Kiraz, İhracatçının Yüzünü Güldürüyor - Son Dakika
Güncel

Kiraz, İhracatçının Yüzünü Güldürüyor

Kiraz, İhracatçının Yüzünü Güldürüyor

UYMSİB Başkanı Salih Çalı, Türkiye'de 57 bin ton kiraz ihracatına karşılık yaklaşık 160 milyon dolar gelir elde edildiğini söyledi.

08.06.2013 10:27  Güncelleme: 11:02

Uludağ Yaş Meyve, Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, Türkiye'de 57 bin ton kiraz ihracatına karşılık yaklaşık 160 milyon dolar gelir elde edildiğini söyledi. Çalı, "Türkiye'nin geçen sene itibariyle ortalama kiraz ihraç bedeli kilogram başına 2.80 dolar. UYMSİB'den yapılan kiraz ihracatı kilogram başına 4.60 dolara denk geliyor. UYMSİB üzerinden yapılan ihracatta katma değer daha fazla olmuş. Bu güzel bir gelişme" dedi.

UYMSİB Başkanı Salih Çalı, Türkiye ve birlik üzerinden yapılan kiraz ihracatı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin dünya kiraz üretiminde birinci sırada yer aldığını belirten Çalı, "Geçen yıl kiraz ihracatında rekor bir yıl yaşandı. Türkiye'de yaklaşık 450 bin ton kiraz üretiliyor. Dünya kiraz üretimi ise 2 milyon 250 bin ton civarında. Türkiye, dünyadaki kiraz üretiminde birinci. İhracatta ise ABD ile yarışıyoruz. Türkiye ihracatta ikinci ama aradaki fark çok az" diye konuştu.

Türkiye'de geçen yıl yapılan 57 bin ton kiraz ihracatına karşılık 160 milyon dolar gelir elde edildiğini kaydeden Çalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin geçen sene itibariyle ortalama kiraz ihraç bedeli kilogram başına 2.80 dolar. UYMSİB'den yapılan kiraz ihracatı kilogram başına 4.60 dolara denk geliyor. Bu güzel bir gelişme. UYMSİB üzerinden yapılan ihracat katma değeri daha fazla olmuş. İhraç edilen kirazda katma değerin artmasını pazarın etkisi, üst düzey marketlere hitap etmesi, bunun için de teknolojinin kullanılması olarak sıralayabiliriz."

"AMAÇ GEÇEN YIL KADAR İHRACAT"

Son günlerde etkili olan kısa süreli yağışla ilgili de değerlendirmede bulunan UYMSİB Başkanı Salih Çalı, "Erkenci denilecek bölgelerde yağışlardan dolayı meyve tutumunda ve ürün miktarında azalma, yağmur ve doludan dolayı kalite bozuklukları yaşanabilir. Ölçülebilmiş durumda olumlu olumsuz birşey diyemiyoruz. Bizim amacımız geçen yıl kadar ihracat yapabilmek" ifadelerini kullandı. - Bursa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kiraz, İhracatçının Yüzünü Güldürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement