Kazakistan'ın Uzay Faaliyetleri - Son Dakika
Güncel

Kazakistan'ın Uzay Faaliyetleri

Kazakistan\'ın Uzay Faaliyetleri

Kazak Ulusal Uzay Ajansı, 2014 yılı içinde 3 uyduyu uzaya gönderecek.

06.02.2014 11:45

Kazak Ulusal Uzay Ajansı (KasCosmos), 2014 yılı içinde 3 uyduyu uzaya gönderileceğini açıkladı.

Yerli üretim araçların başarıyla uzay gönderilmesi durumunda bunun Kazakistan tarihinde bir ilk olacağı bildirildi.

Kazak Ulusal Uzay Ajansı'nda yapılan açıklamaya göre, uzaya gönderilecek araçlardan biri telekomünikasyon amaçlı, diğer ikisi uzaktan algılamalı uydular olacak.

2014 yılı içinde uzaktan algılamalı uydulardan gelecek bilgileri değerlendirecek tesislerin de hizmete gireceği duyuruldu.

-Kazcosmos-

Kazcosmos resmi olarak 2007 yılında kuruldu. Ajansın kurulmasından bir yıl önce, 2006 Haziranında Kazakistan, yürüttüğü bağımsız uzay programı çerçevesinde yerli telekomünikasyon uydusu KazSat'ı uzaya göndermişti.

Kozkosmos'un ilk yılına girdiği 2008'de ise KazSat ile iletişim kesilmiş, söz konusu uydunun kaybolduğu açıklanmıştı. Yapılması düşünülen telekomünikasyon uydusu KazSat 2 için yürütülen programlar ise birçok defa ertelenmişti.

-Baykonur-

Kazakistan'ın uzay çalışmalarını yürüttüğü Baykonur üssü, dünyanın en eski ve en büyük uzay fırlatma üssü özelliğini taşıyor.

1955 yılında hizmete giren Baykonur'un dünya uzay çalışmaları tarihinde önemli bir yeri bulunuyor.

12 Nisan 1961'de uzaya çıkarak Dünya'yı uzaydan gören ilk insan olan Sovyet kozmonot Yuri Gagarin'in kullandığı Vostok 1, Baykonur'dan uzaya gönderilmişti. Baykonur'dan bugüne kadar binden fazla roket fırlatıldı. Kazakistan son zamanlarda aldığı kararla üsteki bazı roket testlerini çevreye verdiği hasar nedeniyle sınırlamıştı.

Kazakistan Uzay Ajansı yetkililerin Baykonur'u Rusya'ya kiralamaktan vazgeçebilecekleri yönündeki bazı açıklamalarına karşın, genişliği kuzeyden güneye 80 kilometre, doğudan batıya 130 kilometre olan üssün kullanımı için Rusya'nın Kazakistan ile yıllık 115 milyon dolar kira ile 2050 yılına kadar olan kontratı hali hazırda devam ediyor. - Astana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kazakistan'ın Uzay Faaliyetleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement