Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Müdahale Dairesi Başkanı Fatih Özer, kayıp çocuklarla ilgili hem arama-kurtarma hem de arama-kurtarma sonucunda bulunan çocuğun ilk psikolojik tepkisine karşı verilecek tepkinin ne olması gerektiği konusunda müdürleri eğittiklerini bildirdi.
Başbakanlık AFAD ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) işbirliğinde "Kayıp Çocuklar ile Çalışma, Kayıp Çocuklar ve Aileleriyle İletişim ve Medya Yönetimi" çalıştayı düzenlendi.
Çalıştayda AA muhabirine açıklama yapan Özer, afet durumlarında en fazla etkilenen kişilerin arasında çocukların bulunduğunu söyledi.
Olay yerine en hızlı ulaşımı gerçekleştirdiklerini anlatan Özer, uluslararası çalışmaların üstünde performans gösterdiklerini belirterek "Çalıştayı UNICEF ile birlikte yürütüyoruz. Kayıp çocuklarla ilgili hem arama-kurtarma hem de arama-kurtarmada bulunan çocuğun ilk psikolojik tepkisine karşı verilecek tepkinin ne olması gerektiği konusunda müdürlerimizi eğitiyoruz. Müdürlerimiz bu bilgileri birliklerine aktaracak" diye konuştu.
Eğitimde aile faktörüne de dikkati çektiklerini aktaran Özer, çalıştayda birim müdürlerine medya ile ilgi eğitim vereceklerini kaydederek, 81 ilde basın enformasyon birimlerini oluşturduklarını aktardı.
Amaçlarından birinin de personellerini eğitmek olduğunu dile getiren Özer, çalışmaların dünyada da ses getirdiğini vurguladı.
"Çocukların bilinç düzeyini arttırmayı amaçladık"
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 20 ülkeden sorumlu UNICEF Bölgesel Acil Durum Uzmanı Asim Rehman da acil durumlarla karşılaşmış çocukların bilinç düzeyini arttırmayı amaçladıklarını belirtti.
UNICEF'in "kayıp çocuğu" ailesiyle olmayan çocuk olarak tanımladığını anlatan Rehman, "Deprem, çatışma veya ailelerin bulunduğu yeri acil boşaltması gibi durumlarda çocuklar kaybolabiliyor. Bu sık karşılaştığımız durumlardan birisi. Öncelikli olarak ailelerin birbirinden ayrı düşmemelerini temin etmeye çalışıyoruz" dedi.
Suriye'den kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyelilere eğitimden sağlığa bir çok hizmetin verildiğini hatırlatan Rehman, "Suriyeli çocukların dilleri Arapça olduğu için kendi ana dillerinde eğitim almaları son derece önemli. Suriye'deki sorunlar sona erdiğinde umut ediyoruz ki bu çocuklar tekrar Suriye'ye dönerek eğitimlerine devam edecek. Dolayısıyla bir kopukluk yaşanmaması adına verilen eğitim önemli. Çocuklar için hayatlarını normala döndürebilmek için 'çocuk dostu merkez'ler kuruldu" ifadelerini kullandı.
İl müdürlerinin katılımıyla 3 gün sürecek çalıştayda, acil durumlarda çocuk korumada anahtar kavramlar, acil durumlarda medya yönetimi, psikososyal destek ve koruma, riskli gruplarla iletişim prensipleri, çocuklarla ve aileleriyle iletişim konuları ele alınacak. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Kayıp Çocuklar Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)