Tunceli Kırmızı Benekli Alabalık Yetiştirme Hedefi - Son Dakika
Güncel

Tunceli Kırmızı Benekli Alabalık Yetiştirme Hedefi

Tunceli Kırmızı Benekli Alabalık Yetiştirme Hedefi

Tunceli Munzur Çayı'na özgü kırmızı benekli alabalığın balık çiftliklerinde yetiştirilmesi için çalışma yürütülüyor.

18.09.2013 16:00  Güncelleme: 16:03

Kırmızı benekli alabalık yetiştirme hedefi - TUNCELİ

Kırmızı benekli alabalık yetiştirme hedefi

- Tunceli Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi, Munzur Çayı'na özgü kırmızı benekli alabalığın balık çiftliklerinde yetiştirilmesi için çalışma yürütüyor - Yrd. Doç. Dr. Can: "Bu balığın üretiminin yapılmasının, bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı düşüncesindeyim"

TUNCELİ (AA) - HAYDAR TOPRAKÇI - Tunceli'de, Munzur Çayı'na özgü kırmızı benekli alabalığın balık çiftliklerinde yetiştirilmesi için çalışma yürütülüyor.

Çalışmayı yürüten Tunceli Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Can, kırmızı benekli alabalığın çiftliklerde yetiştirilmesinin, merkezlerinin ilk sıradaki araştırma konusu olduğunu söyledi.

Üniversitenin Bilimsel Araştırma Projeleri Birimiyle yaklaşık 650 kırmızı benekli alabalığı laboratuvara aldıklarını dile getiren Can, "Bunları büyüterek anaçlardan yumurta alıp bu bölgedeki balık çiftliklerine, üreticilerine bu balığın kültüre alınabilirliğini göstermek hedefindeyiz. Yaptığımız çalışmalar da gayet başarılı görünmekte. Büyüme performansı açısından, et kalitesi açısından bu balığın üretiminin yapılmasının, bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı düşüncesindeyim" diye konuştu.

Dünyada ve Türkiye'de genellikle "Oncorynchus Mykiss" adı verilen Amerikan orijinli gökkuşağı alabalığının balık çiftlliklerinde yetiştirildiğini dile getiren Can, "Bölgemizde bulunan Munzur Çayı'na has ama bölgedeki Pülümür Çayı ve diğer derelerde de rastlanan kırmızı benekli alabalığımız, yetiştirilmesi için kriterleri sağlayan, doymamış yağ asitleri bakımından zengin, kılçık, pul bakımından bir balıkta aranması gereken nitelikleri sağlayan bir tür olup bununla ilgili çalışmalar üniversitemiz araştırma merkezimizce önemli görülmektedir" ifadelerini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. Can, kırmızı benekli alabalıkla ilgili çalışmalarının 3 yıl süreceğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Bu süre sonunda kırmızı benekli alabalığın büyük ölçüde yetiştirilmesini başaracağımızı düşünmekteyiz. Daha sonra da edindiğimiz bu bilgileri paylaşacağız. Kırmızı benekli alabalık piyasadaki alabalık türlerine göre eti daha lezzetli ve aranan bir türdür. Bölgemizde herkes tarafından aranan bir tür olan kırmızı benekli alabalık, piyasada kaçak olarak 30 ila 50 lira arasında alıcı buluyor. Piyasada satılan gökkuşağı alabalığının kilosu 5 lira civarında olup kırmızı benekli alabalığın yetiştirilmesi durumunda kilosunun 25-30 lira civarında ekonomik değere sahip olacağı kanaatindeyiz ve doğadaki avcılık baskısını da üzerinden kaldıracağımızı düşünüyoruz. Ayrıca anaçlardan ürettiğimiz kırmızı benekli alabalığı doğaya bırakmak gibi bir hedefimiz de var. Yine işletmeler, balığı üretmek için tesis kuracağından personel ihtiyacı doğacak ve işsizliğin önlenmesine de katkı sağlayacaktır."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tunceli Kırmızı Benekli Alabalık Yetiştirme Hedefi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement