Venezuela'da 30 Temmuz Kurucu Meclis seçimlerinden önce tansiyon iyice yükseldi. Ülkede sağ muhalefet ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar sürerken Devlet Başkanı Nicolas Maduro, anayasaya dayadırdığı Kurucu Meclis kararıyla politik, ekonomik ve sosyal sorunlara çözüm bulmayı umuyor. Ancak Amerika başta olmak üzere Meksika, Kolombiya ve Şili gibi ülkelerin sağ hükümetlerinin desteğini alan sağ muhalefet koalisyonu Demokratik Birlik Masası (MUD) ise anayasal olmadığını iddia ettiği Kurucu Meclise karşı çıkıyor.
Seçim 30 Temmuz'da
Ülkede Maduro yanlıları Kurucu Meclis seçimleri için kampanyalarını, Maduro karşıtları ise Kurucu Meclise'e karşı protestolarını sürdürüyor. Yeni bir anayasa yazma yetkisine de sahip olacak Kurucu Meclis'in seçimleri 30 Temmuz'da yapılacak. Adaylığını koyanlar arasından 364; yerli halklar, emekliler, öğrenciler, iş insanlarının arasından da 181 üye seçilecek. Her belediyede bir kurucu meclis olacak. Kurucu Meclis, temsilcilerin seçilmesinden 72 saat sonra kurulacak.
Kurucu meclisi "barışa giden yol" olarak tanımlayan Maduro, kurucu meclis ile çoğu sağcıların elinde olan Ulusal Meclis'i devre dışı bırakmayı planlıyor. Ancak sonraki süreçte Ulusal Meclis'in işlevinin tam olarak ne olacağı henüz net değil
Politik ve sosyal krizin tek çözümünün kurucu meclis olduğunu dile getiren Başkan Maduro, 1 Mayıs'ta Bolivarcı anayasanın "devleti dönüştürmek" amacıyla bir kurucu meclis toplamasına izin veren 347. maddesine dayanarak Kurucu Meclis kararını almıştı.
Sağ muhalefetten boykot
Sağ muhalefet koalisyonu Demokratik Birlik Masası (MUD) ise 30 Temmuz'daki seçimleri boykot edeceğini duyurdu. MUD, Kurucu Meclis kararına anayasal olmadığı gerekçesiyle en başından itibaren karşı çıkıyor. Nisan ayının başından itibaren sağ muhalefet tarafından sokaklarda sürdürülen protestolar, Kurucu Meclis kararının açıklandığı tarih olan 1 Mayıs'tan itibaren Kurucu Meclise karşı devam ediyor.
Maduro üzerindeki baskıyı arttırmak geçen hafta 24 saatlik bir grev düzenleyen sağ muhalefet, yine Kurucu Meclis kararının iptal edilmesi talebiyle bugünden itibaren 48 saatlik bir greve başlayacak.
MUD, 16 Temmuz'da Maduro ve Kurucu Meclis karşıtı sembolik bir referandum organize etmişti. Yaklaşık 7 milyon kişinin oy kullandığı halk oylamasına katılanların yüzde 98'i Kurucu Meclis karşıtı oy kullanmıştı.
Uluslararası baskı artıyor
Öte yandan Başkan Maduro üzerindeki uluslararası baskı da artıyor. ABD Devlet Başkanı Donald Trump, Kurucu Meclis kararından vazgeçilmemesi halinde Venezuela'yı ekonomik yaptırımla tehdit ederken Meksika, Kolombiya, Şili, İspanya ve AB Maduro'nun Kurucu Meclis Kararından vazgeçmesini istiyor. Amerikan Devletleri Topluluğu (OAS) da dün toplanan Daimi Konseyden Maduro'ya Kurucu Meclis kararından vazgeçmesi çağrısında bulundu.
Uluslararası alanda Maduro'nun, kurucu meclis kararıyla anayasayı, şiddet gösterilerine karşı sert tutumuyla ise insan haklarını ihlal ettiği ileri sürülüyor. Hükümet ise sağ muhalefetin çağrısıyla Nisan başından beri devam eden şiddet eylemlerini "terör" olarak adlandırıyor. Muhalefetin iddialarının Venezuela'da sosyalizmin çökertilmesi kampanyasının bir parçası olduğunu söyleyen Maduro, ABD ve sağ muhalefeti Venezuela'da sosyalizmin çökertilmesi kampanyasını desteklemekle suçluyor.
Nisan ayından beri sağ muhalefetin çağrısıyla dolan sokaklarda yaşamını yitirenlerin sayısı 100'ü geçti. - Madrid
Son Dakika › Güncel › Kurucu Meclis Seçimlerinden Önce Venezuela'da Ortam Gergin - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?