Kılıçdaroğlu: Acıları Bal Eylemesini Bilen Bir Kültürden Geliyoruz - Son Dakika
Güncel

Kılıçdaroğlu: Acıları Bal Eylemesini Bilen Bir Kültürden Geliyoruz

Kılıçdaroğlu: Acıları Bal Eylemesini Bilen Bir Kültürden Geliyoruz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tunceli Dayanışma ve Kültür Vakfı'nın düzenlediği aşure gününde, bayram olarak kutlanan pek çok şeyin kökeninde acıların olduğunu belirtti.

18.12.2011 16:39

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tunceli Dayanışma ve Kültür Vakfı'nın düzenlediği aşure gününde, bayram olarak kutlanan pek çok şeyin kökeninde acıların olduğunu belirterek, " 1 Mayıs'ı İşçi Bayramı olarak kutlarız, 1 Mayıs'ın tarihine bir bakalım orada da bir katliam görürsünüz, öldürülen işçileri görürsünüz. Böyle baktığımız zaman acıyı bal eylemenin felsefesini görürüz. O nedenledir ki, Mustafa Kemal "Yurtta Barış, Dünyada Barış' demiştir, "zorunlu olmadıkça savaş bir cinayettir' demiştir. O Felsefe hepimizin felsefesidir" dedi.

Kılıçdaroğlu, Vedat Dalokay Kokteyl Salonu'nda Tunceli Dayanışma ve Kültür Vakfı'nın 20. Geleneksel Aşure Günü Kültür Etkinliğine katıldı. Konuşmasına "Sizlerle birlikte olmaktan şeref duyuyorum, onur duyuyorum" diyerek başlayan Kılıçdaroğlu, dün Konya'da Hz. Mevlana'nın vuslatında olduğunu ifade ederek, "Ölümü düğün olarak gördü, korkmadı ölümden, hakka yürümenin önemi bilirdi Hz. Mevlana. Hz. Mevlana'nın temel felsefesi barış, dostluk ve sevgide yatar. Hz. Mevlana da Hünkar Hacı Bektaş Veli gibi derdi; "72 millet birdir bize'. Kimseyi ayırmamıştır, hiç kimseyi ötekileştirmemiştir" dedi. Hz. Mevlana'nın, Hacı Bektaş Veli'nin, Yunus Emre'nin, Pir Sultan Abdal'ın insanlığa ışık saçtıklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Geçmişte acılar yaşandı, pek çok acı yaşandı. Ama acıları bal eylemesini bilen bir kültürden geliyoruz. Bunun özünde yatan da şudur; kimseye kin tutmayız biz, kin bizim kitabımızda yoktur, İslamiyette kin yoktur, Müslümanlıkta kin yoktur, acılarla, kinle yola çıkmak yoktur. Herkesi kucaklamak, herkesin ayağının türabı olmak vardır, işte işin özü budur, biz bu özden geliyoruz. Bu özümüzü bütün eleştirilere rağmen yitirmeyeceğiz" diye konuştu.

-"1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMININ TARİHİNDE BİR KATLİAM GÖRÜRSÜNÜZ"-

Kılıçdaroğlu, şair Edip Harabi'nin "Kandil geceleri kandil oluruz, kandilin içinde fitil oluruz, hakkı göstermeye delil oluruz fakat kör olanlar bilmez bu halimizi" dizelerini de okuduğu konuşmasında, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Aşurede birden fazla ürünün olduğunu ama hepsi bir araya geldiğinde aşure oluşttuğunu ve güzelliğinin de bundan geldiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "O nedenle aranızda olmaktan gurur duyduğumu, onur duyduğumu ifade ettim" dedi.

Tarihte bugün bayram olarak kutlanan pek çok şeyin kökeninde acıların olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "1 Mayıs'ı İşçi Bayramı olarak kutlarız, 1 Mayıs'ın tarihine bir bakalım orada da bir katliam görürsünüz, öldürülen işçileri görürsünüz. Böyle baktığımız zaman acıyı bal eylemenin felsefesini görürüz. O felsefe insanı yücelten felsefedir. O felsefenin özünde ve ruhunda kin yoktur, fitne yoktur, toplumu ayrışmak değil, toplumu kaynaştırmak vardır. O nedenledir ki, Mustafa Kemal "Yurtta Barış, Dünyada Barış' demiştir, "Zorunlu olmadıkça savaş bir cinayettir' demiştir. O felsefe hepimizin felsefesidir" dedi.

Kılıçdaroğlu konuşmasının ardından lokma duası ederek, ikram edilen yemek ve aşureden yedi. Tunceli Dayanışma ve Kültür Vakfı'nın aşure günü etkinliğine Kılıçdaroğlu ile birlikte, CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin, Atilla Emek, Gökhan Günaydın, Ayten Kayalıoğlu ile çok sayıda CHP'li milletvekili ve CHP Ankara İl Başkanı Zeki Alçın da katıldı.

- Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Kılıçdaroğlu: Acıları Bal Eylemesini Bilen Bir Kültürden Geliyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement