Kosova'da 'dokufest' Başladı - Son Dakika
Güncel

Kosova'da 'dokufest' Başladı

Kosova\'da \'dokufest\' Başladı

'DokuFest' Uluslararası Belgesel ve Kısa Film Festivali, dün akşam kırmızı halı yerine kırmızı kilim yürüyüşüyle başladı

24.07.2011 12:20

Kosova'da bu yıl 10'uncusu düzenlenen 'DokuFest' Uluslararası Belgesel ve Kısa Film Festivali, dün akşam kırmızı halı yerine kırmızı kilim yürüyüşüyle başladı.

55 ülkeden 186 filmin katıldığı festival 23 ila 31 Temmuz tarihleri arasında Prizren'de gerçekleşecek. Festivale 2 Bin'in üzerinde başvurudan 3 Türk toplan 186 film katılıyor.

10 yılda dünyanın en iyi 22'nci festivali arasına giren 'DokuFest' Uluslararası Belgesel ve Kısa Film Festivali'ne bu yıl ayrıca Oscarlı belgesel yönetmeni James Longley ile Mohsen Makhmalbaf'ta katılıyor. 1 hafta sürecek festivale dünyanın değişik ülkelerinden yüzlerce sinema sever de katılıyor.

Dün akşam çok sayıda üst düzey davetlinin katılımıyla gerçekleşen açılış verilen kokteyle başladı. Kokteyl ardından kırmızı halı yerine açılan kırmızı kilim üzerinden konuklar yerini aldı. Gecede her hangi bir konuşma yapılmazken sunucu desteklerinden dolayı kurum ve kuruluşlara teşekkür ettikten sonra elinde bulunan kırmızı balonu bırakarak 10'uncu festivalin başladığını söyledi.

Festivalle ilgili mikrofonlarımıza konuşan 'DokuFest' Uluslararası Belgesel ve Kısa Film Festivali Direktörü Aliriza Arenliu, festival hakkında bilgi verdi ve bu yıl ilk defa Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçiliği'nin sponsorları arasında yer aldığını ve bu desteğin önümüzdeki yıllarda devam etmesini istediklerini söyledi. Önceki yıllar 1 hafta süren festivalin bu yıl ilk defa 8 gün süreceğini belirten Arenliu, Türkiye'den yanı sıra dünyanın 55 ülkesinden tanınmış yönetmen ve yapımcıların geldiğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan da, dünya çapınca önemli bir festival olan Docufest'e Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği olarak katkıda bulunmak istediklerini söyledi. Dünyanın birçok yerinden yanı sıra Türkiye'den de çok sayıda yönetmenin katılacağını söyleyen Ozan, bundan sonraki yıllarda da katkılarının devam edeceğini ifade etti.

Türkiye'den gelen Abu Dhabi Film Festivali Program Müdürü Özge Kalafatu da, bölgenin önemli festivallerinden olan Docufets'te çok güçlü filmlerin yer aldığını söyledi.

Festival sorumlularından Bengi Muzbeg'de, 8 gün sürecek olan festival de dünyanın değişik ülkelerinden yanı sıra Türkiye'den festivale katılan film ve yönetmenler hakkında bilgi verdi.

8 sinema salonunda düzenlenen festivalde ayrıca dünyaca ünlü İngiliz şarkıcı Pj Harvey son albümü olan Let England Shake bir konser verecek.

10'uncu yılı nedeniyle 10 yılda seçilen 'En İyi Film'lerde gösterilecek. Bu yıl ayrıca DocuKids adıyla 40 genç ve çocuk filmi de, genç kuşağın beğenisine sunulacak.

Sinema salonları dışında seyyar sinemalar, Prizren nehrinin üzerine kurulan sinema ile Prizren Kalesi, Prizren Birliği'nde de filmler gösterilecek.

Festivalde İran devrim sineması hakkında İranlı yönetmen Mohsen Makhmalbaf bir konferans düzenleyecek. Ayrıca ünlü yönetmen James Longley bölge gençlerine belgesel yönetmenliği hakkında bazı çalışmalar yapması bekleniyor. Ayrıca İrlandalı fotoğrafçı Seamus Murphy de bir sergi açacak.

Ayrıca Times Magazine'nin eski sanat yönetmeni Mirko Iliç de, politik ve toplumsal tasarım üzerinde bir sunum yapacak ve tasarımcıların nasıl memnuniyetsizliğini sanat yönüyle ifade ettiklerini anlatması bekleniyor.

Norveç fotoğraf sanatçısı Espen Rasmussen'in de 22 Temmuz tarihinde Osmanlı döneminden kalma tarihi Gazi Mehmet Paşa Hamamı'nda bir sergisi açılacak ve 31 Temmuz'a kadar açık kalacak. Sergide, çok sayıda ülkeden mültecilerin kaderine ışık tutması bekleniyor.

Festival için Prizren'e gelen çok sayıda konuk, DokuCamp'ta Akdere kıyısında 1 Avro ödeyerek çadırlarda geceleyebilecek. Festival boyunca her akşam değişik konserlerde düzenlenecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kosova'da 'dokufest' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement