Doğa koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Yıldırım, "2015 yılında başlattığımız Ulusal Sulak Alan Envanteri Projesi ile ülkemizdeki sulak alanları il il, bölge bölge belirledik. Elde edilen ilk verilere göre, ülkemiz topraklarının yüzde 2,30'u doğal sulak alanlardan oluşmaktadır" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Samsun 11. Bölge Müdürlüğünce Atakum Kültür ve Sanat Merkezi'nde "Kızılırmak Deltası'nda Sürdürülebilir Doğa ve Yaşam" programı düzenlendi. Programın açılışında konuşan Yıldırım, Türkiye'nin, kişi başına yıllık su tüketimi açısından bakıldığında su zengini değil, su azlığı yaşayan ülkelerden biri konumunda bulunduğunu söyledi.
Bu bakımdan sulak alanların korunması ve gelecek kuşaklara en sağlıklı şekilde iletilmesinin milli güvenlik açısından en önemli sorumluluklardan biri olduğuna işaret eden Yıldırım, "2015 yılında başlattığımız Ulusal Sulak Alan Envanteri Projesi ile ülkemizdeki sulak alanları il il, bölge bölge belirledik. Elde edilen ilk verilere göre, ülkemiz topraklarının yüzde 2,30'u doğal sulak alanlardan oluşmaktadır. RAMSAR Sözleşmesi kapsamında sulak alan çalışmalarının gerçekleştiren Bakanlığımız, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği kapsamında 2015 yılında herhangi bir koruma statüsü bulunmayan 20 sulak alan, ulusal öneme haiz sulak alan olarak tescil ettirilmiş. 18 sulak alanda da tescil sürecini başlattık" diye konuştu.
Aşırı su çekimi ve tarımdan dönen kirli suların, sulak alanları tehdit eden başlıca sorunlar olduğunu dile getiren Yıldırım, "Önümüzdeki yıllarda yaşanacak kuraklığın önüne geçmek ancak su kaynaklarımızın, yani sulak alanlarımızın korunması ve planlı kullanımı ile mümkün olabilecektir. Bunun için suyun tasarruflu kullanımı çok önemlidir. Bu maksatla özellikle tarımda modern sulama tekniklerinin kullanılması, çok su tüketen bitkiler yerine az su tüketenlerin ekimi sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.
Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanlığının sulak alan rehabilitasyon projelerine son dönemde hız verdiğini vurgulayarak, son yıllarda özellikle iklim değişikliği nedeniyle kuruma sürecine giren Seyfe Gölü, Sultansazlığı, Ereğli Sazlıkları, Avlan Gölü ve Akgöl gibi tabii sulak alanlarda çalışma gerçekleştirildiğini anlattı. Yıldırım, ayrıca Karakuyu Sazlıkları, Acarlar Longozu, Kaz Gölü'nde de benzer çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer ise Samsun'da 71 bitki türü ile 362 kuş türünün tespitinin yapıldığını, bunun biyolojik çeşitlilik yönünden birçok Avrupa ülkesinden fazla olduğunu kaydetti.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, Samsun Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt'un da katıldığı programda "Kızılırmak Deltası" konulu fotoğraf sergisi de açıldı.
Son Dakika › Güncel › Kızılırmak Deltası'nda Sürdürülebilir Doğa ve Yaşam Programı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?