Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler, Libya'nın doğusundaki Petrol Hilali Bölgesi'nde meydana gelen şiddet olayları nedeniyle siyasi sürecin tehlikede olduğunu belirterek taraflara "itidal ve uzlaşı" çağrısında bulundu.
Kobler, BM Libya Özel Temsilciliğine ait sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Acil öncelik gerginliği hafifletmek ve daha fazla can kaybı olmasını önlemektir. Ayrıca Libya'nın altyapısı ile doğal kaynaklarının meşru yönetimin kontrolüne geçmesini garanti altına almaktır." ifadelerini kullandı.
Şiddet olayları nedeniyle siyasi sürecin tehlikede olduğu uyarısı yapan Kobler, tarafları uzlaşıya davet ettiği açıklamasında şunları kaydetti:
"Petrol Hilali Bölgesi'nde yaşanan ve kabul edilmesi mümkün olmayan şiddet olayları, Libya Siyasi Anlaşması çerçevesindeki sürece tüm tarafların ciddiyetle katılması gerektiğini bir kez daha ortaya koydu. BM, bu ittifakın hayata geçmesini engelleyen sorunların çözümü için Libyalı taraflardan oluşacak kapsamlı bir müzakere mekanizmasına ev sahipliği yapmaya hazırdır. Ülkede istikrar, güven ve barışın sağlanmasına imkan tanıyacak tek yol, Libyalı bütün tarafların müzakerelerle elde edeceği siyasi uzlaşıdır."
Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyinden yapılan yazılı açıklamada da ülkede ve özellikle ekonominin can damarı olan petrol bölgelerinde tansiyonun yükseltilmesinin kabul edilmeyeceği belirtilerek, Petrol Tesisleri Muhafız Birimlerine, Petrol Hilali Bölgesi'ndeki tesis, liman ve Ulusal Petrol Şirketi'ne ait alanları teslim alması ve güvenliğini sağlaması talimatı verildiği aktarıldı.
Petrol Hilali Bölgesi'ndeki bütün taraflara ateşkes çağrısı yapılan açıklamada, "Ülkeyi, bütün vatandaş ve varlıklarıyla güven ve istikrara kavuşmasını sağlayacak kapsamlı ulusal uzlaşının tek yolu diyalogdur." denildi.
Ülkenin doğusundaki Petrol Hilali Bölgesi'nde, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ne bağlı emekli General Halife Hafter liderliğindeki güçler ile Bingazi'yi Savunma Seriyyeleri arasında, cuma gününden bu yana şiddetli çatışmalar yaşanıyor.
Bingazi ile Sirte illeri arasındaki pek çok kenti kapsayan söz konusu bölgede, petrol rezervlerinin yanı sıra Sidra, Ra's Lanuf ve Brega petrol limanları bulunuyor.
Libya'daki kriz
Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi), diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıktı.
Birleşmiş Milletler'in (BM) girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan Libya Siyasi Anlaşması uyarınca Başkanlık Konseyi (BK) kuruldu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla BK'yı Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanıdı. BK başkanlığı görevine Fayiz es-Serrac getirildi.
Ancak BK'nın sunduğu hükümet listeleri General Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nde onaylanmadığı için bakanlar görevlerini vekaleten yürütüyor.
Bazı bölge ülkelerinin olumsuz müdahalelerine karşın, uluslararası toplum ihtilafın çözülmesine yönelik eşgüdümlü çabalarını sürdürüyor.
Son Dakika › Güncel › Libya'daki Taraflara 'İtidal ve Uzlaşı' Çağrısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?