İl Sağlık Müdürü İsmail Kılıç: '112 acil çağrı merkezi hayatı tehdit eden durumlarda aransın'
İL Sağlık Müdürü İsmail Kılıç, Gazeteciler Cemiyeti'ne nezaket ziyaretinde bulundu. Ziyarette konuşan Kılıç, 112 acil çağrı merkezinin hayatı tehdit eden durumlarda aranması gerektiğini belirterek, 'Yani ayağı burkulan aramasın mı' arasın ama kendi gelebiliyorsa lütfen ambulansı aramasın. Bu konularda biz özen istiyoruz? dedi.
Kayseri Gazeteciler Cemiyetine yapılan ziyarette konuşan İl Sağlık Müdürü İsmail Kılıç, basının önemine değinerek, 'Kayseri artık büyük bir şehir. Büyük bir şehrinde sağlık ihtiyaçları kendine göre zaman zaman büyük olabiliyor. Zorlandığımız konular olabiliyor. Halkımızı bilgilendirmemiz gereken konular sıkça oluyor. Hem Sağlık Bakanlığımızın hem de Sağlık Müdürlüğümüzün çalışmalarını topluma iletebiliyoruz. Vatandaşımızın bilgilenmesi kurumumuzun tanıtılması anlamında basının desteğini hep yanımızda hissediyoruz. O yüzden de bu ziyaretin faydalı olacağı kanaatindeyiz' diye konuştu.
'112 ACİL ÇAĞRI MERKEZİ ŞEHRİMİZDE 29 AMBULANSLA HİZMET VERİYOR'
112 acil servisin önemine değinen Kılıç, '112 acil, şehrimizin ana omurgalarından bir tanesi. Vatandaşın acil sağlık hizmetine ihtiyaç duyduğunda ilk aradığı nokta biziz. 112 acil çağrı merkezi şehrimizde 29 ambulansla hizmet veriyor. 24 esasına göre çalışıyor. Vakalara ulaşma konusunda, şehir içinde bizim standardımız 10 dakikadır. Kayseri 112 acil sağlık hizmetleri birimimizin ulaşım oranı yüzde 92,5 gibi ilk 12 dakika içerisindedir. Kırsalda ise standardımız 30 dakikadır. İlk 30 dakikada ulaşabildiğimiz vaka oranı da yüzde 96'dır. Bu Türkiye ortalamasına baktığınız zaman çok iyi bir oran. Yani vatandaşın 112'yi aramasıyla kapısına ambulansın gelmesi arasındaki geçen süre 10 dakika diyebilirsiniz. Tabi bu 7 dakikada olabiliyor. 112 arandığında eğer adres doğru tarif edilebilmişse biz adrese kesin ulaşıyoruz ama net adres verilemiyorsa ulaşımda zaman zaman sıkıntılar yaşıyoruz' şeklinde konuştu.
'BİZİ YOLUNU KAYBEDEN, CANI SIKILANLAR ARIYOR'
112 acil çağrı merkezine yapılan asılsız ihbarlara değinen Kılıç, 'Canımızı en çok sıkan konu 112'ye günde yaklaşık 6 bin çağrı geliyor. Bunun da yüzde 56'sı asılsız, görevimizin kapsamı dışındaki aramalardır. Bizi yolunu kaybeden, konuşmak isteyen, canı sıkılan, derdini paylaşmak isteyen, yılbaşını bizimle kutlamak isteyenler de arıyor. Maalesef bunlar istemediğimiz şeyler. Bunlar gerçek hizmete ihtiyacı olanların hizmete ulaşmasını engelleyebiliyorlar. Çünkü siz gelen her çağrıyı doğru kabul etmek zorundasınız. Vatandaşımız arayıp 'ben hastayım' diyorsa biz onun gerçek hasta olup olmadığı ayrımına gidemeyiz. Mecburen biz oraya ambulans göndermek zorundayız. Bakıyorsunuz çok kötü anlatılan bir hastanın basit bir düşme, burkulma olabildiğini görüyoruz. Kendi gelebilecek olan hasta da ambulans çağırabiliyor. Tabi zaman zaman da 'düştü' denilen adamın kalp krizi geçirdiğini görebiliyoruz. Onun için bu hattın doğru kullanılması, hayatı tehdit eden durumlarda aranmasını istiyoruz. Yani ayağı burkulan aramasın mı? arasın ama kendi gelebiliyorsa lütfen ambulansı aramasın. Bu konularda biz özen istiyoruz. Bizim derdimiz insanımızın hayatını kurtarmak."diye tepkisini dile getirdi
Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ ise, 'Bende bu nazik davranışınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Kayseri medyası olarak Sağlık Müdürlüğü ile devamlı irtibat halindeyiz. Birlikte çalışmaktan da memnuniyet duyuyoruz. Çalışmalarımız aynı şekilde devam edecektir' ifadelerini kullandı? dedi.
Son Dakika › Güncel › Kayseri İl Sağlık Müdürü İsmail Kılıç: ?112 Acil Çağrı Merkezi Hayatı Tehdit Eden Durumlarda... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?