Yüzde 70 kıraç alana sahip olan Aksaray’da bu alanlarda yüzde yüze yakın kuraklık yaşanırken, ekilen hububatlar tarlada kaldı. Kuraklık bilançosunu belirlemek için sahaya inen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ziraat Odası ekipleri, Aksaray genelindeki tarım arazilerinde inceleme yaptı. Yapılan incelemeler sonucu kuraklığın korkunç boyutları bilimsel olarak da gözler önüne serilirken, çiftçiler borçların ertelenmesini istedi.
ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERİMİZİN BORÇLARI ERTELENECEK
Tarım arazilerindeki kuraklığın verdiği zararları yerinde tespit etmek için sahaya inen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, Türkiye’nin bu yıl tabi afetlerle karşı karşıya kaldığını, önce don ve sonrasında yağmurun yağmaması ile birlikte kuraklığında kendisini iyiden iyiye gösterdiğini ifade etti. Zabun, “Türkiye’de tabi afetlerle karşı karşıya kalındı. Mart ayında don olayı vurdu, bununla birlikte ülke genelinde yağışların az olması nedeniyle meteorolojik kuraklık söz konusu. Çok yerlerde de yetiştirilen hububat ürünlerimizde çıkışlarda azalmalar oldu. Hatta birçok yerde de ürünün alınması mümkün değil, yüzde yüz zararlar var.
Aksaray ilimizde de bakanlar kurulunun yayınlamış olduğu il hasar tespit komisyonunu oluşturduk. Yapmış olduğumuz arazi incelemelerinde bu bölgede yüzde 70 civarında hububatlarda verim azalması söz konusu. Çok yerlerde de yüzde yüz diyebileceğimiz ürünlerin büyümediği, arpaların biçilemez durumda olduğunu gördük. Bizlerde bakanlar kurulu kararı çerçevesinde komisyonumuzun alacağı karar ile birlikte çiftçilerimizin müracaat etmesi sağlanacak, bu müracaatlar değerlendirildikten sonra icmaller oluşturularak Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatiflerine gönderilerek çiftçilerimizin borçlarının bir yıl ertelenmesi sağlanacak” dedi.
YÜZDE 70 KIRAÇ ALANDA, YÜZDE YÜZ KURAKLIK KAYBI
Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ise ziraat uzmanları ile birlikte tarım arazilerinde yaptığı inceleme de yüzde yüz zarar gören kesimler olduğunu belirterek, “Bilindiği üzere son yılların en kurak yılını yaşıyoruz. İlimizin tarım arazisinin yaklaşık yüzde 70’i kıraç alandan oluşuyor. Yüzde 70 alanda yaklaşık yüzde yüze yakın verim alınamayacak. Bu sene bu arazilerimize biçer giremeyecek pozisyona geldi. İşte arazide gördüğümüz gibi, üreticimiz ciddi şekilde sıkıntılı. Tabi yüzde 29’a yakın da sulu arazimiz var. Buralarda da yüzde 30-40-50 gibi bir sıkıntımız var. Bu sene ciddi şekilde rekolte düşüklüğümüz olacak. Tabi tarım Bakanlığımızın geçmiş günlerde borç erteleme konusunda bir karar çıkarttı. Biz bunun daha uzun yıllara yayılmasını istiyoruz. Üreticilerimizin önünü görebilmesi için en az 2 yıl ertelenmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
KREDİLERİ ÖDEMEK İÇİN MALLARI SATIYORUZ
Kuraklıktan yakınan ve bu yıl hiçbir ürün alamayacaklarını belirten çiftçilerden Ramazan Özcan (58), borçlarını ödeyebilmek için mallarını satışa çıkardıklarını belirterek, “Mallarımızı satıyoruz, mallar ölü fiyatına gidiyor. Yani devletten biz bir destekler bekliyoruz. Borçlarımızın ertelenmesi için. Kuraklık, cenabı Allah rahmet vermedi. Yüzde yüz kuraklık. Ekimden hiçbir şey alamadık. Buğday, arpa, ekili hiçbir şey alamadık. Şu anda biçilecek hiçbir şeyimiz yok” dedi.
Çiftçi Kuddusi Bilgiç (49) ise ürün kaldıramayacakları için hiçbir ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını belirterek, “Yüzde 50’si falan güzden topraktan hiç çıkamadı. Yüzde 50’sinin de yüzde 25’i falan işte bu şekilde biçilmeyecek durumda. Yağış yağmadığı için şaraba salmadığından şu anda elimde gördüğünüz gibi kardeşlenme falan hiç yok. Biçer biçmez bunu. Valla bu sene köylü olarak şaşkınız. Tohum yok, hayvanlarımıza yem, saman dahi yok. Şu anda hızlı mal satışımız var. Yemimiz yok, samanımız yok. Kuraklık yüzünden yem, saman bulamayacağımızdan, ekin ekemeyeceğiz. Tohumumuz dahi yok. Kredileri ödemek için malları satıyoruz. İhtiyaçlarımızı karşılamak için malları satmak zorunda kalıyoruz” şeklinde konuştu.
YASİN CAN
Son Dakika › Güncel › Kuraklığın Vurduğu Çiftçiler Mallarını Satışa Çıkarıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?