Kralların Yiyeceği" Akademisyenlerin Elinde Yetişiyor - Son Dakika
Güncel

Kralların Yiyeceği" Akademisyenlerin Elinde Yetişiyor

Türkiye'deki trüf mantarı potansiyelinin ortaya çıkartılarak ekonomiye kazandırılması için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) öncülüğünde, yabancı bilim insanları ve uzmanlarla çalışma yürütülüyor.

25.05.2016 12:48

DURMUŞ GENÇ - Türkiye'deki trüf mantarı potansiyelinin ortaya çıkartılarak ekonomiye kazandırılması için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) öncülüğünde, yabancı bilim insanları ve uzmanlarla çalışma yürütülüyor.

"Kralların yiyeceği" ve "siyah elmas" olarak nitelendirilen, kilogram fiyatı kalitesine ve türüne göre 100 ila 3 bin avro arasında değişen trüf mantarı üretiminin artırılması amacıyla 4'ü yabancı 5 bilim insanı, laboratuvar ortamında ve sahada çalışma yapıyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aziz Türkoğlu'nun koordinatörlüğündeki çalışmalara katılan trüf mantarı uzmanı Fransız Pierre Sourzat, potansiyelin ortaya çıkartılarak ekonomiye kazandırılması için bilimsel çalışma yürütüyor.

Türkoğlu ve Sourzat, laboratuvar ve saha çalışmalarında tespit ettikleri bulguları inceleyip, doğal olarak ve bu amaçla oluşturulmuş bahçelerde yetişen trüfleri inceleyerek üreticilere yapılması gerekenleri anlatıyor.

Trüf mantarı uzmanı Pierre Sourzat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu mantarın Fransa, İspanya ve İtalya'da yetiştiğini anlatarak, son 30 yıldır Türkiye'nin de arasında bulunduğu bazı ülkelerin, kültür ortamında trüf mantarı üretmeye başladığını kaydetti.

İlginç kokusu ve aromasıyla trüf mantarının gastronomik açıdan önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Sourzat, Türkiye'nin trüf üretimine uygun bir ülke olduğunu belirtti.

Muğla'da hem doğal hem ekolojik alanlarla ilgili çalışmaları yerinde izlediklerini, iklimle trüf mantarı arasındaki ilişkileri incelediklerini ve aynı zamanda oluşturulan trüf bahçelerindeki son durumu gözlemlediklerini belirten Sourzat, "Burada doğal alanlarda gördüğüm trüf mantarları beni çok mutlu etti. İklimle trüf mantarı üzerinde çalışma yapacağız." dedi.

Dünyanın birçok ülkesini gezdiğini ve trüfle ilgili çalışma yürüttüğünü ifade eden Sourzat, şunları kaydetti:

"Çin'de, Asya ülkelerinde, Güney ve Kuzey Amerika'da, Şili'de, Arjantin'de, Yeni Zelanda'da, Avustralya'da ve dünyanın bir çok ülkesinde hem trüflerin ekolojisiyle ilgili çalışma yaptım hem de kültürüyle ilgili danışmanlık verdim. 40 yıldan fazladır bütün kıtalarda trüfle ilgili danışmanlık yapıyorum. Afrika'da yaklaşık 20 yıldır bu alanda kültüvasyon çalışmaları yapıyorum. Fas'ta da trüf üretimini ben başlattım. 2 yıl önce Fas'ta yazlık trüf bulunarak üretimine başlandı."

- "Türkiye trüf zengini"

Sourzat, Türkiye'nin özellikle kışlık trüf mantarı üretiminde son derece zengin olduğunu dile getirdi.

Çok iyi bir sulama yapıldığı takdirde yazlık trüfün de üretilememesi için hiçbir sebebin olmadığını belirten Sourzat, şöyle konuştu:

"Türkiye iklim ve coğrafi anlamda çok zengin. 6 yıldır Türkiye'deki çalışmaları takip ediyorum. Özellikle üniversitede üretilen fidanlar uygun ortama dikilip yeterince sulandığı takdirde çok başarılı sonuçlar vereceğini umut ediyorum. Eğer iyi bir danışmalık hizmeti alınır, bilimsel olarak ağaçlar iyi tanınır, süreç iyi takip edilirse bilimsel anlamda da iyi bir sonuç almamak için bir sebep yok. Trüf dünyada son derece lüks bir tüketim olduğu için belirli düzeyde bir kesim ilgileniyor. Özellikle Amerika ve Avustralya'da trüf üretimiyle üzüm bağını birebir yapıp bir kombinasyon oluşturarak bundan para kazanma çalışmalarına şu anda ağırlık veriliyor."

"İlk ürün 2018'de alınacak"

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aziz Türkoğlu da trüf bahçelerinde ilk ürünün 2018 yılında alınacağını kaydetti.

Trüfün dünyadaki en zor üretimlerden birisi olduğunu anlatan Türkoğlu, şöyle devam etti:

"Biz üniversitede laboratuvar ortamındaki çalışmalarla yetinmeyip daha büyük ölçekte yapacağımız çalışmalar için Fransa, Amerika, ve İtalya'dan önemli danışman ve bilim adamları ile çalışma yürütüyoruz. Sourzat da bunlardan biri. Dünyanın dört kıtasında profesyonel olarak danışmanlık hizmeti veriyor. Yılda bir kaç defa Muğla'ya gelerek bizim çalışmalarımızı izleyip, fidanlarımızın ve bahçelerimizin durumu hakkında bize rapor veriyor."

"Yeni trüf türleri tespit ettik"

Yürüttükleri çalışmalarda zaman kaybetmek, zamanında ve daha kaliteli ürün alabilmek için danışmanların tavsiyelerine ihtiyaç duyduklarını dile getiren Türkoğlu, bu alanda dünyadaki en başarılı bilim adamları ile ortak çalıştıklarını söyledi.

Türkoğlu, çalışmaları iki aşamalı yürüttüklerini belirterek, "Öncelikle bilimsel olarak ülkemizin trüf potansiyelini araştırıyoruz. Bilimsel çalışmalar yaparak yeni türlere ulaşmaya çalışıyoruz. Şu anda çok sayıda yeni tür tespitimiz var ama bunları henüz yayınlamadık. Önümüzdeki dönemde bunları yayınlamayı düşünüyoruz." diye konuştu.

Profesyonel olarak danışmanlık hizmeti verdiklerini söyleyen Türkoğlu, bu konuda çok sayıda iş adamının üniversitelerine başvuruda bulunduğunu anlattı. Türkoğlu, başvuranları sertifikalı kurslardan geçirip daha sonra profesyonel destek vererek kendi fidanını üretmelerini ve trüf bahçesi kurmalarını sağladıklarını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kralların Yiyeceği' Akademisyenlerin Elinde Yetişiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement