Lisinia'da Lavanta Balı Üretimine Başlandı - Son Dakika
Güncel

Lisinia'da Lavanta Balı Üretimine Başlandı

Lisinia\'da Lavanta Balı Üretimine Başlandı

BURDUR merkeze bağlı Karakent Köyü'ndeki Lisinia Doğa Proje alanında lavanta balı da üretilmeye başlandı.

17.08.2016 11:02

BURDUR merkeze bağlı Karakent Köyü'ndeki Lisinia Doğa Proje alanında lavanta balı da üretilmeye başlandı. Birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen lavanta balından 500 kilogram üretilmesi hedefleniyor.

Lisinia Doğa Proje Alanı'nda geçen yıl başlatılan Lavanta Deresi Projesi kapsamında Karakent Köyü ile Yeşilova İlçesi'ne bağlı Akçaköy'de toplam 650 dekar alana lavanta ekildi. Lavantanın hasadı yapılırken, yerleştirilen 52 arı kovanıyla da lavanta balı üretimine başlandı. Lisinia Doğa Proje sorumlusu Öztürk Sarıca, lavantanın katma değerini oluşturmak ve gelir olanaklarını artırmak için farklı yöntemler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

DEPRESYON TEDAVİSİNDE ETKİLİ

Lavantanın sadece yağı veya kurusunun değil aynı zamanda balı üzerinde de çalıştıklarını kaydeden Sarıca, "Lavanta balı yurtdışında değerli bir bal. Ülkemizde de son dönemlerde kıymeti fazlasıyla bilinmeye başladı. Özellikle lavanta yağının, lavanta kurusunun kullanıldığı pek çok yerde şu an lavanta balı da kullanılabilir düzeyde. Üç ay boyunca depresyondaki insanlar lavanta balını aç karna sabah akşam birer yemek kaşığı kullandığı zaman olumlu etkilerini görmekte" dedi.

BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR

Son yıllarda akciğer ve boğaz enfeksiyonlarında kullanılan lavanta balının Hepatit D ve karaciğerin kendini yenileyemediği durumlarda mucizeler yarattığını vurgulayan Öztürk Sarıca, "Yaşlılık lekelerinin giderilmesinde son dönemlerde Avrupa'da çok fazla kullanılmaya başladı. Uykuya geçişin hızlandırılması konusunda lavanta balı kullanılıyor. Antimikrobiyal ve antifungal etkilerinden çok fazla günümüzde yararlanılır hale geldi. Zaman zaman sedef hastalığında da kullanım alanı buluyor. Düşük dozlarda uzun zaman alındığında savunma sistemini bir hayli uyarıyor" diye konuştu.

KİLOGRAMI 200 LİRA

Doğal ürünlerin tüketimi anlamında lavanta balının yurtdışındaki pazarının oldukça yaygın olduğuna dikkati çeken Sarıca, "Biz aynı pazarın ülkemizde kurulmasını hatta lavanta balının yurtdışına ihracatı konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bu yıl 52 kovanla 500 kilogram lavanta balı hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşabileceğiz. Önümüzdeki süreçte kilogramı 200 liradan satışını yapacağız" dedi.

- Burdur

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Lisinia'da Lavanta Balı Üretimine Başlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement