Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İlker Çolak, kentsel dönüşümün hızlanması için sorunlu parselin acele kamulaştırması ve 3'te 2 çoğunlukla karar alınmasının önünün açılması önerisinde bulundu.
İstanbul Sapphire'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Çolak, kentsel dönüşüme giren binaların 3'te birinin hızlı şekilde dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayarak, İstanbul'da farklı yerlerde ilan edilen 11 bin dönüm riskli alan olduğunu söyledi.
Bu alanlara Fikirtepe, Sarıyer- Armutlu, Gaziosmapaşa'yı örnek gösteren Çolak, kentsel dönüşüme hız verecek önerilerini anlattı.
Çolak, geçen haftalarda kamuoyuna yansıyan, sahibiyle anlaşılamadığı için Fikirtepe'de dönüşüm alanında tek başına kalan evi hatırlatarak, böyle anlarda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
"İlk önerimiz, bir parsel diğer parselleri kilitleme noktasında ise bakanlık veya yetkilendirilmiş idareler bu parseli acele kamulaştırma yoluna gidebilir. Mevzuat buna müsait. Bakanlık veya diğer idareler bunu şimdiye kadar kullanmadı, bu hakkın kullanılmasını istiyoruz. İkinci olarak, riskli alan ilan edilen bölgelerdekilerin 3'te 2 çoğunluğuyla karar alınmasının önü açılsın. Bu önerimize şunu da eklemekte yarar var. Orada 3'te 1'i temsil eden kişi bir apartmanda bazen 1-2 aile olarak karşımıza çıkarken bir Fikirtepe örneğinde 100 aile olarak karşımıza çıkabilir. Böyle bi durumda devletin öngörülü bir şekilde 1999 depremiyle almaya başladığı, 2004'te sürekli hale getirdiği afetle mücadele kapsamında alınan Özel İletişim Vergisi'nden oluşan fonun, burada değerlendirilmesi mümkündür."
"Yasa sonrası yaklaşık 60 bin bina yıkıldı"
Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, hafta sonu yaşanan depremin kentsel dönüşümün ne kadar gerekli olduğunu akıllara bir kez daha getirdiğini söyledi.
Kentsel dönüşüm konusunda 2005'ten bu yana yaşanan süreci anlatan Öngören, halk arasında "Kentsel Dönüşüm Kanunu" olarak bilinen 6306 sayılı kanunun çıkmasının üzerinden 2 yıl geçtiğini aktardı.
Öngören, "Bu 2 yılda yaklaşık 70 riskli yapının tespiti yapıldı, 250 bin konut yıkıldı. Bu sayı da yaklaşık 60 bin binaya tekabül ediyor. Şu anda 3 bin 500'e yakın konut sayımı bitti ve insanlar kentsel dönüşümün sonucunu almaya başladı" diye konuştu.
Bir binanın yıkılıp yeniden yapılması için en az 2 yıllık süreç gerektiğini, ortalama sürenin 3-4 yıl olduğunu dile getiren Öngören, "Kentsel dönüşüm riskli alanlarda başarıyla uygulanıyor. Hatta tekstilciler, madenciler, kuyumcular bile inşaat şirketi kurarak hızla kentsel dönüşümün bir paydaşı haline geldi. Özellikle şehir merkezindeki ciddi rantın olduğu yerlerde kentsel dönüşüm hızla ilerliyor" diye konuştu.
Kentsel dönüşümün çalışmalarının daha da hızlanması gerektiğini vurgulayan Öngören, hedef rakamlara yaklaşıldığını ancak rakamların henüz tutturulamadığını aktardı. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Kentsel Dönüşümü Hızlandıracak İki Öneri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)