Konya Altın Arar Gibi 'Domalan' Mantarı Arıyorlar - Son Dakika
Güncel

Konya Altın Arar Gibi 'Domalan' Mantarı Arıyorlar

Konya'nın Ereğli ilçesinde bahar mevsimiyle araziye çıkan vatandaşlar, adeta altın arar gibi 'domalan' adı verilen mantarı arıyor.

22.05.2019 14:36

Konya'nın Ereğli ilçesinde bahar mevsimiyle araziye çıkan vatandaşlar, adeta altın arar gibi 'domalan' adı verilen mantarı arıyor. Kilosu 40 ila 80 arasında değişen domalan mantarını bulmak için taşların ve otların atlına kadar bakılıyor. Patates yumrusuna benzeyen domalan mantarının kırmızı et kadar besleyici proteini, lif kaynağı ve afrodizyak etkisi olduğu belirtiliyor.

Ereğli ilçesi Beyören Mahallesi'nde oturanlar her yıl nisan ayından itibaren Beyören Dağı bölgesinde arazide domalan mantarı arıyor. Taş ve otların altına tek tek bakıp, buldukları mantarı ellerindeki çubuklarla toprağa hafif kazıp çıkartıyor. Mahalle sakinlerinde Ufuk Özdemir, Şevket Duran ve Osman Aldemir de arazide adım adım ilerleyerek adeta altın arar gibi mantar aradı. Mantarın kilosunun 40 ile 80 liraya satıldığı için kendileri için altın değerinde olduğunu ifade eden Ufuk Özdemir, Dolaman bizim için altın değerindedir. Dağda organik olarak kendisi yetişiyor. Bizlerde bu mevsimde çıkıp topluyor. Mahallemizden çoluk- çocuk herkes bu bölgelerde domalan mantarı toplar. Biz kilosunu 40 ila 50 liraya ihracatçı firmalara satıyoruz. Onlarda 80 liraya özellikle Arap ülkelerine ihraç ediyor. Bazı ilaçlarda da kullanıldığını öğrendik. diye konuştu.

Tadının kırmızı et lezzetinde olduğunu belirten Özdemir, Tadı lezzetli olduğu için çok fazla rağbet görüyor. Bol proteinli ve sağlık açısından da bir çok faydasının olduğunu biliyoruz.' 'dedi.

Özdemir, günlük 5 ila 15 kilo arasında mantar topladığını sözlerine ekledi.

Konya Altın Arar Gibi \'Domalan\' Mantarı Arıyorlar
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Konya Altın Arar Gibi 'Domalan' Mantarı Arıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement