KADİR YILDIZ - Kocaeli'de Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) organizasyonuyla geleceğin girişimcilerinin yetiştirilmesi amacıyla 8-12 yaşlarındaki 30 çocuğa eğitim veriliyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, Kocaeli Sanayi Odası ve Lider Yaratıcı Katılımcılar Derneği (LİYAKAT) iş birliğinde gerçekleştirilen "Girişimci Çocuk Atölyesi" projesi kapsamında belirlenen 30 çocuk, girişimcilik temel bilgileri, yaratıcı potansiyeli açığa çıkartma, yenilik yapma ve eğitici oyunlarla bir iş fikri oluşturma eğitimleri alıyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İzmir Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi ve LİYAKAT Proje Komite Başkanı Doç. Dr. Engin Deniz Eriş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, girişimciliğin Türkiye ve dünyada oldukça popüler bir konu olduğunu söyledi.
Ekonomilerin gelişmesi açısından girişimciliğin önemli olduğunu ifade eden Eriş, Türkiye'deki politikaların da bunu desteklediğini dile getirdi.
Eriş, 13-17 Haziran tarihlerini kapsayan eğitimler doğrultusunda girişimcilik konusunda paylaşımlarda bulunduklarını vurgulayarak, "30 öğrencimiz var. Bu öğrencilerimiz öncelikle takım olmak durumundaydı. Dolayısıyla oryantasyonla başladık. Daha sonra temel işletmecilik, girişimcilik eğitimiyle sürecimiz devam etmeye başladı. Yaratıcı fikir oluşturabilme, iş planı oluşturma bu atölyenin temel kapsamında yer alıyor." dedi.
"Çocuklarda müthiş bir girişimcilik potansiyeli var"
Çocukların öncelikle fikir yaratabilme becerisini geliştirmek istediklerini anlatan Eriş, onların yaratıcılık potansiyelini harekete geçirmek istediklerini bildirdi.
Eriş, daha önce yaptıkları çalışmalarda başarılı projeler ortaya konulduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Yaratıcı iş fikirleri oluştu. Umuyoruz ki doğru yatırımcılarla karşılaşarak bu fikirleri hayata geçirme şansı bulabileceğiz. Kocaeli, sanayinin başkenti, buradan inovatif düşünceler çıkacağına inanıyoruz. İnsanların yaratıcılık düşüncesi çocukken çok yüksek. Eğer bu dönemde çocukların yaratıcılıklarını geliştirecek faaliyetlerde bulunursanız, yetişkin olduklarında bunları ekonomiye kazandırma konusunda oldukça başarılı olacaklardır. Çocuklarda müthiş bir girişimcilik potansiyeli var. Proje pazarında da başarılı fikirler sergilenecektir. Şu anda birçoğu 4, 5. ve 6. sınıf öğrencisi, yetişkin olduklarında umuyorum ki ekonomiye ciddi katkı sağlayan iş fikirleri de yaratacaklar."
"Gerçekten artık başımıza icat çıkmak durumunda"
İnsanlar arasında icat çıkarmayla çeşitli yanlış anlaşılabilecek sözler dolaştığını dile getirerek, "(Başımıza icat çıkarma, çocuk aklıdır) gibi söylemler var. Ben bunları kenara bırakmamız gerektiğini düşünüyorum. Gerçekten artık başımıza icat çıkmak durumunda. Çocukları fikirlerini rahata hayata geçirebilmeli, gençlerden ve çocuklardan icat bekliyoruz." diye konuştu.
Eriş, yaratıcı fikirlerin çocuklarda çok yüksek olduğunu, bu dönemde başlayan çalışmaların ileride inovasyonu getireceğini söyledi.
Doğru yaratıcı fikrin ticarileşebileceğini vurgulayan Eriş, "Çocuklarımızın potansiyeli var. İnanıyorum ki bu çocuklar ileride birer Ar-Ge çalışanı olacak ve başarılı girişimci olacaklar. Mucit olmak zorunda değiller ama yapılmış olanı satılabilir hale getirmek çok önemli. Girişimcilik bunu ifade ediyor, çocuklarda bu potansiyeli görüyorum." şeklinde konuştu.
Evlere ışığa duyarlı akıllı perde
Eğitime katılan 5. sınıf öğrencisi Yaren Atakan da girişimcilik eğitimi sırasında akıllı perde projesini oluşturduğunu belirtti.
Perdede ışığa duyarlı sensörler bulunacağını anlatan Atakan, "Güneş ışığı perdeye vurduğu zaman perde otomatik olarak açılıyor, güneş ışığı gidince de otomatik kapanıyor. Bunun üzerinde çalışacağım ve geliştireceğim. İyi sonuçlar alacağımı düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Kocaeli'de Geleceğin Girişimcileri Yetiştiriliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?