Kürt Meselesine İslami Çözüm Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

Kürt Meselesine İslami Çözüm Çalıştayı

Kürt Meselesine İslami Çözüm Çalıştayı

Mardin’deki STK’lar, yazarlar ve akademisyenler, Diyarbakır’da 7-8 Mart’ta tarihinde düzenlenecek olan ‘Kürdistan ve Kürt Meselesine İslami Çözüm Çalıştayı’ ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

05.03.2015 17:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin'deki STK'lar, yazarlar ve akademisyenler, Diyarbakır'da 7-8 Mart'ta tarihinde düzenlenecek olan 'Kürdistan ve Kürt Meselesine İslami Çözüm Çalıştayı' ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bölgede faaliyet yürüten 400'e yakın İslami STK'nın desteğiyle Diyarbakır'da 7-8 Mart'ta tarihinde düzenlenecek olan 'Kürdistan ve Kürt Meselesine İslami Çözüm Çalıştayı'nın hazırlıkları devam ediyor. Yaklaşık iki aydır Kürdistan ve Kürt Meselesine İslami Çözüm Çalıştayı'nın hazırlıklarını sürdürdüklerini belirten araştırmacı-yazar Mahmut Kılınç, çalıştaya bölgede faaliyet yürüten 400'ün üzerinde STK temsilcisi, akademisyen ve yazarın katılımıyla düzenleneceğini söyledi. Çalıştay'ın Mardin ayağını takip ettiklerini belirten Kılınç, "Bu çalıştay, Türkiye genelindeki İslami sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kanaat önderleri, şeyhler, seydalar, alimler, aydınlar, yazarlar, akademisyenler tarafından düzenlenecektir. Belki İslami olarak Türkiye'de ilk defa böylesine geniş katılımlı yaklaşık 400 İslami sivil toplum kuruluşunun katılımıyla yapılacak ve bunların bünyesinde de yaklaşık bine yakın dernekler, vakıflar, cemiyetler vardır. Çalıştay bu yönüyle sevindiricidir. Türkiye'deki İslami sivil toplum kuruluşlarının yıllarca kangrenleşmiş bir sorun için bir araya gelip bu sorunun çözümü için fikir görüş alışverişinde bulunulacak ve çalıştay 2 gün devam edecek. Cumartesi saat 09.30'da başlayıp Pazar günü saat 14.00'a kadar devam edecek. Çalıştayın hem bölgemiz, ülkemiz hatta Ortadoğu sorunu için İnşallah bir ilk olacaktır" dedi.

"ÇALIŞTAY, ORTADOĞU SORUNUNA BİR ÇÖZÜM KAPISI ARALAYACAK"

Bölgede yıllardır faaliyet gösteren Müslümanların da bu sorunun çözümü noktasında bir taraf olduğunu vurgulayan Kılınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bilindiği gibi Şeyh Sait'ten Seyid Rıza'ya, Seyid Rıza'dan Said-i Kürdi'ye, Said-i Kürdiden yakın geçmişimizde Kürdistan'da faaliyet gösteren Hizbullah Cemaatine, Hizbullah cemaatinden Mustazaflar Cemiyetine ve HÜDA-PAR'a kadar bu sorunun çözümü için çeşitli aşamalarda el atmışlardır. Ama sistem geçmişte sorunun çözümü için bir gayret içinde olan bu oluşumları ve önemli şahsiyetlerin bir kısmını kıyımdan geçirirken, diğer bir kısmını ise sürgüne ve zindanlara atarak veya infaz ederek bertaraf etmek istemiştir. Bundan dolayı Bölgede ve Türkiye'de faaliyet gösteren İslami STK'lar seslerini sisteme duyurmak için bu çalıştayı uygun gördüler. İnşallah bu çalıştay sadece Kürt sorununa ileride Ortadoğu sorununa ve İslam coğrafyasında dökülen kardeşkanlarının ve kardeş kavgalarına da bir çözüm kapısını aralayacağının ilk adımı olacağını düşünüyoruz."

"ERGENEKON'U ARAŞTIRAN KOMİSYON FIRAT'IN ÖTESİNE DE GELSİN"

2008-2009 yıllarından sonra Devletin Ergenekon'u ortaya çıkartmasıyla Türkiye'de birçok faili meçhul cinayetlerin Ergenekon'un dava dosyalarında gün yüzüne çıktığını ve birçok karanlık olayın aydınlatıldığını aktaran Kılınç, Ergenekon'u araştıran komisyonun Fırat'ın ötesine de gelmesini istediklerini söyledi. Kılınç, "Biz ısrarla 2009 yılından günümüze kadar hep şunu diyoruz; Ergenekon'u araştıran komisyon Fırat'ın ötesine yani Kürdistan'a da gelsin. Kürdistan'daki karanlık yapıları, güçleri, örgütleri kimin kiminle irtibatlı olduğu incelenirse, Kürdistan'da Kürtlerin gerçek temsilcilerinin kimler olduğunu kimlerin karanlık güçlerle faaliyet gösterdiği ve kimlerin yurt dışında çeşitli ajan şebekeleriyle irtibatlı olduğu daha iyi anlaşılacaktır. Özellikle MOSSAD'ın CIA'nın Avrupa'daki başka ülkelerinin gerçekte bölgemizde karanlık güçlerle ilişkileri vardır. Bu kirli ilişkiler Hizbullah'a has Hüseynisevda.biz adlı internet sitesinde yazı dizileri şeklinde yayınlıyordu oradan takip ettik. Gerek Türkiye'deki istihbarat örgütleriyle gerek yurt dışındaki istihbarat örgütleriyle bölgemizde halkının menfaati için mücadele ettiğini iddia eden çoğu güçlerin o istihbarat örgütleri adına çalıştıklarını hepimiz biliyoruz. Ama halkımız bunu bilmiyor. Eğer Meclis Araştırma Komisyonu bunu belge ve delilleriyle ortaya koyarsa hem bölgede yaşayan Kürtlerin barış ve kardeşliği için hem de Kürtlerin Türklerle barış ve kardeşliği için çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Onun için bu araştırma komisyonunun bir an önce gerek Hizbullah'a gerek PKK'ya mal edilen karanlık eylemlerin bir an önce aydınlatılmasını istiyoruz. Hükümet yetkililerine de seslenmek istiyoruz; eğer gerçekten siz bölgede Kürtlerin kendi içlerindeki huzur barış ve kardeşliğin tesis edilmesini, hem de Türklerle sistemle huzur barış ve kardeşliğinin tesis edilmesini istiyorsanız ilk önce bölgede hem JİTEM hem de faaliyet gösteren karanlık güçlerin deşifre edilmesi için acilen bir araştırma komisyonunun bölgeye gönderilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

"PKK, MÜSLÜMAN KÜRT HALKIYLA YAŞAMAK ZORUNDADIR"

PKK'nın bölgedeki Müslüman Kürt halkıyla yaşamak zorunda olduğunu ifade eden Kılınç, şunları söyledi:

"Temenni ediyoruz ki bu yaşam gerek Müslüman Kürt halkı açısından gerek PKK açısından huzur, barış ve kardeşlik içerisinde olsun. Bu topraklar hepimize yetecek kadar geniştir. Bu topraklarda herkes kendi fikirlerini ideolojisini halka yaysın. İnanıyoruz ki PKK bu yanlışlığının farkına varır. Türklerle barış masasına otururken hemen yanı başındaki İslami hassasiyeti olan Kürt kardeşleriyle de bu barışı tesis eder ve sitem de barış masasına İslami hassasiyeti olan Kürtleri alır."

"KÜRT MESELESİ TEK BİR KESİMİN HEGEMONYASINDAN ÇIKIYOR

Mardin Artuklu Üniversitesi'nden öğretim görevlisi Doç. Dr. İbrahim Özcoşar, Kürt meselesinin tek bir kesimin hegemonyasından çıkmaya yönelik bir eğilim gösterdiğini söyledi. PKK'nın silah bırakması için yapılan çağrının olumlu olduğunu belirten Özcoşar, Kürt meselesinin sadece hükümetin ve HDP'nin meselesi olmadığını kaydetti. Özcoşar, Kürt meselesi tüm STK'ların, partilerin ve söz sahibi olan herkesin meselesi olduğuna işaret etti.

"KÜRT SORUNUNA İSLAMİ ÇÖZÜM KALICI OLUR"

Mardin'de faaliyet yürüten 47 sivil toplum kuruşunun oluşturduğu Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Başkanı Mehmet Şerif Öter, Kürt sorununa İslami çözümün kalıcı olacağına dikkat çekti. İslami kesimin bu ülkenin ve bölgenin bir gerçeği olduğuna işaret eden Öter, İslami kesimlerin biran önce çözüm sürecine dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. - MARDİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kürt Meselesine İslami Çözüm Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement