Irak'ın Kerkük kentinde, oturum izni olmayan Arapların il dışına çıkarılması kararlaştırıldı.
Kerkük Vilayeti Emniyet Encümenliği toplantısında alınan karara göre, Göç ve Göçmenlik Kurumu ile güvenlik birimlerinden gerekli oturma izni almayan ve kaçak durumda olanlar, kentten çıkarılacak.
Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Güvenlik İşleri Sorumlusu ve Kerkük Vilayeti Emniyet Asayiş Temsilcisi Akid Şahevan Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Aldığımız karar, yalnızca Kerkük'te oturma izni olmayan Arapları kapsıyor. Şirketlerde çalışanlar ve dışarıdan gelip de oturum iznini alanlarla bunun bir ilgisi yok. Güneyden ve Irak'ın diğer bölgelerinden olumsuz şartlar nedeniyle gelip, göç ve göçmenlik yasasına kapsamında bölgede kalanların çıkarılması gibi bir durum sözkonusu değil" dedi.
Irak'ın orta ve güney bölgelerinden Kerkük'e resmi izinle gelen 4 bin 441 ailenin bulunduğunu belirten Abdullah, "Bu insanların kendi şehirlerinde evleri var. Ancak olumsuz güvenlik şartları nedeniyle şu an dönebilecek durumda değiller" diye konuştu.
Abdullah, oturma izni olmayan binden fazla ailenin, sahte kimliklerle oturma izni aldığını iddia ederek, bu ailelerin Kerkük'ten çıkarılması ve kendi illerine gönderilmeleri gerektiğini savundu. Kararın, 15 gün içerisinde uygulanacağını aktaran Abdullah, bu kararla Kerkük'ün güvenliğini arttırmayı ve kontrolü daha iyi sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.
Abdullah, "Çünkü oturma izinleri olmayan ve terörist faaliyetlere katılan birçok kişiyi tutukladık. Bu kişiler kaçak olarak kalan ailelere mensuptu" ifadelerini kullandı.
"Kerkük'ten çıkarma kararı, aileleri ölüme teslim etmektir"
Kerkük Arap Siyasi Encümenliği Üyesi Abdurrahman Munşid Asi ise kararın sadece Arapları kapsadığına dikkat çekerek, "Bunlar güvenlik zaafiyeti nedeniyle Bağdat ve Diyala'dan Kerkük'e gelen kişiler. Araplar ilden çıkarılırken, Suriye'den gelen Kürtlere ve PKK'lılara neden çok rahatlıkla oturma izni veriliyor? Bu girişimler, kentin demografik yapısını değiştirmeye yönelik çabalardır. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, bu siyaseti 2003 yılından bu yana aralıksız sürdürüyor" şeklinde konuştu.
Kerkük'te ikamet eden ancak oturum izni bulunmayan 3 ila 4 bin Arap ailenin olduğunu bildiren Munşid Asi, şöyle devam etti:
"Bu aileleri Kerkük'ten çıkarmak, onları ölüme teslim etmektir. Çünkü bu aileler, memleketlerindeki savaş ortamından ve ölümün kol gezdiği kötü şartlardan kaçıp buraya sığındılar. O nedenle, bu Arap ailelere oturum, kalma hakkı tanınmasını talep ediyoruz." - Erbil
Son Dakika › Güncel › Kerkük'te 'Oturum İzni Olmayan Araplar' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?