme edecek veya zarar verebilecek bir özelliği yok. Zımparalanmış, parlatılmış durumda hiç kimyasal madde kullanılmıyor, tamamen doğal bir ürün. Bunu yüzünüze, cildinize sürebiliyorsunuz. Kil olduğu için deriyi besliyor, gözenekleri açıyor.

Özellikle ergen çocuklar üzerinde etkili olduğunu gördük."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kaya tuzu, ustaların ellerinde sabuna dönüşüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement