Kırklareli'nde Gezi Parkı Davalarından İkisine Reddi Hakim Ertelemesi - Son Dakika
Son Dakika Logo

Kırklareli'nde Gezi Parkı Davalarından İkisine Reddi Hakim Ertelemesi

Kırklareli\'nde Gezi Parkı Davalarından İkisine Reddi Hakim Ertelemesi
03.03.2014 16:31

Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Parkı eylemlerine destek için 19 gün süren eylemlerle ilgili soruşturmasını tamamlayıp 400 kadar sanık hakkında iddianame hazırlayarak Kırklareli Asliye Ceza mahkemelerine 16 ayrı dava açtı.

Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Parkı eylemlerine destek için 19 gün süren eylemlerle ilgili soruşturmasını tamamlayıp 400 kadar sanık hakkında iddianame hazırlayarak Kırklareli Asliye Ceza mahkemelerine 16 ayrı dava açtı. İddianamede sanıklar hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüş Kanunu'na muhalefet suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istenirken, 245 sanıklı 3 davanın görülmesine bugün 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Duruşma öncesinde Kırklareli Emniyet Müdürlüğü ekiplerince adliyenin çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Adliyeye gelen sanıklar tek tek üstleri aranmasının ardından duruşma salonuna alındı. 106 sanıklı ilk iki davanın duruşmasında sanık avukatları iddianamenin okunmasının ardından 1. Asliye Ceza Mahkemesi'ne reddi hakim talebinde bulundu. Dosya talebin değerlendirilmesi için Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilirken, duruşma 28 Nisan'a ertelendi. Bugünkü davaların 139 sanıklı üçüncü davasında ise sanıklar iddianamenin okunmasının ardından tek tek ifade vererek savunma yaptı. Eksiklerin giderilmesi için dava 28 Nisan'a ertelendi.

Davayı izlemeye gelen Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü dava sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunarak hiçbir yerde bu kadar sanıklı davalar olmadığını söyledi. Kürkçü, 'Bu kadar yaygın yargılama Ankara, İstanbul'da bile olmadığının göz önünde bulunduracak olursak, bunu sadece Cumhuriyet Başsavcısının işgüzarlı ile açıklayabiliriz. Bunun başka bir açıklaması yok. Yöneltilen suçlamalar ve suçlanan insanlar arasında irtibat olmadığını hemen burada bir iki görüşmeden fark edilebilir. Yargıcın bu duruşmayı uzatmasının da gereksiz olduğunu ve şimdi bu duruşmayı sonlandırabileceğini düşünüyorum. O halen prosedürlerin takip etme eyleminde gözüküyor. Sonuç olarak bu duruşma salonunda dahil sağlıklı yargılama yapılması için son derece elverişsiz olduğu ortadadır. Gerçek bir yargı ortamı da yok. Burada hayırlı bir şey var Kırklareli halkının kendi haklarını sahip çıkmak ve kendi yaptıklarını savunmak için cesaretlendirmiş olduğunu söyleyebiliriz. Korkması istenenler aslında cesaret ve dik başlılık buradalarö diye konuştu. Davada yargılanan destek vermek için toplanan kalabalık duruşmanın ertelenmesi üzerine adliye binası önünden ayrıldı.

DAVALAR VE SANIK SAYILARI

İstanbul'daki Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için düzenlenen yürüyüşlere katıldıkları iddiasıyla 400 kadar kişiye 16 farklı dava açıldı. İddianamelerinde her eylem günü için ayrıca dava açıldığından şüpheli sayısı 1309'u bulurken, açılan davalar ve sanık sayıları ise şöyle: 1'nci dava 38 kişi, 2'nci dava 54 kişi, 3'ncü dava 124 kişi, 4'ncü dava 109 kişi, 5'nci dava 73 kişi, 6'ncı dava 105 kişi, 7'nci dava 60 kişi, 8'nci dava 89 kişi, 9'ncu dava 117 kişi, 10'ncu dava 54 kişi, 11'nci dava 122 kişi, 12'nci dava 60 kişi, 13'ncü dava 46 kişi, 14'ncü dava 52 kişi, 15'nci dava 67 kişi ve 16'ncı dava 139 kişi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kırklareli'nde Gezi Parkı Davalarından İkisine Reddi Hakim Ertelemesi - Son Dakika


Advertisement