Kıbrıs Barış Harekatı'nın 42. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 42. Yıl Dönümü

KKTC'de 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı etkinlikleri çerçevesinde, Yavuz Çıkarma Plajı'nda şafak nöbeti tutuldu.

20.07.2016 11:39

KKTC'de 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı etkinlikleri çerçevesinde, Yavuz Çıkarma Plajı'nda şafak nöbeti tutuldu.

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 42. yıl dönümünde, temsili 50. Alay, o dönem olduğu gibi sahile gelip sancaklarını açarak mücahitlerle buluştu.

Şafak Nöbeti Organizasyon Komitesi Başkanı Fevzi Tanpınar, burada yaptığı konuşmada, şafak nöbetinin gelenekselleşerek sonraki nesillere taşınmasının önemine işaret ederek, "Türk ordumuzun 42 yıl önce adaya gelişi hepimiz için bir umuttu. Bu nöbet ayrıca bizlerin ana vatanımızla bağlarımızın ne kadar güçlü ve kopmaz olduğunun da bir ritüeli olmuştur. Şehitlerinizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz." diye konuştu.

Şafak Nöbeti'nde dünya rekoru

Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na giren ilk Türk su altı sporcusu olan Cem Karabay, Şafak Nöbeti'nde 142 saat 42 dakika 42 saniye su altında kalma rekoru kırarak karaya çıktı. 5 günden uzun süre su altında kalan Karabay'ın bir elinde Türkiye diğer elinde KKTC bayrağıyla rekorunu sonlandırması vatandaşlar tarafından büyük coşkusuyla karşılandı.

Şehit olan Türk askerleri için Kur'an-ı Kerim okundu

Sahnede meşalelerin yakılmasıyla devam eden şafak nöbetine katılan binlerce kişi çıkarmanın yapıldığı sahile indi. Sahilde kurulu iskele üzerindeki platformda sema gösterisinin ardından Din İşleri Başkanlığına bağlı 20 din adamı, Barış Harekatı'nda şehit olan Türk askerleri için Kur'an-ı Kerim ve dualar okudu.

Deniz Kuvvetlerine bağlı gemilerin sahildeki halkı aydınlatmaları ile selamladığı etkinlik, sabah ezanının sahilde okunması ve havai fişeklerin atılması ile son buldu.

Karabay, daha önce 2009, 2011 ve 2015 yıllarında su altında üç dünya rekoru kırmıştı.

Karabay, 2009'da "En Uzun Süre SCUBA ile Kapalı Ortamda Su Altında Yaşama Dünya Rekoru"nu kırarak, Guinness Dünya Rekorları Kitabı'na Sualtı Sporları Branşı'ndan giren ilk ve tek Türk olmuştu.

Daha sonra 2011'de suyun altından hiç çıkmadan tüm ihtiyaçlarını su altında gidererek 192 saat 19 dakika 19 saniye (8 Gün) yaşayarak "En Uzun Süre SCUBA ile Kapalı Ortamda Su Altında Yaşama Dünya Rekoru"nu tekrar kıran Karabay, geçen yıl da KKTC/Girne–Yavuz Çıkarma Plajı'nda denizde suyun altında 72 saat kalarak Dünya Rekoru kırmış ve KKTC adını tarihde ilk defa Guinness Dünya Rekorları Kitabı'na yazdırmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kıbrıs Barış Harekatı'nın 42. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement