ÖZGÜN TİRAN - "Fakirin eti" olarak nitelendirilen ve hemen hemen her evin tenceresinde kaynayan kuru fasulye zahmetli bir yolculuğun ardından sofraya geliyor.
Kokusu ve görünümüyle, her evin sofrasında yer alan, "tok acıktıran", "ne yapayım eti" diye de tasvir edilen, insanoğlunun en temel ve önemli gıda maddelerinden biri olan kuru fasulye, zahmetli bir yolculuğun ardından sofralardaki yerini alıyor.
Çiftçilerin yoğun mesai harcayarak tarlalarını hazırlamasının ardından titizlikle ekilen fasulyeler, çapalama, sulama ve ilaçlama işlemlerinin ardından hasat ediliyor.
Köylü kadınlarının titizlikle hasat ettiği, fasulyeler traktör römorklarına yüklendikten sonra, kabuklarından ayrılmak üzere arman yerleri veya evlerin bahçelerine getiriliyor.
İlkel yöntemler ile kabuklarından ayrılan fasulyeler çuvallara konulduktan sonra kurutma işlem için yeri yerilen kilim, halı, naylonların üzerine serilerek 3 gün boyunca güneş altında kurutuluyor.
Kurutulan fasulyelerin bir kısmı satış için poşetlere bir kısmı üreticilerin kışlık besin ihtiyacını karşılamak için ayrılıyor.
Hasat işlemleri tamamlanan kuru fasulye, Kırklareli'nde odun ateşinin üzerindeki çömlekte pişirilerek afiyetle tüketiliyor.
"Sofraların vazgeçilmezi"
Armağan köyünde kuru fasulye yetiştiricilerinden Gülşen Özkaya, hasat ettiği kuru fasulyeyi satışa hazır hale getirmek için evinin bahçesinde kabuklarından ayırıyor.
Özkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ürettikleri fasulyenin çok lezzetli olduğunu söyledi.
Fasulyenin çok rağbet gördüğünü ifade eden Özkaya, fasulye üretiminin ise çok zahmetli olduğunu kaydetti.
İlkbahar öncesi tarlalarını ekim için hazırladıklarını anlatan Özkaya, "Tarlaya ektiğimiz fasulyeleri hasat boyunca üç kere kazarız. Otlanmasın diye çapa sürekli elimizde bulunur. Kuyudan çektiğimiz sular ile sulama işlemleri yaparız. Elle hasat ettiğimiz fasulyeleri, kabuklarından ayırarak, kuruturuz. Kuru fasulye safraların vazgeçilmez gıda maddelerindendir. Fakirinde zengininde sofrasında yer alır" şeklinde konuştu.
"Lezzeti Istranca dağlarından geliyor"
Armağan köy muhtarı Recep Dal ise ürettikleri fasulyenin lezzetinin Istranca dağlarından geldiğini bildirdi.
Balkan köylerinde üretilen fasulyelerin lezzetli olduğunu aktaran Dal, bu aylarda tüm köylülerin fasulye hasadı yaptığını vurguladı.
Köylerde yoğun bir çalışma olduğunu aktaran Dal, şöyle devam etti: "Kuru fasulye kış aylarının vazgeçilmez gıda maddesidir. Köylerimizde yerli tohumlar tercih edilmektedir. Yerli fasulyelerimiz daha lezzetli olmaktadır. Zorlu bir hasat çalışması sürüyor. Köylülerimiz ürettiği fasulyeleri satarak, bütçelerine de katkı sağlamaktadırlar.Kuru fasulye benim için bir hayattır."
Dal, kuru fasulye üretiminin arttırılması için desteklemeler yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Kuru Fasulyenin 'Lezzet Yolculuğu' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.